De apgarscore

De apgarscore

De apgarscore is een onderzoek ontwikkeld door dokter Virginia Apgar. Met dit onderzoek wordt direct na de geboorte de algemene toestand of de conditie van een pasgeboren baby gemeten. Het onderzoek wordt 1, 5 en 10 minuten na de geboorte uitgevoerd.

In de naam van de test zijn alle letters van de naam Apgar verwerkt, die staan voor onderdelen van het onderzoek.

A: huidskleur

De A staat voor appearance, oftewel de kleur van de huid. De huidskleur kan bijvoorbeeld blauwgrijs of bleek zijn. Dit is niet goed. De huidskleur is goed wanneer die normaal roze is.

P: hartslag

De P staat voor pulse, oftewel de pols of hartslag. Geen hartslag is natuurlijk niet goed. Minder dan 100 slagen per minuut is misschien zorgwekkend. Meer dan 100 slagen per minuut is het beste.

G: reactie op prikkels

De G staat voor grimace, oftewel de reactie op prikkels. Als de baby niet reageert, is dat niet goed. Als hij enige beweging laat zien is dat beter, maar het beste is als hij gaat huilen of trekken als reactie op bijvoorbeeld een (kleine) pijnprikkel.

A: activiteit

De A staat voor activity, oftewel activiteit. Als de baby niet beweegt, is dat niet goed. De armen en benen enigszins bewegen is beter. Actieve beweging van de armen en benen is natuurlijk het beste.

R: ademhaling

De R staat voor respiration, oftewel de ademhaling. Geen ademhaling is absoluut niet goed. Een trage of onregelmatige ademhaling is iets beter, maar toch ook nog zorgwekkend. Een sterke, regelmatige ademhaling en krachtig huilen is goed.

De score

Voor ieder onderdeel kan je baby 0, 1 of 2 punten halen. Waarbij 0 punten een slechte score is en 2 punten een hele goede! Je kindje kan dus 10 punten halen en hoe minder punten hoe slechter de conditie van je baby is. De verloskundige bepaalt de Apgarscore 1 minuut na de bevalling en 5 minuten na de bevalling. Als de Apgarscore na 5 minuten nog niet hoog is blijft zij het bepalen van de Apgarscore elke 5 minuten herhalen. Als je thuis bevallen bent en de Apgarscore van je kindje is onder de 7, dan moet je baby naar het ziekenhuis om onderzocht te worden.