5x tips om jouw baby te vermaken

Jouw baby vermaken en samen spelen is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van jouw kleintje. Het is daarom belangrijk om genoeg aandacht aan elkaar te besteden, veel tijd met elkaar door te brengen en leuke activiteiten te ondernemen waardoor jouw baby zich vermaakt voelt. Als je inspiratie nodig hebt hoe je jouw baby kunt vermaken, kun je de onderstaande tips eens doornemen.

Tip 1: Schaf een babyschommel aan

Jouw baby vindt het waarschijnlijk heerlijk om heen en weer gewiegd te worden. Een baby kan hier namelijk rustig van worden, maar schommelen kan ook zeer vermakelijk zijn voor een baby. Toch is het geen doen om jouw kind de hele tijd heen en weer te wiegen; in dat geval kun je denken aan een babyschommel. Zo kun je schommels kopen van verschillende leeftijden en daar zitten ook schommels tussen die geschikt zijn voor een baby. Zet de schommel in de tuin neer en geniet van de momenten samen waarop jij jouw baby’tje heen en weer schommelt. 

Tip 2: Lekker knuffelen

Is jouw baby’tje nog niet zo heel oud? Dan kun je jouw kindje vermaken door lekker met elkaar te knuffelen. Zo kun je bijvoorbeeld ook met je kind knuffelen door hem of haar in een draagdoek te dragen. Op deze manier maken jullie lichamelijk contact en dat is belangrijk in de vroege fase van een kind. Bovendien voelt jouw kind zich veilig. Tijdens het vasthouden of het dragen, kun je ook jouw kind vermaken door met hem of haar te gaan praten of door liedjes te zingen.

Tip 3: Zwemmen

Een andere leuke activiteit hoe je jouw baby kunt vermaken, is door te gaan zwemmen. Het is niet alleen leuk om te kijken naar jouw kleintje hoe hij of zij zich beweegt in het zwemmen, het is ook een relaxmomentje voor jullie allebei. Houd er wel rekening mee dat jouw baby oud genoeg moet zijn voordat jullie het zwembad opzoeken. Bereid je bovendien ook goed voor op het zwembadbezoek: neem onder andere zwembandjes, eten, badkleding, handdoek, luiers en een zwemluier mee.

Tip 4: Vermaken met speelgoed

Als jouw baby de leeftijd heeft bereikt om met speelgoed te spelen, is dat een goede vorm van vermaak én een goede manier om de motoriek te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een toren met blokken, of schaf een knuffeltje of een rammelaar voor je baby aan. Ook kun je denken aan voelboeken, waar jouw kindje verschillende materialen of stoffen kan ontdekken door eraan te voelen. Houd jouw baby natuurlijk wel altijd in de gaten als hij of zij aan het spelen is met speelgoed. Koop ook altijd veilig speelgoed: let daarom bij het kopen van speelgoed voor jouw baby dat er bijvoorbeeld geen losse onderdelen aan zitten, en dat het speelgoed veilig genoeg is zodat hij of zij zich hier niet mee kan bezeren.

Tip 5: De omgeving verkennen

Om de zintuigen van jouw baby te prikkelen, is het leuk om eens een wandeling te maken. Loop bijvoorbeeld eens door de straat of ga richting het bos. Jouw baby zal dit een leuk moment vinden waarbij jouw kind kan genieten van het uitzicht, de frisse wind en de geluiden om hem of haar heen. Ga overigens wel op het juiste moment wandelen: hierbij is het belangrijk om te kijken naar de weersomstandigheden. In de regen, sneeuw of in de felle zon is natuurlijk geen pretje. Als het weer het toelaat om een wandeling te maken, kunnen jullie samen op pad. Wandelen is ook nog eens goed voor jou als ouder: een wandelingetje op zijn tijd is een heerlijk moment om te kunnen ontspannen, de dagelijkse bezigheden los te laten en te genieten van het moment waarin jij tijd doorbrengt met jouw kleine.