Corona

[vc_row][vc_column][dt_sc_title_desc title=”Corona” image=”8653″ separator_image_color=”#ffffff”][/dt_sc_title_desc][vc_empty_space height=”40px”][/vc_column][/vc_row][dt_sc_toggle_group circle_type=”circle_type”][dt_sc_toggle title=”Corona en bevalling”]Corona en bevalling

Wanneer je tijdens de uitbraak van het coronavirus hoogzwanger bent, heb je misschien vragen over je aankomende bevalling. Kan dat nog zoals altijd met de nieuwe maatregelen? In principe wel. Een aantal regels zijn anders. Over het algemeen geldt het volgende:

De keuze voor een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling wanneer er geen medische indicatie is, kan in het gedrang komen. Het hangt van de lokale situatie en de beschikbare bedden af of een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak nog mogelijk is. Informeer naar het ziekenhuis in jouw regio naar het huidige beleid.

Wanneer je klachten hebt, bijvoorbeeld hoesten, verkoudheid of keelpijn, wordt bevallen in bad afgeraden. De kans op verspreiding van het coronavirus is bij een bevalling in bad groter.

Naast de verloskundige en kraamverzorgster mag er maar 1 persoon bij de bevalling aanwezig zijn. Beval je in het ziekenhuis? Houd er rekening mee dat er ook geen familie of anderen in het ziekenhuis aanwezig mogen zijn om te wachten tot je bevallen bent. Ook na de geboorte is er geen bezoek toegestaan.

Bij een poliklinische bevalling vraagt het ziekenhuispersoneel je om je kraambezoek thuis pas te ontvangen en niet op de kraamafdeling. Ook kinderen mogen niet op de kraamafdeling komen.

Moet je langer in het ziekenhuis blijven na de bevalling? Dan gelden de regels van het ziekenhuis.

Besmet met het coronavirus en een keizersnede

Heb je een keizersnede of inleiding van je bevalling gepland staan? Dan is het mogelijk dat deze wordt uitgesteld wanneer je besmet bent. Bij milde klachten of een verdenking op een COVID-19 infectie beoordeelt je gynaecoloog wat het beste is. Wanneer het voor jou veilig is om je bevalling uit te stellen, zullen de artsen hiervoor kiezen. Zo wordt het risico op verspreiding van het virus zo klein mogelijk.

Is het niet verantwoord om jouw bevalling uit te stellen? Dan gaat deze door en word je opgenomen in een isolatiekamer voor je bevalling. Als jij besmet bent of je partner besmet is, mag je partner mogelijk niet aanwezig zijn tijdens de keizersnede.

 

[/dt_sc_toggle][dt_sc_toggle title=”Corona en controle bij de verloskundige”]Corona en controlle bij de verloskundige

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, neemt het hele land maatregelen. Ook een bezoek aan je verloskundige zal door het coronavirus anders zijn dan normaal. Welke veranderingen kan je verwachten?

Wat is het “nieuwe”coronavirus?

Het coronavirus is een virus dat in verschillende varianten voorkomt. Het virus dat zich momenteel verspreidt, veroorzaakt een griepachtige ziekte. Deze wordt COVID-19 genoemd. De symptomen hiervan lijken veel op die van een ‘gewone’ griep.

Coronavirus en bezoek aan verloskundige

Vaak verloopt COVID-19 mild, maar sommige mensen worden er erg ziek van. Om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen, nemen ook verloskundigen verschillende maatregelen. Kort voor je afspraak belt je verloskundige je om te vragen of je (milde) gezondheidsklachten hebt. Wanneer dit het geval is, wordt de afspraak verzet. Daarnaast kan je de volgende aanpassingen verwachten:

– Afspraken worden zoveel mogelijk telefonisch gedaan
– Het nabespreken van een afspraak gebeurt via de telefoon
– Sommige controles gaan niet door
– Controles worden zoveel mogelijk verspreid, zodat het rustiger is in de wachtkamer
– Bij binnenkomst geeft de verloskundige je geen hand
– Wanneer je arriveert, wordt je gevraagd je handen te wassen
– In de wachtkamer liggen geen tijdschriften en je kan er geen koffie of thee drinken

Het is belangrijk om te onthouden dat je kan blijven rekenen op professionele zorg. Je verloskundige blijft even bereikbaar als voorheen. Aarzel dus niet om contact op te nemen als je klachten rondom je zwangerschap hebt.

Welke afspraken gaan WEL door?

In principe vinden alle controles plaats via het normale schema. In de tabel zie je of dit in de praktijk of telefonisch gebeurt. Het al dan niet doorgaan van controles en echo’s kan per praktijk verschillen. Neem eventueel telefonisch contact op met je praktijk voor meer informatie.

Tijdens de controles in de praktijk voert de verloskundige een uitwendig onderzoek uit en controleert ze je bloeddruk en gewicht. Als hier aanleiding voor is, neemt ze bloed af en voert ze een groei-echo uit. Deze handelingen zijn nodig om te zien of het goed gaat met jou en je kindje tijdens je zwangerschap. Zo nodig vindt er via de telefoon een nagesprek plaats. Heb je uitgebreide vragen? Stel deze dan telefonisch, zodat de afspraak zo kort mogelijk duurt.

