Seks na de bevalling

Seks na de bevalling, wanneer kan het weer?

De eerste keer vrijen na de bevalling kan spannend zijn. Hoe zal het gaan, doet het pijn of valt het mee? Misschien heb je er voorlopig nog helemaal geen zin in, ook dat is heel normaal. Alles over seks na de bevalling.

Wanneer mag seks na de bevalling?

Het is belangrijk om na de geboorte van je baby de tijd te nemen om te herstellen. Daarom krijg je van de verloskundige of gynaecoloog waarschijnlijk het advies om de eerste zes weken na de bevalling nog geen gemeenschap te hebben. Daarna is normaal gesproken de baarmoedermond goed gesloten, zijn eventuele hechtingen opgelost en is het infectiegevaar verminderd. Seks na de bevalling mag in ieder geval niet zolang je nog vloeit. Gemiddeld stopt het vloeien drie tot vier weken na de bevalling. In die weken heb je nog kans op infecties, dus dan is het zeker niet verstandig om seks te hebben. Daarna kun je er langzaam weer aan beginnen, maar overhaast het niet. Met een jonge baby staat je leven op z’n kop. Geef jezelf de ruimte om daar aan te wennen.

Mentaal weer klaar voor seks

Uiteindelijk is het helemaal aan jou wanneer je weer klaar bent om seks te hebben. Daar mag je best je tijd voor nemen. Wees wel kritisch naar jezelf en vraag jezelf af: ”wil ik het niet óf durf ik het niet?” Vaak is er angst in het spel, ”kan mijn vagina dit nog wel aan?” Misschien heb je een litteken of zijn er onregelmatigheden ontstaan. Je vagina moet na de bevalling weer ‘eigen’ worden. Dat kun je bijvoorbeeld bereiken door er – met een spiegel – naar te kijken en jezelf aan te raken. Zorg dat je je weer zeker voelt over je vagina, zodat seks niet meer ‘eng’ is. Maar ook als je over die angst heen bent, kan het mentaal nog een uitdaging zijn om weer aan seks te beginnen. Het eerste jaar zijn er zoveel veranderingen: de vermoeidheid, gebroken nachten, de overgang van minnaars naar ouders, de veranderingen in je lijf, hormonen die nog alle kanten op vliegen, je borsten die een andere functie hebben. Je voelt je vooral moeder en wellicht niet meer zo sexy als vroeger. Doordat je veel bezig bent met de baby, kun je je soms ook minder goed concentreren op de seks na de bevalling.

Praat met je partner over jullie eerste keer seks na de bevalling en verwacht niet dat het vanzelf gaat. Je kunt je verwachtingen uitspreken en bijvoorbeeld afspreken dat jullie stoppen als het niet goed voelt.

Behoeftes van je partner na bevalling

Het kan zijn dat jouw partner al eerder weer toe is aan seks dan jij. Als jij het echt nog niet ziet zitten, bedenk dan dat er méér is dan puur geslachtsgemeenschap. Ga eerst weer eens andere leuke dingen proberen. Misschien heb je wel zin om te knuffelen, maar moet je nog even niet aan seks denken. Of misschien wil jij zelf nog geen polonaise aan jouw lijf, maar kun je wel een beetje met je partner vrijen. Het is belangrijk dat je aan elkaars wensen en verlangens tegemoet probeert te komen. Zolang je met elkaar blijft praten, kom je er vaak wel uit. Maar het kan ook zijn dat jouw partner zelf nog niet aan seks moet denken. Partners kunnen zich bijvoorbeeld verloren voelen door de band tussen moeder en kind en zich een beetje de derde in de relatie voelen. Sommige partners hebben ook last van de beelden van de bevalling. Ze hebben een heel andere functie van de vagina ervaren, namelijk het baren van een baby. Dan kan het daarna soms lastig zijn om terug te schakelen en de seksuele kant van de vagina weer te zien. Bij de meeste partners zijn de beelden van de bevalling na een paar weken weer gezakt. Uiteindelijk zouden zowel jij als je partner je vagina weer als ‘seksueel’ moeten gaan zien, zodat jullie weer kunnen gaan genieten van seks na de bevalling.

