[vc_row][vc_column][dt_sc_title_desc title=”Ziektes” image=”8653″ separator_image_color=”#ffffff”][/dt_sc_title_desc][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][dt_sc_toggle_group circle_type=”circle_type”][dt_sc_toggle title=”Astma en zwanger worden”]Astma en zwanger worden
Een veel voorkomende chronische aandoening bij zwangere vrouwen is Astma. Gemiddeld 8 procent van alle zwangere heeft astma en is meestal onder goede behandeling van een arts. Uit onderzoeken is gebleken dat veel vrouwen op eigen initiatief stoppen met hun medicatie als ze weten dat ze zwanger zijn of zwanger willen worden. Meestal besluiten ze dit om dat ze ”bang” zijn dat de medicatie schadelijk is voor het ongeboren kindje. Het stoppen zonder overleg is echter totaal niet verstandig, de medicatie zorgt namelijk voor de afname van de aanvallen en zo heeft je baby dus minder risico op complicaties. Bespreek altijd met je arts wanneer jullie een kinderwens hebben, zodat de medicatie zo nodig aangepast word.
Vrouwen die Astma hebben zijn vaak minder snel zwanger.
Astma geeft een verhoogde kans op complicaties tijdens de zwangerschap.
Je ongeboren kindje loopt een risico op vroeg geboorte, een laag geboortegewicht, vertraging in de groei, aangeboren afwijkingen, en soms helaas ook overlijden. Bij de zwangere is er o.a kans op een verhoogd risico op zwangerschaps hypertensie (hoge bloeddruk). Voor zwangere vrouwen met deze ziekte is het heel erg belangrijk dat de ziekte tijdens de zwangerschap goed onder controle is. Maandelijks zal je bij de longarts een controle hebben, zo wordt jij goed in gaten gehouden, en zo zullen de risico’s op eventuele complicaties verminder worden.
Je zwangerschap zal ook invloed hebben op je Astma, gedurende de zwangerschap blijft de ernst van Astma bij 35% van de vrouwen stabiel. Bij een ander deel zal het verslechteren, en bij een deel zal het verminderen. [/dt_sc_toggle][dt_sc_toggle title=”Bloedarmoede en zwanger”]Bloedarmoede en zwanger
Als je ongeveer twaalf weken zwanger bent zal er een eerste bezoek bij de verloskundige zijn, naast het bepalen van de uitgerekende datum word er ook gevraagd naar de medische voorgeschiedenis van jezelf, van je partner en eventuele belangrijke dingen uit de familie. Je Bloeddruk zal gemeten worden, je gewicht en de lengte worden opgenomen. Ook zal de urine onderzocht worden, je bloed wordt geprikt en dit wordt onderzocht op diverse ziektes en aandoeningen. Een onderdeel van dit onderzoek bestaat uit het vaststellen van het hemoglobinegehalte (Hb) in je bloed. Hieraan is te zien of je bloedarmoede hebt.
Hb-gehalte
Hemoglobine is een eiwit dat zich in de rode bloedcellen van ons lichaam zit. Dit eiwit vervoert zuurstof door ons bloed, van de longen naar de diverse organen en weefsels in ons lichaam. Hemoglobine wordt voornamelijk gevormd uit ijzer. Daarnaast zijn vitamine B12 en B11 (foliumzuur) nodig.
Een normale waarde van je Hb-gehalte ligt voor vrouwen tussen de 7.5 en de 10 mmol/l (of wel millimol per liter). De ondergrens voor zwangere vrouwen is 6,8 mmol/l. Als je daar onder zit dan wordt er gesproken van bloedarmoede.
De oorzaken van bloedarmoede
Bloedarmoede kan vele oorzaken hebben. Vaak staat bloedarmoede om de hoek te kijken als gevolg van ijzer te kort in de zwangerschap. In de Westerse wereld vertoont 18% van de zwangere vrouwen een ijzertekort. Een te kort aan vitamine B12 en B11 (foliumzuur) is een veel voorkomende oorzaak van anemie.
