De keizersnee
Een keizersnee is een operatie waarbij je baby via de buikwand geboren wordt. Het is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd door een gynaecoloog. De operatie duurt ongeveer drie kwartier tot een uur. Je baby wordt al tijdens de eerste vijf tot tien minuten van de operatie geboren. De resterende tijd is nodig voor het hechten van je baarmoeder en buik.
Voorbereiding keizersnee
Voorafgaand aan de keizersnee worden er een aantal handelingen verricht. Je wordt verdoofd door middel van narcose of een ruggenprik. Vaak heeft een ruggenprik de voorkeur, omdat je de geboorte van je baby dan bewust meemaakt. Dit bevordert jullie hechting. Je krijgt geen epidurale ruggenprik zoals bij een gewone bevalling, maar spinale anesthesie. Hierdoor wordt de onderste helft van je lichaam gevoelloos. Van de verdoving kun je wel even misselijk worden. Als je daar veel last van hebt, dient de anesthesist een middeltje toe waardoor de misselijkheid weer zakt. Zodra de verdoving werkt voel je geen pijn meer, maar je kunt tijdens de operatie wel voelen dat er aan je buik wordt ‘getrokken’. Bij een narcose slaap je tijdens de bevalling. De anesthesist zorgt ervoor dat je baby zo min mogelijk medicatie via de placenta binnenkrijgt. Verder zal er een infuus worden aangesloten dat ervoor zorgt dat je tijdens de operatie van bepaalde vloeistoffen kunt worden voorzien. Ook zal er een katheter worden ingebracht om je urine af te voeren. Voordat de operatie begint, wordt er een schermpje voor je gezicht geplaatst zodat je zelf niet ziet wat de chirurgen doen. Geef het aan als je het spannend vind, de anesthesist zal zijn best doen om het jou zo comfortabel mogelijk te maken.
Uitvoering keizersnee
Bij een keizersnee wordt er een snee in je buikwand gemaakt, zodat de gynaecoloog bij je baarmoeder kan komen. In veruit de meeste gevallen is dit een horizontale snee, de zogenaamde bikinisnee. Vervolgens wordt je blaas een eindje van je baarmoeder afgeschoven. De gynaecoloog opent je baarmoeder op de plaats waar eerst je blaas lag. Het vruchtwater dat in de vruchtzak aanwezig is, wordt afgezogen. Daarna wordt je baby uit je baarmoeder getild, meestal met zijn hoofdje eerst. Er wordt vaak nog flink op je buik gedrukt, wat pijnloos is maar voelt alsof er aan je buik wordt getrokken. De gynaecoloog zal vervolgens de navelstreng doorknippen. Wanneer je baby is geboren, wordt de placenta uit de baarmoeder verwijderd. Als je baby geboren is breekt de laatste fase van de operatie aan, die ook de meeste tijd in beslag neemt. Bij een gentle sectio en als je baby een goede start heeft, mag je hem vaak al even vasthouden. Ondertussen worden de verschillende weefsellagen van je baarmoeder gehecht. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van oplosbare hechtingen die vanzelf worden opgenomen door het weefsel. Dit betekent dat ze later dus niet nog een keer verwijderd hoeven te worden. Ook je buikwand wordt meestal met dit soort hechtingen dicht gemaakt.
Uitslaapkamer
Als de operatie voltooid is word je naar de uitslaapkamer of recovery gebracht. Hier zal je verdoving langzaam wat gaan uitwerken, maar dit wordt opgevangen met (borstvoedingsvriendelijke) pijnstillers. In sommige ziekenhuizen mag je je baby bij je houden of kan hij bij je worden gebracht na de eerste checks. Informeer hier naar als je dat graag wilt. Meestal blijf je ongeveer een uur op de uitslaapkamer en mag je daarna naar de kraamafdeling. Daar kan het echte genieten beginnen! Vaak kan je in het begin alleen maar liggen, maar als je geen complicaties hebt mag je na een dag uit bed. Na twee tot vijf dagen mag je naar huis.
Na de operatie
Er wordt een snee gemaakt van ongeveer 10 tot 15 centimeter. Na de operatie kan je litteken wat jeuken, dit is een teken dat de wond geneest. Een keizersnee is een middelgrote buikoperatie, wat betekent dat je zes weken geen zwaar inspannend werk mag doen en niet mag tillen. Als je al oudere kinderen hebt kan herstellen van een keizersnede best zwaar zijn. Luister goed naar je lichaam, bij overbelasting voel je al snel je litteken trekken. Vraag tijdig om hulp als je het niet alleen redt. Als er verder geen complicaties zijn, kun je na een keizersnee gewoon weer op de natuurlijke manier bevallen.