Complicaties bij een tweeling zwangerschap

Complicaties bij een tweelingzwangerschap

Bij een meerlingzwangerschap heb je iets meer kans op complicaties en zwangerschapskwaaltjes, dan bij een bevalling van één kind. Daarom sta je dan ook goed onder controle bij de gynaecoloog en zal de bevallen altijd in het ziekenhuis gaan plaats vinden. Maar wees gerust ook deze zwangerschap zal over het algemeen zonder problemen verlopen.

Een meerlingzwangerschap

Zodra je hoort dat je niet zwanger bent van 1 maar van 2 (of soms meer) baby’s kan een enorme verrassing zijn. Soms is het best even schrikken, want je moet straks na de bevalling voor meerdere baby’s tegelijk zorgen. Gelukkig word je goed begeleid en sta je onder controle bij de gynaecoloog. De gynaecoloog houd de groei van de baby’s goed in de gaten, deze zal automatisch anders zijn dan wanneer je maar 1 kindje in je draagt.

Echo’s en controles

Wanneer er sprake is van een ongecompliceerde zwangerschap kom je tot aan de 26 weken elke maand op controle bij de gynaecoloog, daarna is het tot aan de 32 weken om de twee weken. Maar vanaf de 32 weken zal je wekelijks een bezoek brengen aan de gynaecoloog.

Complicaties meerlingzwangerschap

Een veel voorkomende complicatie bij een zwangerschap van meerdere kindjes is overmatig braken. Er zal ook een iets verhoogde kans zijn op bijvoorbeeld zwangerschapssuiker, vroeggeboorte en een zwangerschapsvergiftiging.

Overmatig braken

Bij een zwangerschap van meerdere kindjes is er een kans dat je last krijg van veel meer braken. Dit kan komen doordat je lichaam meer HCG aanmaakt. Sommige vrouwen kunne hier gevoeliger voor zijn dan andere. Door het zwangerschapshormoon zal je dan ook meer last kunnen krijgen van braken.

Tekort aan ijzer, vitaminen en mineralen

Als je zwanger bent van meerdere kindjes dan zal je lichaam ook net wat meer van je kunnen vragen, dit is ook niet zo gek wat je draagt nu twee of misschien wel meerdere kindjes bij je. Je moet alle kindjes ook weer voorzien van voldoende voedingstoffen, hier door is er een kans dat er allerlei tekorten gaan ontstaan, ijzertekort is een veel voorkomende. In een vroeg stadium heb je kans dat er al ijzertabletten worden voorgeschreven. Foliumzuur, is ook zeker een belangrijk onderdeel. Mineralen kom je namelijk al snel te kort tijdens een meerling zwangerschap. Op tijd beginnen met het slikken van multi-vitaminen zal al vrij snel worden geadviseerd. Hierbij dien je er wel op te letten dat je let op vitaminen speciaal voor zwangere vrouwen. Naast dit alles is het natuurlijk belangrijk om gezond en voldoende te eten tijdens de zwangerschap, dit kan al veel klachten voorkomen.

Hoge bloeddruk

De kans op een verhoogde bloeddruk neemt bij een meerling zwangerschap ook toe. Bij vrouwen die zwanger zijn van 1 kindje komt dit ook snel voor, dus de kans bij meerdere kindjes is net wat groter. Normaal zakt je bloeddruk rond week 20, dit noemen ze de mid-pregnancy-drop, en daarna zal je bloeddruk weer tot een normale hoogte stijgen. Bij sommige vrouwen gebeurd dit niet, waardoor deze vrouwen een hogere kans hebben op een veel te hoge bloeddruk. Aan het einde van het tweede trimester of het derde trimester zal deze kans het hoogste zijn.

Bij iedere controle zal dan ook de bloeddruk gemeten worden, en als het nodig is zal ook je urine gecontroleerd worden. Het is namelijk zo dat een te hoge bloeddruk kan wijzen op een zwangerschapsvergiftiging, en dit wil je natuurlijk zo goed mogelijk voorkomen.

