Misselijkheid in de zwangerschap

Misselijkheid in de zwangerschap

Een eerste en vaak meest bekende en vervelende kwaal tijdens de zwangerschap is de misselijkheid. Veel vrouwen zijn vooral misselijk tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Deze misselijkheid wordt veroorzaak door het HCG hormoon.

Een te hoge concentratie van dit hormoon veroorzaakt een zeurend gevoel in je onderbuik en daarvan is overgeven vaak een gevolg. In de ochtend zal deze misselijkheid over het algemeen het hoogst zijn, je herkent het misschien wel, dat je braakneigingen krijgt als je deur van de koelkast open doet of bij het ruiken van eten. Over het algemeen komt dit door dat je een lege maag hebt, en een te hoge zuurtegraad waardoor de maagwand sneller geïrriteerd raakt.

Tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

Probeer dit eens:

– Neem voordat je opstaat een beschuitje of crackertje.
– Kom niet plotseling overeind, maar neem de tijd om op te staan.
– Eet lichte maaltijden in plaats van vette happen.
– Neem liever meerdere kleine porties dan drie hoofdmaaltijden per dag.
– Lichte tussendoortjes houden je maag ook overdag gevuld.
– Drink voldoende, maar niet teveel in één keer en liever geen koolzuurhoudende dranken..

Als bovenstaande tips niet helpen of niet genoeg helpen, dan zou je eens kunnen proberen om bijvoorbeeld gember in de thee te doen. Gember ondersteund namelijk de juiste werking van de maag en kan veilig gebruikt worden. Gember is er ook verkrijgbaar in capsules. Mocht de misselijkheid nu te lang aanhouden en niet over gaan dan is het misschien raadzaam om contact op te nemen met je verloskundige of de huisarts.

HG (Hyperemesis gravidarum)

Als je nu heel erg misselijk blijft en je bent daarbij ook flink aan het overgeven, val je af. En dat moet natuurlijk niet, want je moet aankomen in de zwangerschap. Je hebt in de geval een grote kans om last te hebben van HG. Dat is een extreme zwangerschapsmisselijkheid, door deze misselijkheid kan je helemaal niet binnen houden, gelukkig hebben maar weinig vrouwen hier last van.

Schakel direct je verloskundige in. Zonder medisch ingrijpen kan HG erg gevaarlijk zijn, omdat je uitgedroogd en ondervoed kunt raken. Vaak is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk. In het ziekenhuis krijg je een infuus tegen uitdroging. Meer informatie vind je op steunpunthg.nl. Soms is het lastig te bepalen of je last hebt van ‘gewone’ zwangerschapsmisselijkheid of van HG. Deze symptomen kunnen op HG wijzen:

– Je hebt al 24 uur of meer bijna niets gegeten of gedronken, en wat je eet of drinkt komt er weer uit.
– Je plast veel minder en je urine is veel donkerder dan normaal.
– Je valt af in plaats van dat je aankomt.
– Je geeft meer dan drie keer per dag over. Bij HG kunnen vrouwen wel 10 tot 30 keer op een dag overgeven.
– Je bent duizelig of valt zelfs flauw.
– Je bent verward. Verwardheid kan een symptoom zijn van uitdroging.
– Je bent niet meer in staat om goed te functioneren. Je bent te slap geworden om staande te douchen, de trap op en af te lopen, of zelfs maar uit bed te komen.
– De elasticiteit van je huid is afgenomen. Als je met je duim en wijsvinger de huid op de rug van je hand pakt, veert die langzamer terug dan normaal.