Let op! Als je van plan bent om ijzer rijk voedsel te nemen kan je alleen voorkomen dat je bloedarmoede krijgt, als je het eenmaal hebt kan je het helaas niet weg eten op deze manier. Het is natuurlijk altijd verstandig om vanaf de eerste dag in je zwangerschap goed op te letten wat je eet.
Ijzertekort
Als je zwanger bent dan maakt je lichaam meer dan 1 liter bloed aan voor de ontwikkeling en de groei van de placenta, het verbindingsorgaan tussen moeder en baby. Daarnaast heeft de baby ijzer nodig voor de aanmaak van zijn of haar eigen bloed en hier is extra ijzer voor nodig. Door de groei van de placenta zal er een ijzer verlies zijn, je dient dit natuurlijk te compenseren, dit is mogelijk door te kiezen voor ijzer rijk voedsel.
De Gezondheidsraad beveelt de volgende dagelijkse hoeveelheden ijzer aan, aan vrouwen die zwanger zijn:
– 1-3 maanden zwanger /11 MG Ijzer
– 3-6 maanden zwanger / 15 MG Ijzer
– 6-9 maanden zwanger / 19 MG Ijzer
Tekort aan vitaminen
Vitamine B12 en B11 zijn ook erg belangrijk naast voldoende ijzer. Deze vitamines zorgen er namelijk voor dat de opname van ijzer door het lichaam goed verloopt, en zijn ook betrokken bij de vorming van de rode bloedcellen.
Natuurlijke daling hemoglobinegehalte
Tijdens de zwangerschap neemt de zuurstofbehoefte toe. Om in deze behoefte te kunnen voorzien, maakt het lichaam van de vrouw extra rode bloedcellen aan. Naast de extra aanmaak van rode bloedcellen, wordt er ook meer plasma (bloedvocht) geproduceerd. Omdat de hoeveelheid plasma sneller stijgt dan het aantal rode bloedcellen, ontstaat er bloedverdunning. Dit is nodig voor een gemakkelijke bloedstroom naar de baby. Door de bloedverdunning veranderen de waarden in het bloed. De concentratie hemoglobine (en rode bloedcellen) neemt per liter bloed af. Hierdoor lijkt het alsof er sprake is van bloedarmoede, maar in feite is de totale hoeveelheid hemoglobine (samen met de rode bloedcellen) toegenomen. Een zwangere vrouw kan dus bijvoorbeeld Hb-gehalte van 6,3 mmol/l hebben, zonder dat er sprake is van anemie.
Een laag Hb-gehalte hoeft niet per definitie te duiden op bloedarmoede. Nadat een verlaagd Hb-gehalte is geconstateerd, dient een uitgebreider bloedonderzoek plaats te vinden om na te gaan of deze lage waarde wordt veroorzaakt door een gebrek aan ijzer. Ook de normale verdunning van het bloed tijdens de zwangerschap en een gebrek aan een andere stof zoals foliumzuur, kunnen immers een lagere waarde veroorzaken.
Klachten
Veel voorkomende symptomen van bloedarmoede zijn:
– Moeheid
– Bij inspanning word je sneller kortademig
– Duizeligheid
– Het gevoel flauw te vallen
– Hartkloppingen
– Transpireren
– Hoofdpijn
– Oorsuizen
– Bleek zien
– Weinig eetlust en misselijk gevoel
Wat kun je zelf doen?
Slikken van foliumzuur tabletten (B11). Per dag heb je hier van ongeveer 400 microgram nodig. Het slikken van een vitamine B-complex. Hierin zit o.a. vitamine B12. Deze vitamine of cobalamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van je zenuwstelsel.
Drinken van melk word vaak afgeraden tijdens de maaltijd, dit belemmert de opname van ijzer.
Neem daarnaast ook voldoende rust.
Voeding wat rijk is aan ijzer zal de kans op bloedarmoede kunnen verkleinen, kies daarom voor voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten.
