Gebroken vliezen en nu

Gebroken vliezen en nu?

Hoe herken je dat je vliezen gebroken zijn?

In de meeste gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen, het is soms moeilijk om te constateren dat je vliezen gebroken zijn. Het komt wel eens voor dat sommige vrouwen niet eens weten wanneer nu de vliezen echt gebroken zijn, wij kunnen alleen als tip geven dat je vocht verliest, en als je twijfelt of het vruchtwater is, dan kan je een wegwerpluier gebruiken om het vocht op te vangen. Zo kan je verloskundige sneller bepalen of het om vruchtwater, slijm of urine gaat.

Gebroken vliezen maar geen weeën

Zodra het zeker is dat de vliezen gebroken zijn, dan wordt het wachten tot de weeën komen opdagen. Over het algemeen mag je 24 uur thuis afwachten of je spontaan de weeën krijgt. Daarna moet je naar het ziekenhuis omdat het risico van het ontstaan van een infectie bij de baby groter wordt naarmate de vliezen langer gebroken zijn. Gemiddeld 70 procent van de vrouwen krijgt spontaan weeën binnen de 24 uur.  In 60 procent van de gevallen breken de vliezen pas als je volop in de weeën zit en het bijna volledige ontsluiting is. Als je vliezen breken tijdens de weeën, en je verloskundige is er nog niet, bel dan direct je verloskundige om door te geven dat je vliezen gebroken zijn.

Adviezen bij gebroken vliezen zonder weeën:

– Laat je verloskundige weten dat je vliezen gebroken zijn.
– Doe dit bij helder vruchtwater overdag, tenzij je verloskundige je instructies heeft gegeven dat je altijd moet bellen als de vliezen breken, b.v. omdat het hoofdje niet goed is ingedaald.
– Bij groen of bruin vruchtwater bel je op het moment dat ze breken dus ook ’s nachts.
– Als je vliezen breken, terwijl je nog geen 37 weken zwanger bent, dan bel je ook direct de verloskundige.
– Als je baby in stuitligging ligt, dan bel je direct als de vliezen gebroken zijn je gynaecoloog, dus ook midden in de nacht.
– Let goed op hygiëne, veeg bij het naar de wc gaan van voor naar achter af. Dus in de richting van de anus afvegen. Zo voorkom je dat je bacteriën van de anus richting de vagina brengt.
– Hou je temperatuur in de gaten, dit is vaak een eerste teken van een infectie. Meet je temperatuur als de vliezen net gebroken zijn en herhaal dit iedere 6 uur. Als de temperatuur met meer dan een ½ graad stijgt of boven de 37,5 graden is, bel dan je verloskundige.
– Ga niet in bad, douchen mag wel, maar niet met zeep wassen van onderen. Pas als je goede weeën hebt en de verloskundige heeft geconstateerd dat er ontsluiting is, dan mag je weer in bad.

Stimulering van de weeën activiteit:

Een orgasme prikkelt de baarmoeder en zet aan tot de productie van oxytocine.

Let op: bij gebroken vliezen mag je geen geslachtsgemeenschap meer hebben!

Tepelstimulatie: door het zuigen aan de tepel wordt het lichaam aangezet om oxytocine te gaan produceren. Oxytocine is het bevalhormoon. Bij voorkeur elk uur een aantal minuten de tepels stimuleren. Als je partner er niet is kun je de tepels stimuleren door de tepel tussen duim en wijsvinger te pakken en een zacht knijpende beweging te maken, alsof je er iets uit wilt drukken.

Inwendig onderzoek:

Zolang je geen goede weeën hebt, zal de verloskundige geen inwendig onderzoek doen, omdat je met het inwendige onderzoek het risico van een infectie bij de baby vergroot. Hoe schoon je ook werkt, rondom de vagina en anus zitten allerlei bacteriën en door het inwendig onderzoek kunnen die bacteriën naar binnen gebracht worden. Als het dan nog heel lang duurt voordat de baby geboren wordt, dan kunnen die bacteriën een infectie veroorzaken. Vandaar dat de verloskundige zo lang mogelijk zal wachten met het doen van een inwendig onderzoek als de vliezen gebroken zijn.

Langdurig gebroken vliezen(langer dan 24 uur, zonder weeën):

Als je vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn en je hebt nog steeds geen goede weeën, dan wordt je meestal naar het ziekenhuis gestuurd. Als de vliezen gebroken zijn is de natuurlijke barrière (de vliezen) voor bacteriën om bij het kind te komen weg. Hierdoor neemt het risico van het ontstaan van een infectie bij de baby toe. Vandaar dat je naar het ziekenhuis wordt gestuurd omdat ze daar de conditie van de baby beter in de gaten kunnen houden. Wat ze in het ziekenhuis gaan doen is afhankelijk van naar welk ziekenhuis je gaat. In het ene ziekenhuis zullen ze alleen de conditie van de baby goed in de gaten houden om te kijken of er geen tekenen zijn van een infectie. Zolang alles goed is zullen ze nog 24 tot 48 uur afwachten of je spontaan weeën krijgt (95% van de vrouwen krijgt spontaan weeën binnen 72 uur na het breken van de vliezen). Terwijl het andere ziekenhuis direct na 24 uur gebroken vliezen zal gaan inleiden. De conditie van de baby wordt in de gaten gehouden door een aantal keer per dag een hartfilmpje (CTG) van de baby te maken.

Daarnaast zal jouw temperatuur scherp in de gaten gehouden worden.

Zolang alles goed is zullen de meeste ziekenhuizen afwachten of je lichaam zelf weeën gaat maken. Dit omdat gebleken is dat bij spontane weeën, de bevalling over het algemeen beter verloopt.

Als er maar de geringste verdenking is van een infectie zal er worden ingeleid.