De termijn echo
Inmiddels heb je een eerste afspraak gemaakt voor je eerste echo. Dat blijft altijd een leuk en spannend moment. Een moment waarop je voor de eerste keer jullie wondertje kunt gaan zien. Al is het dan nog maar klein en pril, je weet dat het jullie kindje is. Bij een echo word gebruik gemaakt van geluidsgolven, door de terugkaatsing hier van zie je de contouren van je baby op het beeldscherm. De eerste echo word ook wel termijnecho genoemd en deze vind meestal plaats tussen de 7de en de 14de week van de zwangerschap. Vanaf 7 weken is het mogelijk om te zien of het hartje van je baby ook klopt.
Wat wordt er onderzocht tijdens de eerste echo?
Een eerste echo kan op twee manieren worden gemaakt: inwendig / vaginaal (bij een zwangerschap korter dan 10 weken) of via je buik (vanaf 10 weken zwangerschap). Je kunt meteen meekijken op het scherm. Tijdens de eerste echo wordt gekeken of je kind goed groeit en of het hartje klopt. Aan de hand van deze echo kan nauwkeurig je zwangerschapsduur berekend worden en hoor je je vermoedelijke uitgerekende datum. Het kan zijn dat dit in een later stadium toch nog met een paar dagen wijzigt, maar zo heb je in ieder geval een richtlijn. Ook wordt er gekeken of je baarmoeder er goed uitziet en of je zwanger bent van één kind of een meerling. Het kan helaas ook voorkomen dat het hartje niet klopt en er sprake is van een vroege miskraam. Daarom is het fijn om je partner of iemand anders mee te nemen waar je je gevoelens mee kunt delen natuurlijk ook als er goed nieuws is. In een later stadium kan met de 20 wekenecho (screeningsecho) de groei van je kind in de gaten worden gehouden om een eventuele achterstand tijdig op te sporen. Bij een ‘normale’ zwangerschap zijn dit in principe de enige echo’s die je krijgt.
Uitgebreide echo bij aangeboren afwijkingen in de familie
Voor vrouwen bij wie aangeboren afwijkingen of erfelijke ziektes in de familie voorkomen, kan een uitgebreide echo meer duidelijkheid geven. Een groot aantal hart-, nier en skeletafwijkingen kan al met de termijnecho worden opgespoord. Met een combinatietest (nekplooimeting in combinatie met bloedonderzoek) wordt de kans op het Patau-, Edward of Downsyndroom berekend. Een nekplooimeting wordt gedaan als je tussen de 10 en 15 weken zwanger bent. Hierbij wordt gekeken naar de dikte van de nekplooi.