Behandeling
Als ijzer te kort de oorzaak van bloedarmoede is, en een goede en juist voedingspatroon dit niet heeft kunnen voorkomen, dan is een extra ijzertablet of drank het juiste advies. Als de arts of verloskundige een ijzerpreparaat heeft voorgeschreven is het aan te raden het met een vitamine C rijke drank, zoals sinaasappelsap, ananassap of grapefruitsap in te nemen. Het ijzer zal hierdoor nog sneller worden opgenomen.
Dit ijzerpreparaat kan verstoppingen veroorzaken, het is dan ook extra belangrijk dat je voeding veel vezels bevat, als je merkt dat de obstipatie een vervelend en of ernstig probleem veroorzaakt kan je beter je arts of verloskundige raadplegen, zij kunnen je een ander medicijn voorschrijven. Er zijn diverse producten op de markt die helpen om het ijzergehalte te verhogen. Als je ijzertabletten of –drank slecht kunt verdragen, kunnen de onderstaande producten wellicht uitkomst bieden.
– Roosvicee Ferro (verkrijgbaar in de supermarkt of drogist).
– Floradix kruidenelixer (te koop bij drogist of reformzaak).
– Vitaminepreparaat voor zwangeren (bv. Matrilon, verkrijgbaar bij apotheek of drogist).[/dt_sc_toggle][dt_sc_toggle title=”Kinderziektes veroorzaakt door een bacterie”]Kinderziektes veroorzaakt door een bacterie
Ook zonder een gastheer kunnen bacteriën overleven, bacteriën zijn kleine organisme. Ons lichaam zit er vol mee, zowel goede als slechte. De slechte bacteriën kunnen ontstekingen veroorzaken waardoor we ziek worden. Er zijn diverse kinderziektes die worden veroorzaakt door een bacterie:
Roodvonk: Deze ziekte wordt ook wel de vlekjesziekte genomed. Maar anders dan bij waterpokken worden deze veroorzaakt door een bacteriële infectie. Vooral bij kleuters zal deze ziekte kunnen voorkomen.
Difterie: Dit is een ernstige en zeer besmettelijke ziekte, maar gelukkig komt deze nog maar zeer zelde voor, dit omdat we hier tegen vaccineren.
Hersenvliesontsteking: Deze aandoening heeft de verschijnselen van in eerste instantie een griep. Maar al snel zal dit in ernst toenemen.
Kinkhoest: Ook tegen kinkhoest worden we ingeënt, maar niet voor alle varianten van deze ziekte is een vaccin beschikbaar. Kinderen die kinkhoest hebben, hebben last va neen nare hoest die enkele weken kan aanhouden.
Krentenbaard: Hoewel deze ontsteking van de huid onschuldig is, is het totaal geen pretje en is deze ook ontzettend erg besmettelijk. Het veroorzaakt veel rode vlekken en bultjes in het gezicht van je kindje.
Meningokokken A, C, W en Y: Als je een infectie met meningokokken hebt, kunnen hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging de oorzaak zijn. Kinderen tot 4 jaar en en mensen tussen de 14 en 25 zijn het meest vatbaar hier voor. Deze bacterie kan in de bloedbaan of je zenuwstelsel terecht komen, zelfs bij een snelle en juiste behandeling kan de ziekte binnen 24-48 uur fataal zijn. Als het nodig is zal de huisarts bij een bacteriële infectie antibiotica voorschrijven.
Overige aandoeningen.
Naast de hierboven genoemde kinderziektes zijn er natuurlijk ook nog andere aandoeningen die bij kinderen veelvuldig voorkomen.
Koorts bij baby’s: De meeste kinderziektes gaan gepaard met koorts. Het is ongevaarlijk, maar je moet het wel in de gaten houden.
Koorts bij kinderen: Kinderen tot een jaar of 4 hebben redelijk snel last van koorts, dit kan geen kwaad. Het is een normale reactie op bijvoorbeeld een infectie.
Griep: Ook griep wordt veroorzaakt door een virus. Je kindje is verkouden, hangerig, heeft misschien last van spierpijn, van hoofdpijn en last van een zere keel.
