verloskundige kiezen

Het kiezen van de juiste verloskundige: let hier op

Als je in verwachting bent van een baby, dan is het goed om naar een verloskundige te gaan. Een verloskundige kan kijken hoe het met je baby gaat en wat er eventueel mis kan zijn. Daarnaast is een verloskundige ook fijn om te hebben voor eventuele vragen of andere belangrijke zaken omtrent je baby. Een verloskundige kiezen is daarom ook erg van belang en het is goed om een verloskundige te kiezen die je vertrouwt. Een verloskundig kiezen kan soms best wel een uitdaging zijn en daarom is het goed om de juiste te kiezen voor jou en je partner. Hieronder kun je precies lezen waar je op moet letten bij het kiezen van een verloskundige.

1. Vraag in je sociale kring

Het is belangrijk om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een verloskundige als je erachter bent gekomen dat je zwanger bent. Zo weet je zeker dat je terecht kunt bij een verloskundige. Maar, hoe begin je die zoektocht eigenlijk? 

Je kunt eerst eens een rondje vragen in jouw sociale kring. Wellicht ken je wel mensen die ook zwanger zijn, of al zijn bevallen. Als je aan deze mensen vraagt bij welke verloskundige zij zitten, kun je erop doorvragen. Vraag bijvoorbeeld wat hun ervaringen zijn over deze verloskundige en hoe zij zijn geholpen door deze fase. Mensen in jouw sociale kring kunnen immers een eerlijk antwoord geven: doe daar vooral je voordeel mee.

2. Praktijken in de buurt

Het is goed om een verloskundige te kiezen die in jouw omgeving is. Op die manier hoef je voor afspraken niet ver te reizen en heb je een vertrouwde omgeving. Een praktijk met verloskundigen zit overal in Nederland en daarom is het goed om je te oriënteren. Op die manier kun je een praktijk in de buurt kiezen die helemaal bij jou en jouw behoeften aansluit. Daarnaast is een praktijk in de buurt ook heel praktisch, aangezien je op die manier zonder problemen aan kunt waaien als je het niet vertrouwd. Zo hoef je je geen zorgen te maken en kun je naar de verloskundige als dat nodig is.

verloskundige waar op letten

3. Lees reviews van verschillende verloskundigen

Heb je rondgekeken welke verloskundigen er te vinden zijn bij jou in de buurt? Dan is het goed om reviews door te nemen van deze verloskundigen. Je kunt eenvoudig reviews vinden door te zoeken op het internet. Binnen enkele minuten kom je vast al een aantal reviews tegen van verschillende verloskundigen. Hier kun je ook je voordeel uithalen, aangezien je zo de verloskundige al een beetje leert kennen. Vraag jezelf af of deze verloskundige, na het lezen van de reviews, nog steeds past bij jouw wensen. Als dit klopt, kun je eventueel een afspraak maken.

4. Luister naar jouw gevoel

Een verloskundige kan op een presenteerblaadje heel goed eruit zien, maar als jouw gevoel zegt dat je het niet moet doen, dan moet je er ook niet mee in zee gaan. Voor een ouder is het heel goed om een goed gevoel te hebben bij een verloskundige. Als dit niet het geval is, dan is het goed om een andere verloskundige te kiezen. Luisteren naar je gevoel is op dit gebied namelijk van essentieel belang, aangezien het om je kind gaat. Kies dus een verloskundige die bij jou past en ga daarna het gesprek aan!

Veelgestelde vragen over het kiezen van een verloskundige

Wat doet een verloskundige?

Een verloskundige helpt je gedurende de zwangerschap.

Wat doet een verloskundige bij de bevalling?

Een verloskundige helpt je gedurende de bevalling, dus ook tijdens de bevalling. De verloskundige ondersteunt je in dit proces en zorgt ervoor dat de bevalling op een zo goed mogelijke manier verloopt.

Een gynaecoloog of een verloskundige: wat is het verschil?

Een verloskundige ondersteunt je normaal gesproken tijdens de zwangerschap, maar een gynaecoloog kan je helpen bij medische redenen of andere situaties.

Hoe vaak moet je naar een verloskundige?

Je moet regelmatig naar de verloskundige als je zwanger bent. Zo moet je in het begin iedere maand naar de verloskundige, terwijl je later zelfs elke week naar de verloskundige moet. 

Waarom is een goede verloskundige van belang?

Een verloskundige kan je helpen voor de bevalling, het is van belang dat je een open relatie hebt met deze persoon, zodat je alle vragen kunt stellen die in je opkomt en dat je op je gemak bent tijdens de bevalling.

Is een verloskundige altijd een vrouw?

Een verloskundige hoeft niet altijd een vrouw te zijn, je kunt met gemak ook een mannelijke verloskundige hebben. Het is maar net wat jezelf prettig vindt.

Moet je betalen voor een verloskundige?

Over het algemeen zit een verloskundige in je basisverzekering. Zo hoef je dus niet te betalen voor een verloskundige. 

Is je verloskundige altijd aanwezig bij een bevalling?

Het kan zijn dat je verloskundige verhinderd is als jij moet bevallen. Toch is het over het algemeen zo dat jouw verloskundige wel aanwezig is. Op die manier kun je met een fijn gevoel bevallen.

Is het belangrijk om een verloskundige in de buurt te hebben?

Het is een prettig idee voor jezelf om een verloskundige in de buurt te hebben, aangezien je regelmatig naar de verloskundige moet en deze jou kan ondersteunen tijdens de zwangerschap.

Kun je zelf een verloskundige kiezen?

Je kunt zelf een verloskundige kiezen; kies een verloskundige waar jij een goed gevoel bij hebt.