Innestelingsbloeding

Innestelingsbloeding

Dit zijn de symptomen

Proberen zwanger te worden kan een enorme rollercoaster zijn. Het spookt waarschijnlijk de hele dag door je hoofd! Zou je al zwanger zijn? Of niet? Hoelang zal het nog duren? En als je dan een keer naar de wc gaat en bloed in je ondergoed ziet, kan dit een enorme teleurstelling zijn. Wees gerust want dit hoeft geen slecht nieuws te zijn. Ongeveer een op de drie vrouwen ervaart namelijk een innestelingsbloeding als ze net zwanger zijn. Grote kans dus dat het geen menstruatie is, maar het eerste teken van een zwangerschap.

Wat is een innesteling en innestelingsbloeding?

Om zwanger te worden moet een eicel bevrucht worden door een zaadcel. Net nadat een eicel uit een vochthoudend blaasje op de eierstok is vrijgekomen begint de eicel aan zijn reis door de eileider, die een aantal dagen duurt. De bevruchting vindt dus bijna altijd plaats in de eileider. Is dit gebeurt, dan ben je er nog niet. De bevruchte eicel beweegt zich door de eileider naar de baarmoeder om zich vervolgens te nestelen in het baarmoederslijmvlies. Je bent nu écht zwanger! Toch kun je een beetje bloed verliezen tijdens dit proces, doordat er een bloedvat in het slijmvlies geraakt kan worden. Dit bloed vindt uiteindelijk via de vagina zijn weg naar buiten.

Een innestelingsbloeding is normaal en brengt geen risico’s met zich mee. Voor de vrouw is het echter wel fijn om te weten of het om een innestelingsbloeding of een nieuwe menstruatie gaat. Let op de volgende symptomen, dan zou je een innestelingsbloeding kunnen herkennen.

De kleur is vaak lichtroze of donkerbruin

Een vrouw weet precies wanneer ze haar menstruatie heeft en zal elke verandering daar in kunnen herkennen. Vaak heeft ze de zelfde kenmerken, zoals buikpijn voor de bloeding begint, of bloedstolsels die ze kan verlizen. Een innestelingsbloeding lijkt niet op een normale menstruatie, het verschil is de kleur, deze kan lichtroze of wat donkerbruin zijn.

Weinig bloedverlies tijdens de innesteling

De hoeveelheid bloed die je tijdens de menstruatie verliest, is elke maand ongeveer hetzelfde. Je weet dan ook wat je te wachten staat en welke producten je het beste kunt gebruiken om het bloed mee op te vangen. Bij een innestelingsbloeding verlies je minder bloed dan bij de menstruatie. Je herkent het aan licht vloeiend bloedverlies of een aantal druppeltjes. Sommige vrouwen hebben geen opvangmateriaal nodig, terwijl andere liever een inlegkruisje gebruiken. Je herkent een innestelingsbloeding aan vlekjes in je ondergoed of als je met wc-papier langs de vagina veegt.

Innestelingsbloeding duurt minder lang

Een menstruatiebloeding kan niet kort genoeg duren. Bij sommige vrouwen duurt het drie dagen, bij anderen wel zeven. Een innestelingsbloeding kan een paar uur tot drie volle dagen aanhouden. Langer dan dat komt vrijwel niet voor.

Innesteling begint eerder dan menstruatie

Bij dit symptoom komt een stukje rekenen kijken. Je menstrueert ongeveer elf tot veertien dagen na de ovulatie, het moment dat een eicel bevrucht kan worden. Een innestelingsbloeding ontstaat ongeveer zes tot twaalf dagen na de eisprong (ovulatie). Er zit dus grotendeels een verschil tussen wanneer welke bloeding ontstaat. Het is wellicht lastig om het precies bij te kunnen houden, maar het is een handig hulpmiddel bij twijfel!

Bijkomende klachten bij innestelingsbloeding

Een innestelingsbloeding kan een aantal klachten geven. Het kan per zwangerschap verschillend zijn hoe dit ervaren word.

– Lichte buikkramp, minder dan bij een menstruatie
– Hoofdpijn
– Stemmingswisselingen
– Gevoelige borsten
– Misselijkheid
– Lage rugpijn

Hoe dan ook, het zal altijd even schrikken zijn zodra je bloed in je ondergoed ziet, haal dan nog eens diep adem en let goed op hoe het er uit ziet. Want het kan dus een innestelingsbloeding zijn.

Bij twijfel altijd contact opnemen met je huisarts of verloskundge!