Vitamine K

Vitamine K

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Bij een tekort aan vitamine K heb je een verhoogde kans op bloedingen. Je kindje kan de eerste drie maanden zelf nog geen vitamine K aanmaken en om een bloedingen te voorkomen is het belangrijk dat je kindje dit toegediend krijgt. De eerste dosis vitamine K krijgt je baby na de geboorte van de verloskundige. De verloskundige geeft dit met een pipet in het mondje van je baby. Deze dosis is genoeg voor de eerste week na de geboorte. Alle pasgeboren baby’s krijgen deze dosis, ongeacht of je borst- of kunstvoeding gaat geven.

Extra vitamine K bij borstvoeding

Als je volledig borstvoeding geeft heeft je kindje extra vitamine K nodig, omdat borstvoeding bijna geen vitamine K bevat. Hiermee start je op de 8e dag na de geboorte. Krijgt je kindje volledig kunstvoeding dan is het niet nodig om met vitamine K te starten, dit is namelijk aan kunstvoeding toegevoegd. Geef je deels borstvoeding en deels kunstvoeding dan heeft je baby alleen extra vitamine K nodig als je baby minder dan 500 ml kunstvoeding per dag krijgt. Je kindje heeft 150 mcgr vitamine K per dag nodig. Dit kun je met een lepeltje geven. Dit is bij de meeste flesjes vitamine K 5 druppels.

Na drie maanden zijn de darmen van je baby voldoende gerijpt om zelf vitamine K aan te maken en kun je stoppen met het geven van vitamine K.