Spruw

WAT IS SPRUW?

Spruw is een infectie van het mondslijmvlies, hierdoor zijn de mond, tong en het gehemelte van je baby voorzien van een witte aanslag. Deze witte aanslag kan je moeilijk wegvegen, en soms zitten er ook kleine blaasjes tussen de witte aanslag. Je zal vaak zien dat een baby spruw heeft door zijn of haar glanzende lippen. In veel gevallen heeft de baby gelukkig nergens last van, maar heel soms laat je baby tijdens bijvoorbeeld de borstvoeding de tepel vaker los en kan wat onrustig drinken.

DE OORZAAK VAN SPRUW

Spruw is iets wat veel voorkomt. Het gaat in bijna alle gevallen ook weer vanzelf over. Maar je zal je kunnen afvragen waar het nu eigenlijk vandaan komt?

Gist (candida albicans) is de oorzaak van de spruw  en veel volwassenen dragen deze gist bij zich zonder het te merken. Een baby kan last krijgen van deze gist als de moeder het tijdens de geboorte bij haar vagina heeft (hoeft niet merkbaar aanwezig te zijn), via de tepel van de moeder en via een speen of vinger van iemand met de gist.

Wanneer zijn jij en je baby extra vatbaar voor spruw?

– stress
– tepelkloven
– niet ademende huid (door fopspeen, beha of zoogkompres)
– gebruik van antibiotica
– gebruik van anticonceptie met oestrogeen
– soms een ziekte als diabetes
– gebruik van veel suiker in voeding
– verminderde weerstand door ziekte/zwangerschap

Door verkeerd aanleggen of een verkeerde manier van zuigen van de baby kan je tepel ook beschadigen, waardoor de spruw kan ontstaan. Ben je niet zeker of je je baby goed aanlegt, dan kun je altijd aan je verloskundige advies vragen.

SYMPTOMEN VAN SPRUW BIJ DE BABY

Denk je dat jouw baby misschien spruw heeft? Hieraan kun je spruw herkennen:

– witte plekken op de wangen, tong en gehemelte
– blaasjes in de mond
– opvallend glanzende lippen
– (of glanzend speeksel binnenkant lippen)
– borst niet volledig leegdrinken
– soms onrustig drinken
– soms de tepel vaak loslaten
– soms niet willen drinken
– klakkende geluiden maken tijdens drinken
– veel windjes laten
– soms luieruitslag

SYMPTOMEN VAN SPRUW BIJ DE MOEDER

Als moeder kun je ook spruw hebben. Spruw kun je dan herkennen aan de volgende symptomen:

– stekende pijn in je borst of tepel
– tepels kunnen jeuken, brandig gevoel en schilferig zijn
– in sommige gevallen zijn de tepels rozerood en glanzend
– pijn straalt ook uit naar de oksel of rug

HOE KUN JE SPRUW BIJ JOUW BABY BEHANDELEN?

Heeft je baby spruw? Dan is het belangrijk om extra hygiënisch met voeding en flesjes om te gaan. Maatregelen die je moet nemen zijn onder andere:

– zelf veel luchtige kleding dragen
– vermindering van suikers, gist houdende producten en zuivelproducten
– handen wassen na elk toiletbezoek en het verschonen van de luier
– handen eventueel extra wassen voor je de baby gaat voeden – vervang de handdoek regelmatig
– bij flesvoeding: kook je flessen dagelijks uit
– voor borstvoeding: ook je tepels schoonmaken met lauw water
– na borstvoeding weer tepels schoonmaken met lauw water
– laat je borsten drogen voor je je beha weer aantrekt
– speelgoed, fopspeen en kolf ook goed schoonmaken en uitkoken
– onderkleding van jou en je baby (zeker voedingsbeha) en handdoeken, spuugdoekjes, etc. wassen op 60 graden als het even kan

Wat moet je niet doen bij spruw?

Wat je beter niet kunt doen, is afgekolfde melk invriezen. Dit doodt de schimmels niet en je kunt je baby opnieuw besmetten als je die melk later geeft. Wil je toch heel graag een voorraad hebben? Door de melk te verwarmen tot net aan het kookpunt, dood je de schimmels wel en kun je de melk veilig geven.

IS SPRUW BIJ EEN BABY BESMETTELIJK?

Spruw bij een baby is zeker besmettelijk. Het is een schimmel, dus overdraagbaar via direct contact, maar ook via handen en dingen die je baby in zijn of haar mond gehad heeft. Mocht jouw baby spruw hebben en een andere baby krijgt een speen of speelgoed van jouw kleine te pakken, kan spruw overgedragen worden. Zorg er daarom voor dat je alle spullen die je baby gebruikt goed schoonmaakt en andere baby’s er niet aan laat zitten.

GAAT SPRUW BIJ EEN BABY VANZELF OVER?

Kan spruw bij een baby vanzelf verdwijnen? Ja, maar het kan wel een tijdje duren. Zolang jij jezelf, je kleine en alle spullen goed schoonmaakt, geef je de spruw geen kans om zich verder te ontwikkelen.

MEDICIJNEN BIJ SPRUW

Wanneer je baby met spruw niet goed drinkt, kunnen medicijnen uitkomst bieden. Ook als je baby de tepel steeds loslaat of veel huilt, kan een medicijn helpen. Regel medicijnen wel altijd via de huisarts!

– baby tot 3 maanden: een nystatinesuspensie
– baby vanaf 4 maanden: een miconazol-gel
– babybillenzalf van miconazol of nystatine
– voor tepels: zalf van miconazol of nystatine

De smeersels moet je vier keer per dag op de binnenkant van de wangen en lippen, de tong en het gehemelte smeren. Je moet hiermee doorgaan tot een week nadat de vlekken zijn verdwenen.

WANNEER MOET JE CONTACT OPNEMEN MET DE HUISARTS?

Wanneer is het belangrijk om je huisarts te laten weten dat je baby spruw heeft? Als het lang duurt bijvoorbeeld. Heeft je baby na twee weken nog steeds spruw, dan kun je het beste even de huisarts raadplegen. Ook rode uitslag op de billen en een heel onrustige baby tijdens het voeden is een teken om medische hulp te zoeken. Als je medicijnen wilt gebruiken, is het altijd van belang bij een arts langs te gaan.