Welke testen zijn de meest voorkomende in een vroeg stadium
In een vroeg stadium in de zwangerschap kunnen jullie er voor kiezen een combinatietest of de Non-Invasieve Prenatale Test (NIPT) te laten uitvoeren. Dit is een bloedonderzoek dat tussen de 10 en 13 weken wordt gedaan bij de zwangere vrouw. Veel aanstaande ouders vinden het een prettig idee dat de gezondheid van het kindje in kaart wordt gebracht. Het zijn spannende testen voor jullie. Het is verstandig vooraf met elkaar te overleggen wat jullie willen doen als er ernstige afwijkingen worden gevonden.
Kan in een vroeg stadium het geslacht al worden bepaald?
In sommige gevallen kan op het einde van de derde maand (ongeveer week 11) het geslacht van een kindje al worden bepaald met behulp van de NUB-Theorie. Dit is dus niet in alle gevallen de mogelijkheid.
Wat is de NUB-Theorie?
De nub-theorie houdt in dat je de hoek van de nub (the angle of the dangle) bestudeert. Staat het bobbeltje in een hoek van 30 graden of groter ten opzichte van de ruggengraat? Dan krijg je waarschijnlijk een jongetje. Staat de nub meer parallel aan de ruggengraat of in een hoek kleiner dan 30 graden? Dan mag je waarschijnlijk roze spulletjes gaan inslaan.
In het begin ontwikkelt de nub zich bij jongens en meisjes hetzelfde. Vanaf de elfde zwangerschapsweek ontwikkelt het uitsteekseltje zich tot een penis of een clitoris met daaromheen schaamlippen. Dit is op de echo te zien door de hoek waarin de nub staat ten opzichte van de ruggengraat.
NUB theorie jongen
NUB theorie meisje
Is een echo schadelijk voor de baby?
Er zijn geen schadelijke gevolgen bekend van echografie tijdens de zwangerschap, maar het is ook niet wetenschappelijk vastgesteld dat het veilig is en de langetermijneffecten zijn nog onbekend. De echoapparatuur die bij zwangerschapsecho’s wordt gebruikt, is wel afgesteld met veiligheidsmarges om te voorkomen dat de temperatuur van de baby te veel stijgt door de geluidsgolven. De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Verloskundigen raadt aan alleen een echo te laten maken als dit nuttige informatie kan opleveren.
Kun je een miskraam voorkomen?
Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het; zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Van vrijen, fietsen of bijvoorbeeld paardrijden, kun je geen miskraam krijgen.