Strippen

Wat is strippen?

Strippen is het loswoelen van de vliezen tijdens een inwendig onderzoek. Hierbij voelt de verloskundige aan de baarmoedermond (cervix) om te kijken of deze al zacht en/of ‘verstreken’ is en of er al ontsluiting is. Als die er is, dan kunnen ze bij de vliezen komen en strippen. Dit houdt in dat ze met ronddraaiende bewegingen de vliezen losmaken van het onderste deel van de baarmoederwand (dit zit normaal tegen elkaar aan). Als er geen ontsluiting is, kunnen ze niet bij de vliezen, maar wel masseren ze dan de baarmoedermond. Bij het strippen komen er hormonen (prostaglandines) vrij. Deze zijn betrokken bij het rijpen van de baarmoedermond en bij het op gang komen van de bevalling.

Effect van strippen

Van 2000 tot 2003 is er in Nederland een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van strippen en of strippen serotiniteit (42 weken zwanger) voorkómt. Hieruit bleek dat strippen wel degelijk nut heeft. Zonder strippen duurde bij 46% van de voor-het-eerst-zwangere-vrouwen de zwangerschap 42 weken. Door te strippen nam dit percentage af naar 29%. Bij vrouwen die voor de tweede of volgende keer zwanger waren, halveerde het aantal dat serotien werd zelfs (van 34% naar 17%).

Binnen zes uur na het strippen moet er een effect merkbaar zijn. Dit kan zijn:

– echte weeën
– eerst wat menstruatieachtige krampen
– meer harde buiken
– voorweeën die pas veel later doorzetten.

Geen garantie

Ongeveer 1 op de 6 vrouwen bevalt op het strippen. Bij de vrouwen die niet bevallen gebeurt er soms helemaal niks en soms ontstaan er wel meer harde buiken of voorweeën.  Dit leidt soms wel tot wat meer ontsluiting waardoor een 2e strippoging soms wel effect heeft of het later mogelijk is om de vliezen te breken. De verloskundgie weet van tevoren helaas niet tot welke groep je zult behoren en ze kunnen absoluut niet beloven of garanderen dat je gaat bevallen. Er is met strippen geen grotere kans op het breken van de vliezen. In ieder geval zijn er verder geen risico’s voor moeder of kind.

Wat merk je er van?

Door het strippen kun je wat helderrood bloed verliezen omdat de baarmoedermond tijdens de zwangerschap extra doorbloed is. Een beetje bloedverlies kan helemaal geen kwaad, maar het is vaak wel handig om een inlegkruisje of maandverband in te doen. Als er sprake is van ruim helderrood bloedverlies (zoals bij een menstruatie, of meer dan een vol maandverband per uur), dan moet je contact met de verloskundige opnemen. Wat voel je van het strippen? De baarmoedermond is nog gevoeliger tijdens de zwangerschap. Iedereen ervaart het strippen anders. Uit het eerder genoemde onderzoek bleek dat de meeste vrouwen het strippen niet (31%) of enigszins (51%) pijnlijk vonden. Een klein deel (17%) vond het (heel) pijnlijk, maar de verloskundige hoefde nooit te stoppen. Het is wel belangrijk dat je het aangeeft als het te pijnlijk is. Dan pauzeren ze even, of stoppen helemaal.

Waarom strippen?

Er zijn uiteenlopende redenen dat je de verloskundige vraagt om te strippen. De meest voorkomende redenen zijn, om:

– nog thuis te kunnen bevallen
– eerder te bevallen
– nog op natuurlijke wijze (zonder inleiding) te kunnen bevallen
– nog bij de eigen verloskundige te kunnen bevallen.

Kan jij gestript worden?

Als je tussen de 40 en 41 weken zwangerschap bij de verloskunduge op controle komt, dan vragen ze vaak of je gestript wilt worden. In principe kan elke zwangere gestript worden, of het nu de eerste, tweede of volgende zwangerschap is. Vrouwen die voor een tweede of volgende keer gaan bevallen hebben vaker al wat meer ontsluiting dan vrouwen die voor het eerst zwanger zijn. Dan is het wat makkelijker om te strippen. Een enkele keer kan er tijdens de zwangerschap of bij de laatste controle iets zijn waardoor er besloten word nog niet te strippen.

Als je gestript wilt worden, dan maakt de verloskundige een afspraak op de dag dat je 41 weken zwanger bent. Dit kan bij jou thuis zijn, of op de praktijk. Dit gaat in overleg met de dienstdoende verloskundige.

Wil je altijd nog meer weten over strippen en de mogelijkheden voor jou? Vraag er dan naar bij jou verloskundige zij kan je hier over alles vertellen.