Week 4

Week 4

Bij je normale menstruatiecyclus zou je deze week ongesteld worden. Aangezien je 4 weken zwanger bent, ben je deze week voor het eerst overtijd. De eerste zwangerschapssymptomen heb je misschien zelfs niet gemerkt. Gelukkig kan je deze week een zwangerschapstest afnemen, maar het kan ook nog nét te vroeg zijn.

Als je 4 weken zwanger bent, heeft jullie baby zijn of haar plekje gevonden in de baarmoeder. Het embryo ontwikkelt zich in hoog tempo. De komende weken zijn cruciaal voor de rest van het leven van jullie baby.
Het embryo bestaat nu uit drie lagen die zich in de 4e week van je zwangerschap ontwikkelen tot de verschillende lichaamsonderdelen van jullie baby. De binnenste laag groeit uit tot onder andere de lever en longen. De middelste laag vormt het hart, de botten, spieren, nieren en geslachtsorganen. Uit de buitenste laag ontstaan het haar, de huid, ogen en het zenuwstelsel van jullie baby.
Het deel dat zich ontwikkelt tot de placenta, nu nog de dooierzak, produceert het zwangerschapshormoon hCG. Dankzij dit hormoon weet je lichaam dat het geen nieuwe eicellen hoeft aan te maken en dat het baarmoederslijmvlies intact moet blijven. Daarnaast is de placenta heel belangrijk voor de groei van je embryo.