Verkoudheid: Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de keel en neusholte. Het wordt vaak verward met een griep, maar een echte griep is toch echt iets heel anders.
Oorontsteking: Als je kindje last heeft van zijn of haar oren, dan kan het een oorontsteking zijn. Het is een ontsteking van het middenoor en je kindje kan hier helaas heel erg ziek van zijn.
Keelontsteking: Keelpijn hoort er bij een verkoudheid, heeft je kindje hiernaast ook nog koorts en voelt hij of zij zich beroerd? Dan kan het ook een keelontsteking zijn. Dit gaat meestal van zelf weer over.
Longontsteking: Een longontsteking wil vaak zeggen dat er een infectie in de longen zit. Als je denkt dat je baby een longontsteking heeft moet je zo snel mogelijk de huisarts inschakelen.
Hooikoorts: Bij hooikoorts zal je kindje vaak moeten niezen, is dit voornamelijk in de zomer en het voorjaar? Dan is de kans helemaal groot. Hooikoorts is een allergische reactie die een ontsteking in de neus en ogen veroorzaakt.
Spruw: Een infectie van het mondslijmvlies die wordt veroorzaakt door een gist, een soort schimmel. Het is een veelvoorkomende baby kwaal.
Eczeem: Kinderen en baby’s kunnen op jonge leeftijd last krijgen van deze huidaandoening. Het zorgt er voornamelijk voor een erg gevoelige en droge huid.
Diarree: Een kindje met diarree moet voldoende blijven drinken, je baby heeft diarree wanneer de ontlasting waterdun is en als hij of zij vaker poept dan normaal.
Heeft je kindje last van keelpijn, oorpijn, hoofdpijn, buikpijn of een andere kwaal? Neem dan altijd contact met je huisarts op. Dit vooral wanneer je twijfels hebt. [/dt_sc_toggle][dt_sc_toggle title=”Kinderziektes veroorzaakt door een virus”]Kinderziektes veroorzaakt door een virus.
Een virusinfectie wordt veroorzaakt door, de naam zegt het al, een virus. Een virus is, anders dan een bacterie, geen organisme en heeft andere cellen nodig om te overleven. Het vermenigvuldigt zich in jouw lichaam en je kunt andere mensen besmetten. Meestal heeft je lichaam zelf voldoende weerstand om een virus onschadelijk te maken, maar dat is niet altijd het geval. En aangezien virusinfecties niet te behandelen zijn met bijvoorbeeld antibiotica, is de beste remedie dan ook om een virusinfectie te voorkomen. Dat kan door middel van inenting. Niet iedere virusinfectie vraagt om inenting, een verkoudheid kan ons lichaam bijvoorbeeld prima zelf aan.
Dit zijn kinderziektes veroorzaakt door een virus:
Waterpokken: heeft je kind waterpokken, dan krijgt hij jeukende vlekjes en blaasjes over zijn hele lijf. De waterpokken zijn erg besmettelijk. Als het heerst op het kinderdagverblijf van je kind, is de kans groot dat hij het ook krijgt.
Vijfde ziekte: de vijfde ziekte is onschuldig. De meeste kinderen worden er hooguit een beetje hangerig van.
Zesde ziekte: dit is de meestvoorkomende vlekjesziekte bij kinderen onder de twee jaar. Vooral in de winter en het voorjaar vinden veel besmettingen plaats.
Rodehond: voor kinderen is dit een onschuldige infectieziekte, maar voor zwangere vrouwen is rodehond gevaarlijk.
Bof: van bof kan je kind flink ziek worden. Typisch kenmerk van deze kinderziekte zijn de dikke ‘hamsterwangen’ die patiëntjes ervan krijgen.
Hand-, voet- en mondziekte: dit is een besmettelijke ziekte waar kinderen (en ook volwassenen!) veel last van kunnen hebben. Je kind krijgt er blaasjes van in zijn mond en op zijn handen en voeten.
