Tips voor als je weer aan het werk gaat na de geboorte

Tips voor als je weer aan het werk gaat na de geboorte

Als je baby 12 weken oud is, zit je zwangerschapsverlof er waarschijnlijk op. Tijd om weer aan het werk te gaan! Sommige vrouwen vinden het fijn om even iets anders te kunnen doen dan luiers verschonen, terwijl anderen er juist tegenop zien om weer aan de slag te gaan. Het zal hoe dan ook wennen zijn om niet meer de hele dag voor je kleintje te zorgen. Ook kan een eerste werkdag na je verlof best overweldigend zijn. Daarom geven we je graag wat tips die je kunnen helpen om na de bevalling weer in het werkritme te komen.

5 tips om na de bevalling weer te gaan werken

  1. Plan, voordat je verlof er op zit, wat momenten in om te wennen aan de kinderopvang of de ppas. Breng je kindje een paar uurtjes weg zodat ook je baby vast kan wennen aan een nieuwe omgeving en andere gezichten. Zo heb jij meteen wat tijd voor jezelf, fijn toch?
  2. Is je eerste werkdag een feit? Probeer dan om gelijk met je leidinggevende in gesprek te gaan. Laat je bijpraten over de tijd dat je afwezig was en geef eerlijk aan hoe het met je gaat en wat je verwachtingen zijn. Geef je bijvoorbeeld borstvoeding en wil je kolven als je aan het werk bent? Dit kun je dan meteen bespreken. Goed om te weten: je hebt het recht om onder werktijd te kolven, dus voel je hier zeker niet schuldig over.
  3. Omdat zo’n eerste werkdag na je verlof best spannend kan zijn, kun je tijdens je verlof al even langs gaan op je werk. Lukt het niet of wil je het liever niet, probeer dan om op een andere manier in contact te blijven met je collega’s. Zo is de stap om weer te beginnen misschien net iets kleiner.
  4. Het krijgen van een kleintje kan je leven aardig op zijn kop zetten. Misschien slaapt je kindje nog niet door, heb je hierdoor te maken met gebroken nachten en dan moet je ook weer aan het werk. Probeer om rustig aan te doen en doe vooral waar jij je goed bij voelt. Vroeg naar bed in plaats van nog die ene was draaien? Kies lekker voor jezelf, de wasmachine kan wel een dag wachten.
  5. Heb je behoefte om onder werktijd te weten hoe het met je baby gaat? Bel gerust even met de opvang of de oppas! Je bent vast niet de enige die wil weten hoe het met haar uk gaat.

En bovenal geldt natuurlijk: probeer zoveel mogelijk te genieten van de momenten dat je samen bent met je kleintje! Voor je het weet is er een jaar voorbij gevlogen en vier je de eerste verjaardag van je kindje.