De slijmprop verliezen

De slijmprop verliezen

Het kan het begin van de bevalling aankondigen, zodra je de slijmprop verliest. Maar het hoeft zeker niet het geval te zijn. Het is zelfs mogelijk dat het nog enkele weken zal duren voor de bevalling begint. Je vraagt je zelf nogal snel af hoe een slijmprop er uit ziet, en hoe je dus weet dat jij deze slijmprop verloren bent.

Wat is nou een slijmprop?

Als je zwanger bent wordt je baarmoeder afgesloten door de zogenaamde slijmprop. Het hormoon progesteron zorgt er voor dat het normale cervixslijm zich in jou baarmoedermond verdikt tot een ”grote” massa. Het zit als een soort van stop in je baarmoeder. Deze prop zorgt er voor dat er geen bacteriën en andere schadelijke stoffen bij je baby terecht komen.

Ook is het mogelijk dat de slijmprop de kans op een meerling verkleint. Het kan namelijk zo zijn dat er op het moment dat je zwanger bent een tweede eicel los is. Deze slijmprop zorgt er dan voor dat deze tweede eicel niet bevrucht kan worden.

Hoe ziet het eruit?

Een slijmprop is natuurlijk geen echte prop. Maar deze ziet er uit als een draadachtige afscheiding, een kloddertje taai slijm van gemiddeld 1 tot 3 centimeter.
Deze kan vaak wat bruinrode bloedsliertjes bevatten, dit is onschuldig en komt door de gesprongen vaatjes in de baarmoedermond.

De slijmprop verliezen

Tegen het einde van de zwangerschap gaat je baarmoeder ontsluiten, met andere woorden je baarmoedermond wordt wijder, om straks je kindje er door te laten. Hierdoor zal de slijmprop uit de baarmoedermond vallen. Je kan aan het einde van de zwangerschap dan ook een klein slijmerig sliertje of slijmpropje in je ondergoed vinden, met een klein beetje bloed. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Ook kan het zijn dat je deze in meerdere keren verliest.

Wanneer verlies je de slijmprop?

Het is niet precies te zeggen wanneer je de slijmprop verliest, dit kan echt heel verschillend zijn bij iedereen. Soms is het zo dat een vrouw deze al vroeg in het laatste trimester verliest, soms duurt het ook langer. Het ligt er voornamelijk aan de baarmoeder mond, als deze al een beetje open gaat staan door de druk van de baby dan zal je de slijmprop gaan verliezen. Het kan ook zo maar zo zijn dat je de slijmprop pas verliest op het moment dat de bevalling dan ook echt gaat beginnen.

Wanneer bel je de verloskundige

Als je de slijmprop binnen twee weken voor je uitgerekende datum verliest, is er niets geks aan de hand. Je hoeft ook niet meteen de verloskundige (of het ziekenhuis) te bellen. Dit doe je pas als de weeën beginnen of als je vliezen breken.

Wanneer je de slijmprop meer dan twee weken voor de uitgerekende datum verliest of wanneer je naast het verliezen van de slijmprop (veel) bloed verliest, neem je direct contact op met je verloskundige om uit te zoeken wat er aan de hand is.