Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

Onder invloed van de hormonen worden tijdens de zwangerschap je gewrichtsbanden en het kraakbeen in je lijf een stuk soepeler. Hierdoor bereid je lichaam zich voor op de bevalling. Het gebied rondom de bekken wordt ook soepeler, dit is om je baby tijdens de bevalling voldoende ruimte te bieden. Het kan zo zijn dat door de soepelere banden je botten losser komen te liggen en als je spieren dit onvoldoende kunnen opvangen kan je last krijgen van bekkenpijn en van bekkeninstabiliteit.

Bekkenpijn tijdens je zwangerschap: hoe ontstaat het?

Bij de eerste zwangerschap, kan je halverwege de zwangerschap last krijgen van bekken klachten. Naarmate de zwangerschap vordert kunnen deze klachten helaas toenemen. Ook is het zo dat bij een tweede en volgende zwanger de klachten eerder kunnen beginnen. Dit komt door dat de versoepeling van de bekken al eerder begint als in een eerste zwangerschap.
Deze klachten ontstaan doordat je gewrichtsbanden zwaarder belast zijn en kunnen gaan irriteren of ontsteken, je spieren niet op de juiste wijze reageren om je rug en bekken stevigheid te bieden.

Veelvoorkomende klachten bij bekkenpijn of bekkeninstabiliteit

Dit zijn veelvoorkomende klachten van bekkenpijn:

– Lage rugpijn, die soms uitstraalt naar één of beide benen
– Pijn rond het schaambeen
– Pijn bij lang zitten
– Beurs of moe gevoel in de onderrug

Wat is het verschil tussen bekkeninstabiliteit en bekkenpijn?

Bij bekkeninstabiliteit zijn de klachten een stuk erger dan bij bekkenpijn. Doordat de botten erg los zitten lijkt het alsof de verbinding tussen de schaambotten volledig weg is. Je bent een stuk sneller moe dan normaal en je kan niet lang in dezelfde houding staan, liggen en of zitten. Je kan in de ochtend meer last hebben bij het opstarten, dit word soms ook wel startpijn genoemd. Je zal merken dat je er langer over doet om te herstellen na een lange en drukke dag.

De pijnklachten bevinden zich op deze plaatsen:

– Op of rond het schaambeen
– Op de heupen
– In de onderrug
– In de liezen of onderbuik
– Aan de zijkant of achterkant van de bovenbenen
– Rond het stuitje

Hoe wordt bekkenpijn en bekkeninstabiliteit behandeld?

Er is in principe geen behandeling of medicatie tegen bekkenpijn of –instabiliteit.

Het allerbelangrijkste is dat je lijf weer in balans komt. Raadpleeg een ervaren oefentherapeut voor begeleiding en verantwoorde oefeningen die de spieren rond je bekken versterken. Kijk ook eens of er een geschikte zwangerschapscursus is die zich specifiek richt op bekkenklachten. Zo is Mensendieck of Cesar onder andere gericht op functieverbetering van je bekken. Hierdoor kun je je bekkenklachten een heel stuk verminderen. Ook kun je zelf al veel doen door er goed op te letten hoe je beweegt. Bekkenklachten kun je verminderen door je lichaam te leren het bekken weer op de juiste wijze te ondersteunen.

StaanZorg dat je gewicht verdeeld is over je beide benen en dat je voeten iets naar buiten gericht zijn.

Zitten: Zorg dat je recht en symmetrisch zit, met je voeten recht onder de knie.

Liggen: Zorg dat je op je zij ligt met je benen gebogen op elkaar met een (voedings)kussen tussen je benen.

Lopen: Loop niet te ver en te lang, en loop met kleine stappen.

Traplopen: Probeer traplopen zoveel mogelijk te voorkomen. En als het niet anders kan, maak dan in elk geval gebruik van de leuning.

Tillen en bukken: Vermijd tillen en bukken. En als het niet anders kan, ga dan eerst door je knieën en til met een rechte rug vanuit je benen en armen.

In bed stappen: Ga eerst op de rand van je bed zitten voordat je daadwerkelijk in bed stapt.

Uit bed stappen: Rol eerst op je zij, breng je benen buiten het bed en gebruik je armen om je omhoog te duwen, totdat je weer recht op de rand van het bed zit.

Omdraaien: Zorg met gladde lakens en een soepele pyjama voor zo min mogelijk weerstand bij bewegen in bed. Hierdoor hoef je minder kracht te zetten bij het omdraaien in bed.

Fietsen: Fietsen is vaak minder belastend dan lopen. Zorg ervoor dat je zadel laag staat, hierdoor maak je de fietsbeweging meer met je benen en beweeg je bekken minder.

Autorijden: Pas op met autorijden. Snelle bewegingen, zoals het plotseling remmen, kunnen pijnlijk en moeilijk zijn en daardoor gevaarlijk.

Seks: Kies voor een houding waarbij zo min mogelijk gewicht op je bekken en benen komt te staan. De zijligging of op handen en knieën is de meest pijnloze houding.

Na de bevalling, wanneer nemen de klachten af?

Na de bevalling ben je meestal niet direct van je bekkenklachten af. Het volledige herstel van je bekken kan een half jaar tot een jaar duren. In zeldzame gevallen kom je er niet meer helemaal van af. Bekkeninstabiliteit kan ook pas ontstaan na je bevalling. De banden zijn dan al opgerekt tijdens je zwangerschap, maar hebben het extra zwaar te verduren gehad door je bevalling. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een stuitligging.