gezonde snacks kind

Gezonde snackopties voor kinderen: tips

Gezonde snacks voor kinderen zijn onder andere groente- en fruitsnacks, volkoren crackers, en zelfgemaakte trailmix. Maak ze aantrekkelijk door ze leuk te presenteren en betrek kinderen bij de bereiding. Kies voor gezonde dranken zoals water of zelfgemaakte ijsthee. Beheer portiegroottes en bied snacks op vaste tijden aan. Moedig experimenteren met nieuwe smaken aan en betrek kinderen bij het kiezen en bereiden van snacks.

Een heerlijk tussendoortje, daar zegt natuurlijk niemand ‘nee’ tegen en dat geldt ook voor kinderen. Toch is het belangrijk om niet te veel ongezonde tussendoortjes voor te schotelen. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor een gezonde variant, zoals het geven van fruit, groenten of een schaaltje yoghurt. Wat gezonde snackopties zijn voor jouw kinderen als ze al wat groter zijn – en natuurlijk ook voor jouzelf, zetten we hieronder voor je op een rij. 

Snacken met groenten en fruit

Allereerst kun je jouw kind laten snacken met fruit. Misschien heeft jouw kind wel een favoriete fruitsoort, die je dagelijks aan jouw kind kan geven. Ook kan het zijn dat jouw kind niet zo erg van fruit houdt. In dat geval kun je ervoor zorgen dat het fruit aantrekkelijk wordt gemaakt of dat groenten worden verwerkt tot iets wat hij of zij wel lekker vindt. Zo kun je bijvoorbeeld de appel laten dippen in pindakaas, of kun je een groentesoort zo snijden dat het een grappig gezichtje krijgt.

Een schaaltje yoghurt

Als tussendoortje kan jouw kind ook prima een schaaltje yoghurt nemen. Yoghurt is namelijk gezond én lekker. Vind jouw kind yoghurt niet zo lekker? Maak het dan wél lekker door er bijvoorbeeld noten doorheen te doen, een stukje fruit of wat honing. Ook kun je kiezen voor een yoghurtsoort die lekkerder is dan gewone yoghurt, zoals Griekse yoghurt.

Hartige snacks

Is jouw kind dol op hartige snacks? Dan kun je dit natuurlijk ook voorschotelen aan jouw kleine. Denk bijvoorbeeld aan een handjevol ongezouten noten. Daarnaast kun je ook groenten verwerken in snacks, zoals een zelfgemaakte mini groente quiche. In een quiche kun je zo veel mogelijk groenten verwerken die jouw kind lekker vindt; en op deze manier krijgt jouw kind ook gewoon een portie groente binnen. Daarnaast kun je ook frietjes maken op een gezonde manier: denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte zoete aardappelfrietjes.

Slimme drinkkeuzes

Het is ook erg belangrijk om na te denken over de drinkkeuzes van jouw kinderen. Jouw kinderen zijn natuurlijk dol op frisdrank, maar dit is allesbehalve gezond. Zo zitten frisdranken vol met suikers. In plaats van dat je frisdrank aan jouw kind kan geven, kun je ook andere opties overwegen. Denk bijvoorbeeld aan een zelfgemaakte fruitige ijsthee. Daarnaast kun je ook zelf vruchtensappen maken, door vruchten te persen zoals sinaasappelsap. En ook niet te vergeten: gewoon een glas water is natuurlijk ook goed.  

Tips voor gezond snacken

Er zijn een aantal tips die je in je achterhoofd kunt houden als je jouw kinderen gezond wil laten snacken. 

  • Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw kinderen nooit té veel snacken. Ook al zijn ongezouten noten prima, te veel is natuurlijk weer niet zo gezond. Let daarom zeker op de portiegrootte van de snacks. 
  • Ook is het belangrijk om als ouder zijnde een goed voorbeeld te geven. Zo moet jij natuurlijk geen ongezonde snacks eten, terwijl jouw kinderen dit niet mogen. Zorg er daarom voor dat jij een voorbeeld bent en dat jij zelf ook gezonde snacks nuttigt.
gezond snacken kinderen

Veelgestelde vragen over gezonde snackopties voor kinderen

Wat zijn enkele gezonde snacks voor kinderen?

Gezonde snacks voor kinderen omvatten groentesticks met hummus, fruitdippers met yoghurt en ongezouten noten.

Hoe maak ik gezonde groente- en fruitsnacks aantrekkelijker voor mijn kind?

Presenteer ze op een leuke manier, zoals fruit op spiesjes of groenten in verschillende vormen gesneden. Betrek kinderen bij het bereiden ervan.

Zijn er gezonde alternatieven voor chips en koekjes?

Ja, je kunt kiezen voor volkoren crackers, ongezoete appelmoes, zelfgemaakte popcorn of volkoren tortillachips met zelfgemaakte salsa.

Wat zijn goede hartige snacks voor kinderen?

Probeer mini groentequiches, geroosterde kikkererwten of wortelfrietjes voor een hartige traktatie.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind voldoende groenten eet in zijn snacks?

Meng groenten met dips zoals hummus, maak groentespiesjes of voeg groenten toe aan een smoothie.

Wat zijn enkele gezonde drankopties voor kinderen?

Geef de voorkeur aan water, melk of zelfgemaakte fruitige ijsthee in plaats van suikerhoudende frisdranken.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kind te veel snacks eet?

Beheer de portiegrootte en bied snacks op vaste tijden aan om overmatig eten te voorkomen.

Zijn er gezonde zoete snacks voor kinderen?

Ja, je kunt natuurlijke fruitsnacks, bevroren fruit, of zelfgemaakte fruitige ijslolly’s proberen.

Wat moet ik doen als mijn kind erg kieskeurig is met snacks?

Bied een verscheidenheid aan gezonde opties aan en moedig experimenteren aan. Soms moeten kinderen een nieuw voedsel meerdere keren proberen voordat ze het lekker vinden.

Hoe kan ik mijn kinderen betrekken bij het kiezen en bereiden van gezonde snacks?

Neem ze mee naar de supermarkt om gezonde opties te kiezen en betrek ze bij het bereidingsproces om hun interesse te wekken.