Foliumzuur

Slikken van foliumzuur

Als je bezig bent met zwanger worden dan is het advies om direct te beginnen met het slikken van foliumzuur. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op diverse ernstige aandoening bij je baby. Denk dan aan een open ruggetje, hazenlipje, open gehemelte of een aangeboren hartafwijking.

Wat is foliumzuur en waarom is dit belangrijk voor je zwangerschap?

Foliumzuur is nodig voor de groei en de goede manier van werken van het lichaam en voor de aanmaak van zowel de witte als de rode bloedcellen. Foliumzuur wordt ook veelal Vitamine B11 genoemd en zit onder andere in groente, fruit en volkoren producten. Foliumzuur is een van de weinige vitamines die we niet altijd genoeg binnen krijgen. Voor zwangere vrouwen is het onmogelijk om de hoeveelheid foliumzuur uit voedsel te halen, daarom wordt ook geadviseerd om deze er extra bij te slikken vanaf het moment dat je probeert zwanger te worden.

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Foliumzuur draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen als het neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte. Blijf foliumzuur dus ook slikken in de eerste weken van je zwangerschap. Na de tiende week van je zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig.

Wanneer starten met het slikken van foliumzuur?

Zoals hier boven aangegeven is het belangrijk om te starten vanaf het moment dat je zwanger wenst te worden, en anders vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. Dagelijks is het belangrijk om 400microgram extra te slikken. Het maakt daarbij niet uit hoeveel foliumzuur je via het eten binnenkrijgt. Hiermee moet je ongeveer 4 weken voor de mogelijke bevruchting beginnen. Voor veel vrouwen is dat het moment dat ze stoppen met de anticonceptiepil. Er zijn tabletten verkrijgbaar met 400 microgram foliumzuur.

Foliumzuur en vitamine B12 hebben een wisselwerking. Ook vitamine B12 is belangrijk als je zwanger wilt worden of zwanger bent.

Hoe lang moet je foliumzuur slikken?

Zodra je 10 weken zwanger bent, kan je stoppen met het slikken van foliumzuur. Je mag het ook blijven slikken, bijvoorbeeld als het opgenomen is een multivitaminepreparaat voor zwangeren dat je gebruikt. Ook als het lang duurt voordat je zwanger bent, is er geen enkel bezwaar om foliumzuur te blijven slikken. Ben je niet op tijd begonnen met foliumzuur, doordat je er niet van af wist of doordat je onverwacht (sneller) zwanger bent geworden? Maak je dan geen zorgen. De kans dat je baby een open ruggetje of open schedel heeft, is erg klein. Maar omdat alle beetjes helpen, kun je het best zo snel mogelijk foliumzuur gaan slikken tot je 10 weken zwanger bent.

Ook raadt het Voedingscentrum het aan om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken als je met foliumzuur begint. Dit zorgt voor een goede groei van je kind. Vitamine D kun je de hele zwangerschap door slikken.

4 tips voor je gaat starten met foliumzuur

  1. Begin dus vier weken voor de mogelijke bevruchting plaatsvindt met het slikken van foliumzuur. Ben je nog aan pil en wil je stoppen? Begin dan met slikken van foliumzuurtabletten in je laatste week van je laatste strip.
  2. Slik je al andere vitaminen of supplementen? Ga dan even na of je niet al genoeg foliumzuur binnenkrijgt (400 microgram per dag).
  3. Foliumzuur kun je zonder recept kopen in de winkel of webshop. Twijfel je of je dit zomaar kunt slikken, omdat je een medische achtergrond hebt? Raadpleeg dan altijd eerst je (huis)arts voor advies.
  4. Blijf foliumzuur slikken totdat je zeker weet dat je tien weken zwanger bent. Daarna is het niet meer nodig en kun je stoppen.