Verdoving bij een keizersnee

Verdoving bij een keizersnee

Bij een keizersnee zijn er twee mogelijkheden voor een verdoving. Namelijk een ruggenprik of wel spinale anesthesie, of onder algehele narcose. Het is afhankelijk van een aantal factoren welke verdoving voor jou het meest geschikt is. Ook is het afhankelijk van de reden waarom er gekozen is voor een keizersnede, is het gepland of is het een spoedkeizersnee? In het geval van een geplande keizersnee wordt er uiteraard altijd met jou overlegd.

Ruggenprik, plaatselijke verdoving

Meestal wordt er gekozen voor een plaatselijke verdoving. Als er gekozen wordt voor een ruggenprik, krijg je een injectie in je rug. De verdoving wordt ingebracht tussen de wervels in de vloeistofruimte, die zich bevindt om de grote zenuwen in het ruggenmergkanaal. De injectie blokkeert de zenuwbanen die de pijnprikkels vanuit je buik naar je hersenen sturen. Zo kun je de hele operatie bewust meemaken zonder pijn te voelen. Dit is misschien wel het grootste voordeel in vergelijking met een algehele narcose. Je maakt de geboorte van je kind bewust mee, wat jullie hechting ten goede komt. Ook heeft je baby heeft minder last van een plaatselijke verdoving en loopt minder risico’s dan wanneer je onder volledige narcose bent. Zelf herstel je sneller en voel je je minder ziek na een ruggenprik. Een ander groot voordeel is dat je partner gewoon bij de operatie aanwezig mag zijn wanneer je kiest voor deze vorm van verdoving.

Volledige narcose

Als er gekozen wordt voor een algehele narcose, krijg je via een infuus medicijnen toegediend waarbij ervoor gezorgd wordt dat zo min mogelijk hiervan via de placenta bij je baby terechtkomt. Soms krijg je van tevoren wat extra zuurstof via een mondkapje. Tijdens de operatie krijg je een buisje in je luchtpijp voor de beademing. Daar voel je niets van. Een volledige narcose werkt heel snel. Daarom krijg je de stoffen pas zo kort mogelijk voor de ingreep toegediend. Je bent tijdens de voorbereidingen op de keizersnee in de operatiekamer dus nog volledig bij bewustzijn. Daar zijn artsen en assistenten druk bezig met andere dingen, terwijl jij de eventuele (pers)weeën gewoon moet blijven opvangen. Dat kan erg vervelend zijn. Zeker als je juist gekozen hebt voor een volledige narcose omdat je dacht zo niks van de operatie mee te hoeven maken of om eindelijk van de pijn en de weeën af te zijn. Bij een algehele narcose moet je partner meestal wachten op de gang of in de wachtkamer.