Problemen bij het vrijen
Pijn bij geslachtsgemeenschap
Niet is zo verveeld dan wanneer je last of pijn hebt bij het vrijen. Dit zou kunnen wijze op een schimmelinfectie, spierspanning van de bekkenbodem, of een irritatie bij de uitgang van de vagina. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je door deze pijn minder gemakkelijk opgewonden raakt, en hier door is dan je vagina ook minder vochtig. Deze klachten mag je echt serieus nemen. Als je veel last ervaart is het niet verstandig om seks te hebben. Zoek naar een manier waarop je samen toch intiem bent, en bouw alles langzaam op. Uiteindelijk komt het wel goed.
Schimmelinfectie: De zuurgraad in je vagina verandert tijdens de zwangerschap, waardoor je eerder een schimmelinfectie kunt krijgen. Heb je veel last van jeuk aan je schaamlippen, voelen ze opgezet en heb je last van dikkere afscheiding? Vraag dan advies bij je verloskundige of huisarts.
Blaasontsteking: Tijdens de zwangerschap ben je gevoelig voor een blaasontsteking. Je kunt deze krijgen van geslachtsgemeenschap. Als je een blaasontsteking hebt kan veel drinken en regelmatig plassen helpen. Als het plassen pijnlijk is, je vaak moet plassen of als je veel harde buiken hebt, bel dan je verloskundige of huisarts. Mogelijk heb je een blaasontsteking en is het nodig je urine te onderzoeken.
Infecties: Infecties als hepatitis B en HIV/aids kunnen riskant zijn voor de gezondheid van je kind. Aan het begin van je zwangerschap word je getest op deze infecties, zodat voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden. Een acute herpesinfectie is riskant tijdens de bevalling. Geef het dus altijd bij je verloskundige aan als je denkt dat er iets aan de hand is.
Je partner
Ook voor je partner kan de behoefte aan seks veranderen door je zwangerschap. De ene man vind een zwangere vrouw heel erg aantrekkelijk, terwijl een ander het lastig vind om een lichaam te zien veranderen. Maar dit komt meestal doordat mannen bang zijn dat ze het kind kunnen beschadigen door seks te hebben met hun zwangere partner. Die angst is helemaal niet nodig, jullie baby wordt heel erg goed beschermd door het vruchtwater en de baarmoedermond is goed afgesloten. Als je partner toch bang is om je te penetreren dan is het misschien prettig om seks te hebben zonder de penetratie. Er zijn vele manieren waarop jullie toch intiem kunnen zijn in de zwangerschap. Door het voelen van de bewegingen in je buik, het luisteren naar het hartje van de baby en het praten tegen de baby kan je partner de zwangerschap mee beleven.
Er zijn ook partners die het moeilijk vinden om hun rol te bepalen tijdens de zwangerschap en bijvoorbeeld helemaal op gaan in hun werk. Praat hier met elkaar over.