Vitamine D

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium en fosfaat uit voeding. Calcium en fosfaat zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de botten en tanden van je baby. Een tekort aan vitamine D kan de Engelse ziekte of Rachitis veroorzaken. Hierdoor kunnen er afwijkingen in de botgroei en de tanden ontstaan.

Waar haalt je baby vitamine D uit?

Baby in de zon, goed voor de vitamine D. Vitamine D zit in voeding en wordt daarnaast in je huid aangemaakt onder invloed van de zon. Een baby krijgt (nog) niet voldoende voedingsmiddelen waar vitamine D in zit de eerste drie jaar. Om een tekort aan vitamine D te voorkomen wordt geadviseerd om je kindje vanaf dag 14 na de geboorte 10 mcgr vitamine D te geven. Als je het handiger vind om zowel met vitamine K als vitamine D op de 8e dag te beginnen dan is dit geen probleem. Ook vitamine D kun je met een lepeltje geven.

Omdat je kindje de eerste drie jaar nog niet voldoende vitamine D via de voeding kan opnemen wordt geadviseerd om vitamine D tot het vierde levensjaar dagelijks te geven.