Welke afspraken gaan NIET door?

Om het aantal contactmomenten te verkleinen, gaan alleen medisch noodzakelijke afspraken door. Dit betekent dat pretecho’s, een geslachtsbepalingsecho, inloopspreekuren en informatieavonden niet doorgaan. Deze maatregel geldt in ieder geval tot 28 april.

Wil je toch de informatie die je normaal op een informatieavond te horen krijgt ontvangen? Neem dan contact op met de praktijk. De assistente kan je de presentatie digitaal sturen, zodat je geen belangrijke informatie mist.

Besmet met het coronavirus en bezoek aan verloskundige

Ben je besmet met COVID-19 en zit je in thuisisolatie? Neem in dat geval contact op met je verloskundige. Jullie kunnen dan samen bespreken hoe en wanneer je afspraak door kan gaan. Als het mogelijk is, komt de verloskundige bij je thuis met beschermende kleding en hulpmiddelen. Ga in geen geval zelf naar de praktijk wanneer je besmet bent.

Mag mijn partner of kind mee naar de controle?

Nee, je kan je partner, kind of andere belangstellende niet meenemen naar de controle. Deze maatregel is belangrijk. Het zorgt ervoor dat het coronavirus tijdens het bezoek aan de verloskundige zo min mogelijk de kans krijgt om zich te verspreiden.

Wanneer bij klachten contact opnemen?

Neem telefonisch contact op met je huisarts wanneer je koorts hoger dan 38°C krijgt. Neem ook contact op wanneer je koorts hebt en luchtwegklachten krijgt. Daarnaast is het goed om je huisarts of de GGD te bellen wanneer je klachten krijgt en je in de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een besmet persoon.

Tips bij bezoek aan verloskundige tijdens de corona uitbraak

Onderstaande tips kunnen je helpen nu het coronavirus vraagt om aanpassingen tijdens het bezoek aan je verloskundige.

– Neem niet te vroeg plaats in de wachtkamer. Probeer vlak voor het begin van je afspraak aanwezig te zijn, zodat je niet lang in de wachtkamer hoeft te zitten. Dit voorkomt dat er veel mensen tegelijk aanwezig zijn.

– Schrijf eventuele vragen op. Heb je een telefonische afspraak met je verloskundige? Schrijf je vragen dan op, zodat je niks vergeet. Houd ook pen en papier bij de hand om eventueel aantekeningen te kunnen maken tijdens het gesprek.

– Bel de afspraak af wanneer je klachten hebt. Heb je (milde) klachten, zoals neusverkoudheid, keelpijn of hoesten? Bel dan de afspraak af, blijf binnen en vermijd sociale contacten tot je minimaal 24 uur klachtenvrij bent. Ook wanneer iemand in je gezin koorts heeft, moet de afspraak verzet worden.

– Vraag of je partner bij de afspraak kan zijn via videobellen. Het is misschien een behoorlijke tegenvaller dat je partner niet bij de afspraken en echo’s aanwezig mag zijn. Vraag of je mag videobellen, zodat je partner toch mee kan kijken en luisteren.[/dt_sc_toggle][dt_sc_toggle title=”Corona en kraamzorg”]Corona en kraamzorg

Het vermijden van sociaal contact zorgt ervoor dat het coronavirus zich minder snel kan verspreiden. Om hieraan mee te helpen en om personeel en kraamgezinnen te beschermen, passen ook kraamzorgbureaus hun manier van werken aan. Dit houdt onder andere in dat ze extra hygiënisch werken en geen risico’s nemen wanneer een werknemer of iemand uit een kraamgezin mogelijk besmet is.

Kraamverzorgenden hebben een meldplicht nu het coronavirus heerst. Dit betekent dat ze het moeten melden als ze (milde) gezondheidsklachten hebben, terugkomen uit een risicogebied of in contact zijn geweest met een besmet persoon. Als dit zo is, mogen ze niet werken in de kraamzorg. Zo lopen jij en je gezin minder kans om besmet te raken.

Door mogelijke uitval van kraamverzorgenden kan het zijn dat er niet altijd genoeg kraamverzorgenden beschikbaar zijn. Daarom is het goed om er rekening mee te houden dat je uren anders kunnen lopen dan gepland. Ook is het mogelijk dat je minder hulp kan krijgen dan je normaal gesproken mag verwachten.

Veranderingen in kraamzorg tijdens corona-uitbraak

Komt je kindje ter wereld nu corona zich in Nederland verspreidt? Dan kan je op het gebied van kraamzorg de volgende veranderingen verwachten:

– Geen kraambezoek wanneer de kraamverzorgende aanwezig is. Op momenten dat de kraamverzorgende aanwezig is, is bezoek niet toegestaan. Bij veel kraamzorg-organisaties geldt dit ook tijdens de avonduren. Houd het tijdens de kraamweek dus bij een raambezoek. Door elkaar bij het raam te ontmoeten, kan de baby vanaf veilige afstand bewonderd worden.