Eerste keer seks na bevalling: wat kun je verwachten?

Als je na zes weken na de bevalling voor het eerst weer gaat vrijen, ben je lichamelijk niet direct helemaal de oude. Daardoor kan je lichaam anders reageren op seks dan je gewend bent. Wanneer je klaarkomt, kun je je baarmoeder bijvoorbeeld nog voelen samentrekken. En misschien raak je minder snel opgewonden. Dit wordt veroorzaakt doordat de bloedtoevoer naar de geslachtsdelen minder is, zeker wanneer je borstvoeding geeft. Daardoor reageren de seksuele organen minder sterk. Dat wordt weer normaal als je stopt met de borstvoeding.

Vrouwen kunnen verschillende soorten moeilijkheden tegenkomen als ze seks hebben na de bevalling:

– Je vagina is nog wat uitgerekt, daardoor voel je minder.
– Je vagina wordt minder vochtig, vooral als je nog borstvoeding geeft.
– Je opwinding is minder intens en je krijgt moeilijker een orgasme óf je hebt minder gevoel bij het klaarkomen.
– Je baarmoeder is wat verzakt en daardoor kun je pijn hebben bij het vrijen.
– Je hebt minder ruimte in je hoofd voor seks.
– Je bent snel afgeleid zodra je wat hoort (of denkt de baby te horen).
– Je bent moe en wil eigenlijk alleen maar slapen als je in bed ligt.
– Je voelt je minder mooi dan vroeger en schaamt je een beetje voor lijf.
– Je bent somber en hebt daardoor minder zin in seks.

De meeste klachten gaan vanzelf over, omdat je lichaam herstelt, jij meer zelfvertrouwen over het moederschap krijgt en went aan de nieuwe situatie. Neem daar minimaal een jaar voor. Bij heftige pijn, het vermoeden van een baarmoederverzakking of somberheid die langer dan een paar weken aanhoudt, is het altijd slim om je huisarts te bezoeken. Ook voor de andere klachten geldt: als het invloed krijgt op je dagelijks leven, zoek dan hulp.

Orgasme na bevalling

Een orgasme kan na de bevalling anders voelen dan ervoor. Dit komt doordat je baarmoeder na de bevalling nog erg gevoelig is. Orgasmes kunnen daardoor heftiger zijn; fijner maar ook minder fijn. Klaarkomen kan zelfs een beetje pijn doen. Maak je geen zorgen, je zult zien dat dit meestal snel weer overgaat en dat je op een gegeven moment helemaal geen pijn meer hebt. Wanneer dat precies gebeurt, is niet te zeggen. Neem in ieder geval een jaar om te herstellen. Heb je flinke pijn of gaat de pijn na het vrijen niet weg, ga dan naar de huisarts.

Seks na een keizersnede

Bij een keizersnede heeft de vagina minder te verduren gehad, dus dat is een voordeel. Maar ook na een keizersnede wordt geadviseerd om zes weken te wachten voordat je weer seks hebt. Je moet er rekening mee houden dat je je een paar weken vermoeid voelt en last kunt hebben van de buikwond. Verder geldt: zolang je vloeit, kan gemeenschap nog niet.

Invloed van borstvoeding op je seksleven

Het geven van borstvoeding kan invloed hebben op je seksleven. Als je je kind voedt, maak je het hormoon prolactine aan. Dit hormoon onderdrukt de eisprong en ook de oestrogeenspiegel, waardoor de vaginahuid dunner en kwetsbaarder wordt. Bovendien daalt door de hoge prolactinespiegel ook de testosteronspiegel. Door dit alles ben je lichamelijk en geestelijk minder ontvankelijk voor seksuele prikkels. Je wordt dus minder snel opgewonden en je lijf komt tijdens seks minder snel ‘op gang’ dan je gewend was.

