Zomer en Wintertijd

aankomende nacht is het weer zo ver, we gaan van 03:00 uur terug naar 02:00 uur. We kunnen een uur langer slapen, en hopen dat onze kinderen dat ook zeker gaan doen. Met andere woorden dit kan nog wel eens een hele uitdaging gaan worden. Onze kleintjes hebben een eigen ”bioritme” en door het verzetten van de klok zowel naar de zomer als wintertijd kan deze ontregeld worden.

Onze kleintjes zijn gewend aan een bepaald ritme, gaan ze naar bed wanneer het donker is of schemert? Dan zal het lastiger zijn als ze naar bed gaan wanneer het bijvoorbeeld nog lichter is. We kunnen dit onze wondertjes niet kwalijk nemen en kunnen alleen maar proberen om het voor hen zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. Het beste is om je kindje zo veel mogelijk te laten wennen, doe dit in een tempo die voor jou ook prettig is en waarbij je de overgang niet te groot laat worden voor je kindje. Denk dan aan bijvoorbeld het verschuiven of aanpassen van bepaalde tijdstippen. Zo kan je denken aan het opstaan en slapen ga hier bijvoorbeeld een verschil aan brengen van ongeveer 15 minuten eerder of later dat ligt er natuurlijk aan of de klok terug of vooruit gaat. een dag later probeer je dit naar een half uur te brengen en weer een dag later naar 3 kwartier. Dit geld dan natuurlijk voor zowel de ochtend als de avond.

Wat voor je kindje misschien ook kan helpen is om een vast ochtendritueel in te stellen, je kan dit natuurlijk zelf bedenken hoe je dit doet. Maar denk aan bijvoorbeeld standaard een wekker te zetten zodat je kindje deze ook kan horen en weet dat dit te maken heeft met de ochtend. Ook handig is het om er voor te kiezen dat je iedere ochtend standaard bij binnenkomst in de babykamer de lamp aan doet. Zo weet je kindje ook dat het ochtend is dus tijd om wakker te worden.

Toch kan het ondanks hoe goed jij je best ook doet gebeuren dat je kindje eerder wakker word morgen vroeg, geen paniek dit is heel normaal natuurlijk. Je zou even naar je kindje kunnen lopen, vertel hem of haar dat het nog even geen tijd is en probeer daarna weer weg te gaan zodat je kindje nog even alleen is. Kom vervolgens om de ”normale” tijd de kamer binnen en begin de dag zoals je deze altijd begint.

Het ene kindje zal sneller aan deze wisselingen wennen dan het andere maar wees ten alle tijden rustig en lief en met geduld zal dit allemaal zeker wel goed komen.

Heb jij nog goede tips of adviezen? Laat ze ons dan zeker weten!