CTG

Wat houd een CTG onderzoek in?

Door middel van een CTG-onderzoek worden de harttonen van je baby geregistreerd. Ook weeënactiviteiten zijn met CTG-apparatuur te meten. Met verstelbare banden wordt een apparaatje op je buik bevestigd dat een hartfilmpje van je baby maakt en terugkoppelt naar een monitor.

Deze monitor zet de tonen om in een grafiek. Om een goed beeld te krijgen, duurt de registratie meestal twintig à dertig minuten. Op deze manier kan de conditie van je baby in beeld worden gebracht.

Wanneer krijg je een CTG-onderzoek?

CTG-onderzoek vindt meestal plaats als de baby niet goed groeit of als de moeder aangeeft dat de baby minder is gaan bewegen. De uitslag krijg je vrijwel meteen. Andere aanleidingen om een CTG-onderzoek te doen zijn:

– Als je meer dan 10 dagen overtijd bent, is het goed om na te gaan hoe de conditie van je baby is. Aan de hand daarvan wordt gekeken of je ingeleid moet worden.

– Als er bij de verloskundige een slecht hoorbare hartslag geconstateerd is.

– Als je al langere tijd gebroken vliezen of ontsluiting hebt.

– Als je een hoge bloeddruk hebt.

Daarnaast wordt het bij veel ziekenhuisbevallingen gebruikt om de reactie van de baby op de weeën te bepalen. Een CTG-onderzoek geeft een goed beeld van de levendigheid en zuurstofvoorziening van de baby.

Inwendig CTG-onderzoek

Wanneer het tijdens je bevalling nodig is om een CTG-onderzoek te doen, dan wordt dit meestal inwendig gedaan. Hierbij wordt een kleine elektrode op het hoofdje van je baby bevestigd. Een inwendig CTG-onderzoek meet de hartslag van je baby en jouw weeënactiviteit vaak nauwkeuriger dan uitwendig. Voor een inwendig CTG-onderzoek moet je wel al ontsluiting en gebroken vliezen hebben.