Wat is een miskraam

Wat is eigenlijk een miskraam?

Wanneer we spreken over een miskraam is er geen hartslag meer bij het vruchtje. Het vruchtje is vaak al enige tijd eerder gestopt met groeien. Dit komt door een afwijking bij de eicel vlak voor de bevruchting.

Een miskraam komt bijna nooit door een erfelijke afwijking bij een van de ouders. Daarom is verder onderzoek dan ook zeker niet nodig. Als je een miskraam hebt, stoot je baarmoeder al het zwangerschapsweefsel, samen met het vruchtje en vruchtzakje af.

Bloedverlies en meestal buikkrampen zijn heel gebruikelijk bij een miskraam. Niet elke miskraam verloopt het zelfde, het hangt af van de duur van de zwangerschap en is elke keer weer anders.

De meeste miskramen vinden plaats voor de 12de week van je zwangerschap. Omdat het vruchtje meestal al enige tijd gestopt is met groeien en nog erg klein is, is vaak niet te zien als je bloed verliest. Wel zie je weefsel en mogelijk ook bloedstolsels. Als je al langer zwanger bent, dan heb je vaak meer last van bloedverlies en ook meer buikkrampen.

Als je het weefsel en soms ook het vruchtzakje uit de baarmoeder is, neemt het bloedverlies af, en dan zullen ook de buikkrampen minder worden. Na een miskraam heb je nog ongeveer een week bloedverlies, dit zal ook steeds minder worden, net als bij een menstruatie periode.

Hoe herken je een miskraam?

Bij een miskraam zal je beginnen met het steeds verliezen van wat bloed. Dit zal na enkele dagen meer worden. Maar dat hoeft ook zeker niet het geval te zijn. Ook kan de miskraam ineens op gang komen, meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies, waarbij je weefselresten zien. Vaan heb je dan ook krampen, deze zijn vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn. De mogelijkheid bestaat dat je ook diverse bloedstolsels ziet.

Het kan ook dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens je eerste echo. Dat hoeft niet te betekenen dat je een miskraam krijgt. Als je minder dan 6 weken zwanger bent, is het normaal dat er nog geen hartslag te zien is. Daarom maakt de verloskundige in dat geval altijd een week later nog een echo.

Een zwangerschapstest kan bij een miskraam toch een positief resultaat geven, omdat er vaak nog zwangerschapshormonen in je lichaam zitten.

Wanneer contact opnemen?

Als je denkt dat je een miskraam krijgt, kun je altijd de verloskundige bellen. Zij vraagt naar je klachten en beslist samen met jou of het zinvol is om een echo te maken. Het is namelijk niet zo dat bloedverlies in de zwangerschap altijd tot een miskraam leidt.

Bel direct naar je verloskundige of huisarts als je:

– hevig bloedverlies hebt
– koorts hebt (boven de 38 graden) tijdens of na de miskraam
– je niet goed voelt: je duizelig bent, zweet en/ of je het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen
– hevige buikkrampen
– ongerustheid
– blijvend bloedverlies en krampen na de miskraam