Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk

Wat zijn de symptomen van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap?

In de zwangerschap kan je bloeddruk ineens hoger worden dan dat je gewend bent. Dit heet dan een hoge bloeddruk of hypertensie. Vaak is het zo dat je geen klachten ervaart, en je er dus ook een stuk minder van zal merken. Maar wat zijn nu de symptomen van een hoge bloeddruk en kan je dit voorkomen?

Wat is een hoge bloeddruk?

Gemiddeld 1 op de 20 vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met een hoge bloeddruk. Dit word dan hypertensie genoemd. Bij een hypertensie is je bloeddruk continu groter of gelijk aan 140/90. Dit zal in dit geval dan tenminste twee keer met een tussen pauze van gemiddeld 6 uur zijn. Normaal gesproken is de bloeddruk de eerste 6 maanden van de zwangerschap op een normaal niveau. Het kan wel eens voorkomen dat hij ietsje hoger is maar dat zal niet veel hoger zijn.

Is een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Op zich is een hoge bloeddruk niet gevaarlijk, maar het lastige hier van is dat deze zich kan ontaarden in een minder prettige ziekte. Dit kan zowel tijdens de zwangerschap, de bevalling of in je kraambed zo zijn. Je bloeddruk word dan ook altijd goed in de gaten gehouden.

Wat doet de verloskundige?

Zoals hier boven aan gegeven zal tijdens de zwangerschap je bloeddruk goed in de gaten gehouden worden, als blijkt dat deze in de eerste 6 maanden al flink gaat stijgen dan zullen er de nodige maatregelen genomen worden door de verloskundige of gynaecoloog.

Heb je last van een hoge bloeddruk?

Ben je al bekend met een hogere bloeddruk dan is er nog meer reden om dit in de gaten te houden, de verloskundige zal je bloeddruk vaker op meten, en ook vaker de eiwitten in je urine controleren. De verloskundige zal je goed inlichten waar je op moet letten, en waar je last van zou kunnen krijgen. Ook zal ze duidelijk vertellen wanneer je contact met de haar moet opnemen.

Wat kun je doen tegen hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk valt niet te voorkomen, en helaas ook niet te genezen. Als je last hebt van een te hoge bloeddruk kan je jezelf gewoon blijven bewegen, dit is juist heel erg goed. Op je linkerzij slapen wil ook goed helpen bij een goede doorstroming van de placenta.

Wat kunnen de gevolgen zijn van een hoge bloeddruk voor je baby?

Bij een hoge bloeddruk zijn de bloedvaten vernauwd. Dit zorgt voor een verminderde doorstroming van je placenta. Hierdoor krijgt de baby dan ook minder voedingstoffen en zuurstof.

De mogelijke klachten van een hoge bloeddruk?

Symptomen van een hoge bloeddruk kunnen zijn:

– Hoge bloeddruk
– Hevige pijn in je bovenbuik of het gevoel dat je een strakke band om je bovenbuik hebt. De pijn straalt soms uit naar de zijkant van de buik, rug of schouderbladen
– Misselijkheid
– Braken
– Hoofdpijn
– Sterretjes of wazig zien
– Slecht kunnen verdragen van licht
– Een opgeblazen gezicht of handen/ enkels (door vocht vasthouden)
– Griepachtig gevoel zonder koorts
– Stuipen

Heb je last van een hoge bloeddruk en wil je meer weten? Vraag hier dan naar bij je verloskundige.