Zwangerschapskwaaltjes
Op het moment dat jullie horen dat jullie zwanger zijn is dat natuurlijk heel erg goed nieuws en je zal je geluk niet opkunnen. Maar helaas is het niet elke dag een feestje en zal er ook zo nu en dan wel even wat minder prettig verlopen. Je kan last krijgen van zwangerschapskwaaltjes, en dat is ook niet zo erg, er veranderd natuurlijk een hoop in je lichaam zodra de bevruchtting heeft plaats gevonden. Bij lang niet iedereen zal dit het zelfde verlopen. De een gaat ergens lachend doorheen waar de ander misschien enorm veel last zal ervaren. Hier onder gaan we enkele punten bespreken.
Brandend maagzuur
Doordat je buik groter wordt, neemt de druk op je maag toe. De sluitspier van de slokdarm werkt daardoor minder goed, waardoor je last kunt krijgen van brandend maagzuur. Heb je hier veel last van, pas dan op met koffie, sinaasappelsap, vet en koolzuur. Er zijn sowieso verschillende voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap.
vermoeidheid
Een van de meest bekende is toch wel de vermoeidheid. Eigenlijk ontkomt hier geen enkele zwangere vrouw aan. Deze vermoeidheid is heel goed te onderscheiden van een vermoeidheid van bijvoorbeeld een dag hard werken of een flinke avond door zakken in de kroeg. (even als voorbeeld natuurlijk) De vermoeidheid die je gaat voelen komt doordat je lichaam energie gebruikt voor het vormen van je kindje in je buik. Dus geef gerust toe aan deze vermoeidheid.
Misselijkheid
Een ander veel voorkomend kwaaltje is de misselijkheid die je voornamelijk in de ochtend gaat merken, maar die doorgaans ook midden op de dag of in de avond zich kan aankondigen. Een feit blijft is dat je over het algemeen van deze misselijkheid af bent zodra je de 12 weken gepasseerd bent. Helaas is dit niet altijd het geval, maar bij de meeste vrouwen verdwijnd dit kwaaltje dan toch wel.
Bandenpijn
Je baarmoeder wordt door verschillende banden op zijn plaats gehouden in het kleine bekken. Ook lopen er twee banden naar je rug. Wanneer je baarmoeder gaat groeien rekken deze banden op. Bij plotse bewegingen of een verandering in je houding kun je dit voelen als een scherpe pijn in je onderbuik of liezen. Gelukkig is bandenpijn onschuldig en kan een warme kruik of even ontspannen al verlichting geven. Aan het begin van de zwangerschap kan bandenpijn aanvoelen als een soort van menstruatiekrampen.
Pijnlijke borsten
De hormonen hebben invloed op de verandering van je lichaam. Zo ook op je borsten. Ze worden groter en zwaarder, je tepelhoven veranderen van kleur (vaak worden deze donkerder) en je kan blauwe aders de onderhuids liggen duidelijker zien. Vaak worden je borsten ook gevoeliger en soms pijnlijker. Rond de vierde maand van je zwangerschap zal deze pijn weer afnemen.
Duizeligheid
Een veelvoorkomend en vervelend zwangerschapskwaaltje is duizeligheid. Het is normaal dat je af en toe licht in je hoofd of duizelig bent. Plotseling opstaan of onverwachte bewegingen kunnen dit veroorzaken. Het ontstaat doordat er te weinig bloed naar je hersenen stroomt. Tijdens je zwangerschap zijn er een aantal factoren waardoor je duizelig kunt worden.
Slecht slapen
Het lijkt een vreemde combinatie, zwanger en slecht slapen: zeker vanwege de grote vermoeidheid die vaak een rol speelt. Toch zijn er heel wat zwangere vrouwen die een slechte nachtrust hebben. In de eerste maanden kan dat komen door piekeren of door andere kwaaltjes die je uit je slaap houden. Later in je zwangerschap zit je buik behoorlijk in de weg.
Bloedend tandvlees
Als je zwanger bent neemt de doorbloeding van de slijmvliezen toe. Er worden meer kleine haarvaatjes gevormd die gevoelig zijn voor aanraking‚ druk of andere prikkels. Daardoor kunnen ze vrij snel gaan bloeden. Dit kan zich uiten in bloedend tandvlees tijdens het tandenpoetsen. Goede tandverzorging is tijdens je zwangerschap daarom extra belangrijk.
Hoofdpijn
Helaas komt hoofdpijn regelmatig voor tijdens je zwangerschap. Vooral in het eerste trimester kun je hier last van krijgen. Meestal is dit spanningshoofdpijn, te herkennen aan een zeurend gevoel aan beide kanten van je hoofd.
Er zijn een hoop factoren in je zwangerschap die je hoofdpijn kunnen bezorgen, denk bijvoorbeeld aan, hormonen, misselijkheid, stress en spanning. Vooral is dit in het eerste trimester van je zwangerschap. Had je voor de zwangerschap al last van hoofdpijn dan zal je dit in de zwangerschap nog iets sneller kunnen krijgen. Het is een vervelende en soms pijnlijke kwaal maar onthoud dat dit echt weer over gaat.
Vaak plassen
In het begin zijn het vooral de hormonen die aan het werk zijn en zorgen dat je vaker naar het toilet moet. Deze ”klacht” zal alleen maar toe nemen in de zwangerschap. Dit doordat je baarmoeder steeds meer druk zal gaan uitoefenen op de blaas. Het gevolg hier van is uiteraard dat je sneller het gevoel krijgt dat je naar het toilet moet.
Lage rugpijn
Des te verder je in de zwangerschap komt hoe meer last je van Lage rugpijn kan gaan krijgen. Door dat je extra gewicht met je mee draagt zal dit zeker een rol spelen, je lichaam is dit natuurlijk niet gewend en dit kan dan weer van invloed zijn op je houding.
Stemmingswisselingen
Een zwangerschap kan een echte emotionele rollercoaster zijn met al die hormonen die door je lijf gieren. Je partner moet dan ook niet raar opkijken als jij het ene moment nog vrolijk zit te lachen en het volgende moment een potje begint te huilen. Terwijl je zelf niet eens precies weet waarom. Geen zorgen, ook stemmingswisselingen horen er helemaal bij. ( een troost ook je partner gaat er naar alle waarschijnlijkheid last van krijgen)
Er zijn vast nog meerdere kwaaltjes die op kunnen treden. Maar houd altijd in gedachten dat je weet waar het vandaan komt en dat dit ook echt wel een keer minder word. Je zal ook momenten hebben dat je eindelijk alleen nog maar kan genieten.