Help ik heb een miskraam, wat nu?
Op het moment dat het bevestigd is dat je een miskraam hebt zijn er drie mogelijkheden:
– Afwachten, tot je op de natuurlijke manier bevalt.
– Behandeling, met medicatie in het ziekenhuis.
– ingreep in ziekenhuis, dit noemen ze ook wel curettage.
Je verloskundige zal de diverse mogelijkheden met je bespreken, en wat deze uiteraard voor jou zullen gaan betekenen.
Afwachten, tot je op de natuurlijke manier bevalt
Wanneer het zeker is dat het hartje van je kindje niet meer klopt, kun je er voor kiezen om te wachten tot de miskraam van zelf op gang komt. Meestal zal dit gebeuren zo binnen de 1-2 weken na het eerste bloedverlies.
Om zeker te zijn dat het hartje van je kindje niet meer klopt maken ze diverse echo’s.
Behandeling, met medicatie in het ziekenhuis
Bij een behandeling met medicatie in het ziekenhuis, krijg je van een gynaecoloog of verloskundige tabletten. Deze worden vaginaal ingebracht, je wacht daarna thuis af of de medicijnen hun werk gaan doen. Als deze goed aanslaan komt de miskraam meestal na 1 of 2 dagen op gang. De miskraam verloopt dan ongeveer het zelfde als bij een spontane miskraam. Met bloedverlies en buikpijn.
De medicijnen werken bij ongeveer de helft van de vrouwen, als de miskraam niet op gang komt, kan je afwachten en anders moet je tot curretage in het ziekenhuis over gaan. Dat is dan nog de enige mogelijkheid.
Ingreep in het ziekenhuis, dit noemen ze ook wel curettage
Een curettage is een kleine operatieve ingreep die in het ziekenhuis plaats zal vinden. De gynaecoloog maakt de baarmoederholte via de vagina leeg, dit doet hij met een soort schrapertje, zuigertje en of slangetje. De ingreep duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Hier voor krijg je een lichte narcose of een plaatselijke verdoving.
Doordat er wat weefsel achter kan blijven in de baarmoeder is het mogelijk dat je nog een poosje last blijft houden van bloedverlies. Dan kan het nodig zijn om de curettage nog eens te herhalen.