Een baby en huisdieren.

Hoe laat je jullie Baby aan de huisdieren wennen en andersom? Dat is een vraag die me al langere tijd bezig houd en ik denk niet alleen mij maar vooral de papa en mamas die een klein wondertje verwachten, of mogelijk al hebben.

Meestal hoort een huisdier volledig bij het gezin, dit is natuurlijk wel zoals het hoort en zoals wij dit het liefste zien. Zolang je huisdier alleen is met zijn baasjes krijgt deze volop de aandacht en kan hij alle aandacht opeissen. Maar als er dan ineens een lieve kleine uk opkomst is dan kan dit soms wel eens wat probleempjes opleveren. Natuurlijk kan je je huisdier hier van te voren al aan laten wennen. Maar hoe zou je dit nu het beste kunnen doen. Hoe ga je deze aandacht het beste verdelen? Er zijn natuurlijk vele mogelijkheden en iedereen doet dit het liefste op zijn of haar eigen manier.

Soms weet je even niet goed hoe je dit moet aanpakken en ga je op zoek, google is vaak je beste vriend. Maar ook de dierenarts, mogelijk de verloskundige of mensen in je omgeving die kunnen vaak al een bepaald antwoord bieden.

Mocht je nu toevallig nog in verwachting zijn, laat dan bijvoorbeeld je huisdier al een beetje wennen aan het idee door te praten tegen je kindje. Dit klinkt helemaal niet zo gek gezien je huisdier dan weet dat er dadelijk nog een gezinslid bij is en het hem dan al bekend voor komt. Niet iedereen vind dit een prettige manier, dan moet je dit natuurlijk ook zeker niet doen.

Ook zou je er voor kunnen kiezen om je huisdier al aan bepaalde geuren te laten wennen. Je zal al zeker wel een bepaalde voorkeur hebben voor welke lotion, zeep en poedertjes je gaat gebruiken voor de verzorging van je kindje. Smeer bijvoorbeeld wat van deze geurtjes op je kleding of arm, en je huisdier kan hier dan al aan deze geuren wennen.

Maar het aller belangrijkste is hoe gaat je huisdier reageren als jullie kindje geboren is? Laat jullie huisdier dan zo snel mogelijk kennismaken met de baby, over het algemeen is een huisdier van nature al erg geïnteresseerd en zal ook zeker wel komen snuffelen. Laat je huisdier voorzichtig aan je kindje ruiken, zodat deze geur gelijk bekend is voor hem.
Ook belangrijk is dat je op bepaalde momenten je huisdier en de baby tegelijk aandacht geeft. Dit zodat je huisdier er positief op zal reageren. Negeren van je huisdier terwijl je met je baby bezig bent kan jaloezie opwekken en dit willen we natuurlijk voorkomen.

Verder is het fijn als je er voor kan zorgen dat je huisdier ten alle tijden zijn eigen plekje heeft waar hij zich even kan terug trekken. Dit is ook belangrijk op het moment dat je kindje ouder is.

Helaas zullen er altijd risico’s zijn, het advies is dan ook altijd dat het beter is om je kindje niet alleen te laten met eens huisdier hoe lief deze ook is.