Eiceldonatie

Eiceldonatie

Soms is het helaas zo dat je zelf geen eicellen hebt, of meer hebt. Jezelf aan een erfelijke ziekt lijdt. Dan kan een eiceldonatie uitkomst bieden. De eiceldonor staat dan een eicel af, en deze wordt dan bevrucht door jouw partner. Vervolgens word deze bevruchte donor-eicel in jouw baarmoeder geplaatst.

Hoe werkt eiceldonatie?

Eiceldonatie heeft bijna dezelfde techniek als bij IVF. De eiceldonor krijgt een hormoonbehandeling, waardoor er meerdere eicellen tegelijk gaan rijpen. Als deze eitjes gerijpt zijn dan worden ze doormiddel van een punctie uit de eierstok gehaald. Als deze eitjes bevrucht zijn, worden ze in de baarmoeder van de moeder/draagmoeder geplaatst. Deze zal vooraf hormonen slikken om de baarmoederwand op alles voor te bereiden. Als de eicel word terug geplaatst dan zal deze zich gaan innestelen zodat de zwangerschap ”begint”.

Hoe vind je een eiceldonor?

Een eiceldonor vinden is niet altijd even makkelijk, het zal een ingrijpende tijd kunnen zijn. Hierdoor is het wat lastiger om een geschikte persoon te vinden. Hier voor zijn er natuurlijk ook nog een aantal opties. Denk dan aan:

Een bekende als eiceldonor

Een eiceldonor is vaak een bekende, dan zou je kunnen denken aan familie zoals je zus, een nicht of mogelijk een goede vriendin. Het prettige hierbij kan zijn dat dan je kindje toch erfelijke gene uit de familie is. Het is altijd verstandig om goede afspraken te maken, over de rol van de donor en bijvoorbeeld de opvoeding van je kindje. Alles om geen onenigheid te krijgen.

Nederlandse eicelbank

Afstaan van eicellen is een stevige ingreep. De donor krijgt hormoonbehandelingen, er zijn daarnaast ook maar weinig vrouwen die donoren aan onbekenden. In Nederland hebben we drie eicelbanken. Dat zijn het UMC Utrecht, Het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp en het AMC in Amsterdam. Ook hier geldt dat commerciële donatie in Nederland verboden.

De vrouwen die eicellen doneren, krijgen hiervoor alleen een passende onkostenvergoeding. Als je hier over meer wilt weten kan je bij de desbetreffende kliniek meer informatie opvragen.

Bij gebruik van een eicel via de eicel bank, hoeft de wensmoeder niet meer zelf op zoek naar een donor binnen bijvoorbeeld de familie, bij vrienden of waar dan ook. Helaas is de vraag naar eicellen groter, dan wat er geboden word, hierdoor zijn de wachttijden voor een behandeling dan ook een stuk langer, ook hier voor kan je meer informatie krijgen bij de desbetreffende kliniek.

Eicellen uit het buitenland

Zowel in Spanje als bepaalde Oost-Europese landen zijn er minder strenge regels rondom een eiceldonatie. Deze kunnen de donoren ook een vergoeding geven op financieel gebied. Om deze redenen zijn daar dan ook klinieken die met anoniemen eiceldonoren werken, en daar door is daar de wachtlijst ook aanzienlijk korter. Dit kan voor sommige vrouwen een reden zijn om naar het buitenland te gaan voor een behandeling.

Let er hierbij op dat het mogelijk is dat je deze behandeling niet vergoed krijgt van je zorgverzekering.

Eiceldonor worden

Het is mogelijk dat je zelf eiceldonor wilt worden, je kan je eicellen afstaan om zo bij te dragen aan de kinderwens van een ander. Het is belangrijk dat je goed na denkt, voor dat je het definitieve besluit neemt om donor te worden. Het afstaan van eicellen, is een serieuze medische ingreep.

In Nederland wordt er vaak de eis gesteld dat je onder de 30 jaar bent, en alleen je eicellen afstaat als je zelf al een gezin hebt. Dit heeft er ook mee te maken om dat je doormiddel van eiceldonatie meer kans hebt dat je vruchtbaarheid verminderd.

Wetgeving rond eiceldonatie

Het is begrijpelijk dat er aan een eiceldonatie ook wetten en regels verbonden zijn. Je mag bijvoorbeeld geen geld krijgen voor een donatie, dit hebben we al vaker besproken. Je krijgt uiteraard wel onkostenvergoeding, zoals reiskosten, medische kosten en eventueel andere kosten die te maken kunnen hebben met de eiceldonatie. Er is echter 1 uitzondering op deze regel, je krijgt alleen een vergoeding wanneer je doneert bij een van de Nederlandse eicelbanken. Deze vergoeding bedraagt op dit moment €680,- en de donatie vind dan niet anoniem plaats.

Wanneer er sprake is van een onbekende donor krijg je natuurlijk wel te horen wat de uiterlijke en sociale kenmerken van de donor zijn. Zo heb je zelf toch een bepaald beeld bij een eiceldonor.

Als je kind heel graag wil weten wie de donor is, dan kan je kind vanaf de leeftijd van 16 jaar, de persoonsgegevens van de donor opzoeken en contact zoeken.

Afspraken tussen met de eiceldonor

Als je de donor persoonlijk kent, dan is het goed om van te voren duidelijker afspraken te maken, deze zou je dan het best schriftelijk kunnen vastleggen. Het is natuurlijk mogelijk dat de biologische moeder sterkere moeder gevoelens blijkt te hebben dan vooraf gedacht, daardoor kan het lastig zijn om afstand te nemen van het kindje na de geboorte. Hierover kan je duidelijk afspraken maken. Je kan er ook voor kiezen dat de donor toch een bepaalde rol krijgt bij de opvoeding van je kindje.

Zo is het ook belangrijk dat je alle kosten samen op een rijtje zet, dan gaat het om alle kosten rondom de eiceldonatie. Het is altijd slim om afspraken goed te bespreken, en denk dan ook bijvoorbeeld na over hoe en wanneer het kindje verteld word over hoe hij of zij verwerkt. is.

Kans op zwangerschap bij een eiceldonatie

De kans op een succesvolle zwangerschap is afhankelijk van verschillende factoren. Vooral de leeftijd van de eiceldonor is hierbij van belang. Een jongere donor levert een iets hogere slagingskans op. Uit cijfers van het UMC blijkt dat een eiceldonatie in gemiddeld 30% van de gevallen succesvol is.

Kosten van een eiceldonatie

Wanneer een bekende haar eicellen doneert, betalen de wensouders meestal de kosten van de behandeling. De ontvanger mag maximaal 49 jaar oud zijn. Tot en met 42 jaar worden er maximaal drie pogingen vanuit de basisverzekering vergoed. Lees meer over je zorgverzekering en vruchtbaarheidsbehandelingen.

Als je kiest voor een eicel uit de eicelbank, brengt dat extra kosten met zich mee. Deze worden niet door je zorgverzekering vergoed en bedragen ongeveer €4.800.