De eerste schopjes

De eerste schopjes

Vanaf wanneer beweegt je baby in je buik?

Zo rond de 7 weken van je zwangerschap begint de foetus bewegingen te maken. Dit is ook het moment dat de armpjes en de beentjes beginnen te groeien. Eerst waren het nog kleine stompjes, en nu worden het al langzaam armen en beentjes. Je baby test deze nieuwe ledematen gelijk uit en zal blijven oefenen met bewegen. Vanaf ongeveer 10 weken oefent je kindje ook met ademhalingsoefeningen. Dit zijn natuurlijk nog geen echte ademteugen, maar je baby zal de beweging alvast proberen onder de knie te krijgen. Dit zal er voor zorgen dat je baby na de bevalling instinctief kan ademhalen. Vanaf zo ongeveer 15 weken zwangerschap zitten alle ledenmaten en bijbehorende gewrichten op de juiste plek. Nu zal je baby dan ook regelmatig schoppen, duwen en zich zelf uitstrekken.

Wanneer voel je de eerste bewegingen?

Als je voor de eerste keer zwanger bent, dan zijn de eerste bewegingen zo rond de 16de en 20ste week voelbaar. Het kan zo zijn dat het eerder komt, en dat is dan natuurlijk alleen maar mooi meegenomen. Maar als het later komt dan hoef je jezelf ook geen zorgen te maken, het is altijd weer anders. Niet iedere zwangerschap verloopt natuurlijk precies het zelfde. Soms is het zo dat de placenta aan de voorzijde ligt, hierdoor voel je de eerste schopjes ook pas later in de zwangerschap. Bij een tweede en volgende zwangerschap herken je dit gevoel en zal het je ook veel eerder opvallen.

Zodra je eenmaal de bewegingen van je kindje voelt, zal je merken dat je dit dagelijks gaat mee maken. Soms kan het zelfs zo zijn dat jullie kindje op harde geluiden reageert of bij aanraking. Je kan op deze manier contact maken met je kindje, als je volledig ontspannen bent zal dit een stuk gemakkelijker gaan. Leg je hand eens op je buik, en praat eens tegen je kindje. Probeer die communicatie te maken.

In de weken daarna zal het bewegen van je baby steeds duidelijker worden. Je kunt met je handen de schopjes voelen van je baby en soms lijkt het alsof hij naar je handen ‘toe zwemt’. Voor vaders zijn deze eerste bewegingen van de baby nog nauwelijks te voelen van buitenaf. Hoewel dit per vrouw verschilt, zijn de bewegingen vanaf ongeveer 25 weken ook aan de buitenkant voelbaar.

Wanneer kunnen anderen je baby voelen bewegen?

Hoewel jij tussen de 16 en 20 weken zwangerschap voor het eerst de baby kan voelen, zullen andere mensen nog een maandje moeten wachten tot de bewegingen ook aan de buitenkant voelbaar zijn. Vanaf ongeveer 24 weken zijn de schopjes van je baby ook voor anderen te voelen.

Hoe beweegt de baby?

De manier van bewegen kan flink verschillen per baby, maar veel baby’s zijn ’s ochtends en ’s avonds het meest actief. Hoe veel je baby beweegt in de buik hoeft overigens niets te zeggen over hoe je baby na zijn geboorte is. Naarmate je zwangerschap vordert, krijgt je baby steeds minder ruimte. Dat zal je ook merken aan de intensiteit van de bewegingen. Vanaf de 28e week zou je elke dag leven moeten voelen.

Tip voor het voelen van je baby

Om de eerste bewegingen te voelen, kun je het beste rustig gaan liggen of zitten en je concentreren op je buik. Leg je platte hand op je buik, soms zwemt je baby daar naartoe. Als je je baby al even niet meer gevoeld hebt en graag even contact wil maken, duw dan zachtjes met twee handen tegen de zijkanten van je buik. Neem hier de tijd voor, grote kans dat je baby wakker wordt en reageert.

Wat als je de baby even niet zoveel voelt bewegen?

Het is geen probleem als je je baby niet iedere dag voelt bewegen. Soms neemt het vruchtwater tijdelijk toe, waardoor je meer moeite hebt om bewegingen te voelen. De drukke schopjes van het begin van je zwangerschap zullen naarmate je zwangerschap vordert minder heftig aanvoelen. Dit komt omdat je baby simpelweg minder ruimte heeft. Vanaf 28 weken zwangerschap is het echter wel belangrijk om je baby iedere dag even te voelen. Neem hier dagelijks echt even de tijd voor, door rustig te liggen en je hand op je buik te leggen. Heb je je baby langer dan een dag niet gevoeld, ook niet als je er de tijd voor hebt genomen? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Misschien is een extra controle nodig om te kijken of alles goed gaat met je baby.