peuter kieskeurig eten

Hoe om te gaan met kieskeurige eters bij peuters: tips

Het is normaal dat peuters kieskeurige eters zijn. Moedig gezonde eetgewoonten aan door variatie, betrokkenheid bij koken en ontspannen maaltijden. Forceer nooit eten. Wees geduldig; kieskeurig eten is vaak een tijdelijke fase. Supplementen zijn meestal niet nodig, maar raadpleeg een arts. Ondervoeding is zelden een probleem bij kieskeurige eters.

Had jouw kind een favoriete maaltijd, maar begint jouw kind plotseling afkeur te krijgen naar dit eten? Het kan zijn dat jouw kind ineens aardig kieskeurig begint te worden als het gaat om eten. Als je inderdaad een kieskeurige peuter hebt wat betreft eten, kun je de onderstaande tips eens doornemen.

Begrijpen waarom peuters kieskeurige eters kunnen zijn

Er zijn een aantal redenen op te noemen waarom peuters kieskeurige eters kunnen zijn. Zo is een kind natuurlijk volop in ontwikkeling, en daarbij komt ook de ontwikkeling van de smaak om de hoek kijken. Het kan dus zo zijn dat jouw kind ineens zijn favoriete maaltijd niet meer lekker vindt. Houd in je achterhoofd dat deze kieskeurigheid meestal wel weer over gaat. Het kan er namelijk ook mee te maken hebben dat jouw kind het spannend vindt om nieuwe smaken te proeven. Voorkom in ieder geval dat jouw peuter de overhand neemt als het aankomt op keuzes maken over het eten. Dit kan er namelijk ook voor zorgen dat jouw peuter bepaalde producten niet wil eten.

peuter kieskeurig met eten

Tips voor omgaan met kieskeurige eters

Als je merkt dat jouw peuter kieskeurig begint te worden met het eten, zijn er een aantal tips die je kunt doornemen.

  1. Je kunt vaste voeding introduceren op het juiste moment en volg het tempo van je baby. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je tijdens de babyhapjes al verschillende smaken geeft. Het is ook belangrijk om op vaste tijden voedsel te geven.
  2. Wees geduldig. Het is belangrijk om jouw kind te laten wennen aan de verschillende smaken en texturen. Dit kan overigens wel even duren: soms moet je het wel tientallen keren uitproberen voordat jouw kind eraan gewend is.
  3. Ga samen eten aan tafel: dat maakt het extra gezellig voor het kind en dan is de kans groot dat jouw kind het wel gewoon gaat eten.
  4. Houd er rekening mee dat als een kind moe is, de eetlust gauw zal verdwijnen.

Creatieve oplossingen

Er zijn ook een aantal creatieve oplossingen waar je aan kunt denken als jouw kind moeite heeft om bepaalde producten te eten. Zo kun je bijvoorbeeld een soep maken waarbij je verschillende groenten gebruikt, die jouw kind normaal gesproken niet eet. Een gezonde, en makkelijke oplossing! Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor een smoothie. Lust jouw kind bijvoorbeeld geen bepaalde fruitsoorten, maar wil je hem of haar hier toch mee bekend maken? Dan kun je deze verwerken in een lekkere smoothie.

Omgaan met voedselallergieën en -intoleranties

Het kan natuurlijk wel zijn dat jouw kind echt niet tegen een bepaald soort voedingsproduct kan. Zo kan het zijn dat jouw kind een voedselallergie– of een intolerantie heeft. Het is belangrijk om dit in de gaten te houden. Zo kan jouw kind bijvoorbeeld uitslag krijgen na het eten van iets, of kan jouw kind last krijgen van obstipatie na het eten van een product. Het is belangrijk om dit in de gaten te houden.

Veelgestelde vragen over een kieskeurige eter als kind

Mijn peuter is een kieskeurige eter. Is dat normaal?

Ja, veel peuters zijn kieskeurige eters. Het is een normaal ontwikkelingsstadium.

Hoe kan ik mijn peuter aanmoedigen om gezonder te eten?

Bied een variatie aan gezonde voedingsmiddelen aan en wees een rolmodel.

Wat als mijn peuter weigert groenten te eten?

Probeer verschillende bereidingswijzen en betrek ze bij het koken.

Is het goed om snoep en snacks te verbieden?

Matig snoep en zorg voor gezonde alternatieven.

Mijn peuter eet alleen bepaalde voedingsmiddelen. Moet ik me zorgen maken?

Zolang ze gezonde opties binnenkrijgen, is dat meestal prima.

Hoe kan ik maaltijdtijd stress verminderen?

Houd maaltijden ontspannen, gezellig en zonder druk.

Wat te doen als mijn peuter weigert te eten?

Forceer niet, probeer het later opnieuw.

Kan mijn peuter ondervoed raken door kieskeurig eten?

Over het algemeen niet als ze een gevarieerd dieet hebben.

Hoelang kan kieskeurig eten aanhouden?

Het kan enkele keren duren voordat jouw kind gewend is geraakt aan het eten, maar het kan ook zelfs jaren duren. Het verbetert meestal na verloop van tijd.