Zwangerschapscholestase

Als je zwanger bent van meerdere kindjes is de kans uiteraard groter op het krijgen van deze aandoeding. Zwangerschapscholestase kenmerkt zich door ontzettend veel jeuk in de handpalmen en onder de voeten. Het woord ”Cholestase” betekend gal stuwing. Gal word in de lever aangemaakt, en afgevoerd via de galwegen. De gal stuwing bij de zwangere zorgt voor ophoping van galzuren in het bloed, deze galzuren bereiken via de bloedsomloop ook de baby en dat kan gevaarlijk zijn. In ernstige mate kan dit leiden tot een vroeg geboorte of een dood geboorte. Als er cholestase word geconstateerd bij de zwangere dan worden alle activiteiten van je baby in de gaten gehouden via de CTG in het ziekenhuis, vaak wordt er gekozen om de bevalling rond de 37ste week in te leiden.

Moeite met bewegen

Omdat deze zwangerschap erg zwaar is, kan het zijn dat veel vrouwen hier lichamelijk echt last van krijgen. De kindjes zijn dan misschien niet zo zwaar als bij eenling maar je draagt toch extra gewicht met je mee, hierdoor bestaat de kans op rugklachten, zwangerschapsischias en pijnlijke bekken.

Groeivertraging

Een meerling is natuurlijk altijd al iets kleiner dan een éénling, na ongeveer 20-30 weken zal het gemiddelde gewicht wat lager blijven. Dit komt door dat de kindjes meestal een wat kleinere placenta hebben. Ze moeten de ruimte natuurlijk samen delen. Bij de geboorte weegt een tweeling gemiddeld rond de 5 pond. Door de echo’s zal de groei van de kindjes goed in de gaten worden gehouden. Als er een afwijking in de groei is, al is dit maar bij een van de twee kindjes dan is er een opname in het ziekenhuis nodig. Bedrust zorgt er namelijk voor dat de baby’s nog beter gaan groeien en in het ziekenhuis kan de groei nog beter in de gaten worden gehouden.

Het kan soms voorkomen dan een van de twee niet goed groeit, is het heel soms lastig om een goede keuze te maken, laat je hier in altijd goed adviseren, zo kan het voor jou alleen maar makkelijker worden. De bevalling inleiden of een keizersnede is de beste optie voor de kleinere baby, maar voor de baby die goed groeit is het beter om nog langer in de baarmoeder te blijven. De darmen, de longen, het slikmechanisme en de temperatuurregeling zijn namelijk nog niet helemaal klaar voor de geboorte.

Vroeggeboorte

Bij meerlingen komt het vaker voor dat er een vroeggeboorte plaats vind. Omdat de baarmoeder niet ver uittrekt kunnen er namelijk eerder weeën opkomen. Is er sprake van een dringende vroeggeboorte dan word je meestal in het ziekenhuis opgenomen. Als het echt nog te vroeg is om te bevallen dan zullen ze er in het ziekenhuis alles aan doen om de bevalling zo lang mogelijk uit te stellen. Wel zal de arts vaak besluiten om medicatie toe te dienen om de longen verder te rijpen, dit proces wordt dan versnelt. Je krijgt dan corticosteroïden toegediend, dit zal er voor zorgen dat de longen en de andere organen van je kindje sneller zullen rijpen. Deze medicijnen worden in principe tot 34 weken zwangerschap gegeven.

TTS en TAPS

Als er sprake is van een monochoriale tweeling zwangerschap (de baby’s delen de placenta) dan is er meer kans op diverse complicaties. Denk dan aan bijvoorbeeld groeiachterstand, of vroeg geboorte. Maar vooral is er kans op een tweeling transfusie syndroom of wel de TTS. Deze complicatie komt zelden voor, bij een TTS gaat er van 1 van de baby’s meer bloed naar de andere dan terugkomt, het gevolg is dat 1 van de baby’s te weinig bloed krijgt en de andere juist weer te veel. Van zelf sprekend is dit gevaarlijk voor de gezondheid van beide baby’s. TTS kan op ieder moment in de zwangerschap ontstaan, maar de grootste kans is tussen de 16 en 26 weken. Met een laser word TTS behandeld. Heel soms komt TTS terug of treedt er een ander syndroom op, genaamd TAPS. Hierbij zitten er slechts zeer kleine bloedvatverbindingen zijn tussen de twee foetussen. Hierdoor krijgt de ene helft van de tweeling te veel rode bloedcellen, en de andere helft juist te weinig. Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft hier veel onderzoek naar gedaan.