Als je borstvoeding geeft, heb je kans dat er wat melk uit je borsten komt als je gaat vrijen. Wanneer je opgewonden raakt, stijgt de productie van oxytocine, het stofje dat de melkproductie op gang helpt. Je kunt ervoor kiezen om eerst wat af te kolven of je kind te voeden voordat je gaat vrijen. Of je kunt je bh aanhouden, eventueel met zoogkompressen erin.

Als je niet opgewonden raakt

Sommige verloskundigen adviseren om glijmiddel te gebruiken als je geen zin hebt in seks na de bevalling, maar dat is niet altijd de oplossing. Bij opwinding gebeurt er veel in je lichaam: de clitoris zwelt op, de schaamlippen wijken uiteen, de baarmoeder kantelt en de vagina wordt langer, wijder en vochtig. Dat krijg je niet allemaal voor elkaar met glijmiddel. Gebruik het glijmiddel dus niet als je totaal niet opgewonden bent. Anders wordt het een trucje om minder pijn te voelen, maar prettig is anders. Natuurlijk kan het een hulpmiddeltje zijn, maar uiteindelijk moet je lijf het zelf doen. Neem dus vooral de tijd.

Pijn bij het vrijen is niet goed. Seks moet leuk zijn, niet pijnlijk. Voor je het weet kom je in een vicieuze cirkel terecht: je bent bang voor de pijn, je verkrampt, waardoor het nog meer pijn gaat doen. Uiteindelijk kun je ook complicaties krijgen. Doe bij pijn een stapje terug. Zoek andere manieren om intiem met elkaar te zijn zoals knuffelen, zoenen, massage of orale bevrediging. Probeer als je er aan toe bent weer eens echte seks te hebben. Blijft het pijn doen, raadpleeg dan je huisarts. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist zoals een psycholoog-seksuoloog, een gynaecoloog of een bekkenbodemfysiotherapeut.

Tips voor de eerste keer na de bevalling

Ben je gestopt met vloeien, voel je dat je weer klaar bent voor seks en staat je partner ook te trappelen? Dan staat niks jullie nog in de weg om weer eens goed van elkaar te genieten. Dat kan best weer even wennen zijn. Nog even alle tips op een rijtje om de eerste keer zo soepel mogelijk te laten verlopen:

Praat erover: bespreek van tevoren met je partner wat jullie verwachtingen zijn. Geef aan wat je wel en niet wilt, of wat je ‘eng’ vindt. Spreek ook af dat jullie stoppen als het niet goed voelt.

Prik een goed moment: bijvoorbeeld als je baby net gevoed is en tevreden in slaap is gevallen. Dan is de kans het grootst dat jullie echt een momentje voor elkaar kunnen hebben. Als je net borstvoeding hebt gegeven, is de kans ook kleiner dat je borsten beginnen te lekken tijdens het vrijen.

Doe rustig aan: neem de tijd voor het voorspel, zodat je zowel mentaal als lichamelijk goed opgewonden raakt. De eerste keer kan je vagina nog best een beetje gevoelig of pijnlijk aanvoelen, dus bouw ook de gemeenschap rustig op. Het kan helpen als jij de leiding neemt, zodat je goed kunt aangeven wat wel en niet lekker aanvoelt.

Kies voor alternatieven: lukt het nog niet zo goed om echt gemeenschap te hebben, kies dan voor andere manieren om te vrijen. Denk aan knuffelen, zoenen, een massage of orale bevrediging.

Gebruik eventueel glijmiddel: dit kan helpen als je vagina niet zo vochtig wordt, maar gebruik het alleen als hulpmiddel als je verder wel echt opgewonden bent.

Denk aan anticonceptie: want ja, ook de allereerste keer na de bevalling kun je al weer zwanger worden. Ook als je nog niet ongesteld bent geweest, kun je al weer vruchtbaar zijn. Dat geldt ook als je borstvoeding geeft. Dus als je liever niet direct weer zwanger wilt raken, dan is het zeer verstandig om een vorm van anticonceptie te gebruiken.