Sex tijdens de zwangerschap

Sex tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent kan je gewoon vrijen. Geslachtsgemeenschap en klaarkomen tijdens de zwangerschap zijn niet schadelijk voor jullie baby. Je kan er geen miskraam door krijgen. Je kan natuurlijk ook op andere manieren vrijen, bijvoorbeeld orale sex. Als je geslachtsgemeenschap niet meer prettig vind.

De behoefte aan sex kan veranderen als je zwanger bent, de een voelt zich super vrouwelijk en goed er van. De ander heeft meer last dan lust van de zwangerschap en maakt zich te veel zorgen om van de sex te kunnen genieten. Je stemming speelt een rol als het gaat om fijn vrijen.

sex door de zwangerschap heen

1ste trimester: week 1 t/m 12

Sommige vrouwen hebben in de eerste drie maanden van de zwangerschap minder zin in sex. Dit kan komen door hormonale veranderingen, waardoor je last kunt hebben van vermoeidheid en misselijkheid. Minder zin kan ook te maken hebben met een toenemende druk op de blaas. Andere vrouwen hebben juist meer zin in sex.

2de trimester: week 13 t/m 26

Na de eerste drie maanden verdwijnen de kwaaltjes meestal. Veel vrouwen zijn dan vol van energie. De doorbloeding van het genitale gebied (vulva, vagina en clitoris) neemt in deze periode sterk toe. Daardoor kun je gemakkelijker opgewonden raken. Afhankelijk van je stemming kan dat prettig of onprettig zijn.

3de trimester: week 27 t/m 42

In de laatste maanden voor de bevalling kan je buik flink in de weg zitten. Daardoor zijn bepaalde houdingen lastig of onprettig.

Je kunt beter geen geslachtsgemeenschap of een orgasme hebben tijdens de zwangerschap als:

– je bloedverlies hebt
– je ernstige spataderen rond de vagina hebt
– de vliezen zijn gebroken en je vruchtwater verliest
– de placenta geheel of gedeeltelijk voor de uitgang van de baarmoeder ligt (placenta praevia);
– er sprake is van een dreigende vroeggeboorte.

In deze gevallen geeft penetratie een risico op een infectie en kan een orgasme zorgen voor voortijdige weeën. Vrijen zonder penetratie of zonder orgasme kan natuurlijk wel en kan prettig zijn.

Houdingen

Tijdens de zwangerschap kun je misschien niet meer op dezelfde manier vrijen als daarvoor. Je buik zit in de weg of je hebt last van je rug. Zoek samen naar aangename manieren van vrijen en bespreek wat jullie prettig vinden. Als geslachtsgemeenschap niet fijn (meer) is, kun je natuurlijk ook op andere manieren vrijen. Denk bijvoorbeeld aan stimulatie van de clitoris of penis met de hand of de mond. De volgende ‘standjes’ bij geslachtsgemeenschap kunnen vaak wel.

Vrouw bovenop: Je gaat op je hurken of knieën op je partner zitten. Dit is een prettige houding, omdat er niet veel gewicht op je buik en borsten komt en jij het tempo bepaalt.

Man bovenop: Je partner ligt niet op je – zoals bij de missionarishouding – maar hij steunt op handen en knieën. Daardoor komt je buik niet in de verdrukking. In een aanpassing gaat je partner als het ware op je bovenbenen zitten.

Zijligging: Je ligt met de gezichten naar elkaar toe. Trek één been op om je partner de ruimte te geven.

Naast elkaar: Je ligt op je rug en je partner ligt naast je op zijn zij. Je slaat je benen over hem heen zodat zijn penis in je vagina kan. Eventueel kun je de penis tussen je benen klemmen en ermee over je vagina en clitoris wrijven.

Lepeltjes: Vooral in de laatste periode van de zwangerschap is lepeltje-lepeltje een prettig standje. Je ligt als twee lepeltjes tegen elkaar aan. Jij ligt op je zij en je partner ligt tegen je rug aan.

Zittend: Je partner zit op een stoel of de rand van het bed, zodat jij makkelijk wijdbeens op hem kan zitten met je gezicht naar je partner toe of andersom. Jij bepaalt het tempo en je partner kan je ondertussen met beide handen strelen.

Handen en knieën: Je zit op handen en knieën en je partner zit achter je. Door de positie van de armen kan je partner de mate en intensiteit van de penetratie variëren.

Heb je vragen of zorgen over je sexleven tijdens de zwangerschap? Stel ze aan je verloskundige of je huisarts.