Pseudokroep: een ontsteking aan de luchtwegen die voorkomt bij kinderen van één tot drie jaar, die samengaat met een luide blafhoest.
Rotavirus: vooral kinderen van zes maanden tot twee jaar oud hebben last van deze infectie. Het veroorzaakt een ontsteking van de maag en darmen. Je kind kan daardoor last hebben van koorts, misselijkheid, overgeven en/of diarree.
Mazelen: vroeger kreeg bijna ieder kind deze vlekjesziekte. Nu maakt het mazelenvaccin deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma, maar af en toe breekt er in Nederland nog een epidemie uit.
Polio: in eerste instantie lijkt polio op een griep, maar er is een risico op hersenvliesontsteking en verlamming. Daarom worden kinderen in Nederland ertegen ingeënt.
Hepatitis B: dit is een van de meestvoorkomende leverziektes. Alle pasgeboren baby’s worden tegen deze besmettelijke virusinfectie ingeënt, waardoor de ziekte hier relatief weinig voorkomt.
RS-virus: het RS-virus is een besmettelijk virus, dat lijkt op ‘gewone’ griep. Elk jaar worden er heel wat baby’s en kinderen mee besmet. Meestal gaat het vanzelf over, maar zeker voor baby’s kan het RS-virus erg gevaarlijk zijn.[/dt_sc_toggle][dt_sc_toggle title=”Koortslip”]Koortslip
Een koortslip is een infectie van de huid die wordt gekenmerkt door kleine, rode blaasjes en zweertjes, die in de mond van je baby of in de buurt van zijn lipjes kunnen ontstaan. Ondanks de naam ‘koortslip’, heeft de infectie niks met koorts te maken. Een koortslip wordt namelijk veroorzaakt door het (besmettelijke) herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Het plekje kan gaan jeuken, branden of pijn doen. Het plekje zwelt op een gegeven moment op, wordt rood en er ontstaan kleine blaasjes, die na 1 à 2 dagen opdrogen tot korstjes. Het duurt ongeveer één week totdat de lip is genezen. Het herpesvirus kan telkens opnieuw een koortslip veroorzaken.
Een koortslip is weliswaar erg vervelend en pijnlijk, maar meestal onschuldig. Een koortslip geneest vanzelf zonder littekens, maar toch weten veel mensen niet of een koortslip schadelijk is voor een baby.
Is een koortslip schadelijk voor mijn baby?
80% van de bevolking draagt het herpes virus en soms uit zich dat in een koortslip. De besmetting is voor volwassenen bijna nooit gevaarlijk, maar bij baby’s kunnen complicaties ontstaan. In het ergste geval met dodelijke afloop, omdat hun immuunsysteem niet voldoende is ontwikkeld. Daarom is het een ongelooflijk gevaarlijke aandoening. Ook het kraambezoek moet weg blijven.
Laat niemand je baby kussen
Het virus hoeft zich niet altijd te uiten, dus vaak weet je niet dat je het virus bij je draagt. Het virus in de vochtige blaasjes wordt door zoenen of na aanraking met de vingers overgebracht. Knuffel dus nooit een baby als je een koortslip hebt. Raak de blaasjes niet aan en was regelmatig je handen
Betekent dit dat je dan iedereen angstvallig uit de buurt van je baby moet houden? Geen paniek. In de meeste gevallen hebben Nederlandse vrouwen antistoffen voor de koortslip en die antistoffen geven ze tijdens de zwangerschap door aan de baby. Ongeveer 70% van de baby’s loopt helemaal geen gevaar.
Vraag je arts om advies als je blaasjes na 2 weken niet weg zijn of als de ontsteking zich uitbreidt.[/dt_sc_toggle][/dt_sc_toggle_group][dt_sc_tab title=”Pregnancy” tab_id=”def1460537398-2-89″][/dt_sc_tab][dt_sc_tab title=”Post Pregnancy” tab_id=”1460538418255-2-5″][/dt_sc_tab][dt_sc_tab title=”Baby Care” tab_id=”1460538432401-3-3″][/dt_sc_tab]