Meerling zwangerschap
Ongeveer 1,5% van de zwangerschappen bestaat uit een tweeling, spontane drielingen komen erg weinig voor dit is slechts een kleine 0.01%
Er zijn twee vormen van tweelingen namelijk
– De één-eiige tweeling,
– De twee-eiige tweeling.
Een-eiige tweelingen komen over de hele wereld in dezelfde frequentie voor, twee-eiige tweelingen komen in sommige streken meer voor dan in andere.
Twee-eiige tweeling:
Een meer-eiige meerling ontstaat doordat er door nog onbekende oorzaak of door hormoonstimulatie tijdens de eisprong meerdere eicellen vrijkomen en bevrucht worden door verschillende zaadcellen.
Bij een ”normale” eisprong komt er 1 eicel vrij uit de eierstok, bij een meerling zijn er meestale meerdere eicellen vrijgekomen.
De kansen op een tweelingzwangerschap neemt toe bij het stijgen van de leeftijd, een vrouw van bijvoorbeeld 25 heeft eens kans vaan 1 op 90, maar een vrouw van bijvoorbeeld 40 heeft een kans van ongeveer 1 op 60 voor het krijgen van een tweeling. Ook vrouwen die meerdere kinderen hebben gekregen hebben een hogere kans.
Het allergrootst is een kans op een meerlingzwangerschap na een infertiliteitsbehandeling. Met hormoonbehandeling wordt de groei van meerdere eicellen gestimuleerd, hierdoor vind er dus vaker een meervoudige eisprong plaats die spontaan of in het laboratorium (bij IVF en ICSI) bevrucht kunnen worden.
Bij reageerbuisbevruchting worden vaak twee of meer bevruchtte eicellen teruggeplaatst. Dit wordt gedaan om de kans op een blijvende zwangerschap te vergroten, maar hiermee neemt uiteraard ook het risico op een meerlingzwangerschap toe.
De laatste jaren is men erg terughoudend in het terugplaatsen van meer dan twee bevruchtte eicellen.
Een meerlingzwangerschap wordt altijd gecontroleerd door de gynaecoloog en vraagt wat extra aandacht, ook de bevalling vindt altijd in het ziekenhuis plaats onder leiding van de gynaecoloog.