– De intake vindt telefonisch plaats. Dit vervangt het bezoek aan huis voor de intake. Een contactmoment minder betekent minder kans om elkaar te besmetten.

– De kraamverzorgende gaat extra hygiënisch te werk. Dit betekent dat je elkaar geen hand geeft en dat de kraamverzorgende extra vaak haar handen wast. Ook zal zij zoveel mogelijk afstand houden waar dat mogelijk is en draagt ze handschoenen in situaties waar dat nodig is.

– Mogelijk vinden er verschuivingen in de kraamzorg-uren plaats. Kraamverzorgenden worden zo goed mogelijk verdeeld over alle kraamgezinnen, maar er kan een personeelstekort ontstaan. Dit kan betekenen dat er geschoven wordt in de planning. Daarom doet de kraamzorg mogelijk een verzoek op je flexibiliteit.

Besmet met corona en kraamzorg

Wanneer je (mogelijk) besmet bent met het coronavirus, kan je nog altijd rekenen op hulp van de kraamzorg. Wel passen zij hun manier van werken dan aan, om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. De volgende maatregelen worden genomen:

– De kraamverzorgende draagt beschermende kleding, een mondmasker en handschoenen tijdens de huisbezoeken.

– Wanneer zij bij jou thuis langskomt, duren deze bezoeken zo kort mogelijk.

– Zo mogelijk vindt de kraamzorg op afstand plaats via videobellen.

Tips bij kraamzorg tijdens de uitbraak van corona

De volgende tips kunnen van pas komen om de kraamzorg tijdens de corona-uitbraak zo goed mogelijk te laten verlopen:

– Zorg voor een goede hygiëne. Was regelmatig goed je handen, nies en hoest in je elleboogplooi, schud geen handen en neem afstand van mensen met (milde) gezondheidsklachten. Zo help je verspreiding van het virus tijdens de kraamweek te verminderen. Heb je zelf klachten? Blijf dan thuis.

– Meld eventuele (milde) klachten bij de kraamzorg. Laat het je kraamzorg-organisatie telefonisch weten als jij of iemand in je gezin last heeft van (milde) gezondheidsklachten. Je kan hierbij denken aan hoesten, koorts, keelpijn en neusverkoudheid. De kraamverzorgende komt alsnog, maar neemt dan passende maatregelen.

– Wees voorzichtig met het uitnodigen van kraambezoek. Wanneer de kraamzorg in huis is, is kraambezoek niet toegestaan. Wees buiten de kraamzorg-uren voorzichtig met het uitnodigen van bezoek. Het advies is om dit uit te stellen tot na de uitbraak.

– Laat je partner meeluisteren tijdens telefoongesprekken. Heb je een telefonisch gesprek met de kraamzorg, bijvoorbeeld voor de intake? Dan kan het handig zijn om je telefoon op luidspreker te zetten, zodat je partner mee kan luisteren.[/dt_sc_toggle][dt_sc_toggle title=”Corona en zwanger worden”]Corona en zwanger worden

Heb je een kinderwens of ben je al bezig met zwanger worden? Dan kan de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) en de daarbijhorende crisis helaas zorgen voor nieuwe obstakels. Is het wel verstandig om zwanger te worden in tijden van corona? Gaan vruchtbaarheidsbehandelingen nog door? We snappen heel goed dat je momenteel met dit soort vragen zit. We hebben daarom enkele belangrijke informatie over zwanger worden en corona voor je op een rij gezet.

Is het verstandig om mijn kinderwens uit te stellen vanwege corona?

Er wordt niet zozeer afgeraden om zwanger te worden. Deze keuze ligt bij jou en je partner zelf. Bedenk wel goed dat de huidige situatie veel veranderingen met zich mee brengt en nog niet bekend is hoe lang dit gaat duren. Het kan zijn dat tegen de tijd dat je zwanger bent de situatie alweer heel anders is dan nu. Daar is nu nog weinig over te zeggen, aangezien de situatie nog heel onzeker is. Lees hier wat de huidige coronacrisis nu betekent voor een zwangerschap en bevalling.

Behoor jij tot de risicogroep van het coronavirus? Dan kun je je ook afvragen of het nu verstandig is om zwanger te worden. Als je heftig op het virus reageert, kan dit eventueel ook gevolgen hebben voor je zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan hoge koorts. Dit kan schadelijke zijn voor je ongeboren baby. Overleg bij twijfel met je (huis)arts of een verloskundige of het nu verstandig is om zwanger te worden.

Wat betekent corona voor de vruchtbaarheidsbehandelingen?

Net als alle andere niet-spoedeisende zorg komt ook de fertiliteitszorg tot stilstand door de uitbraak van het coronavirus (COVID-19). Er worden geen nieuwe vruchtbaarheidsbehandelingen meer gestart. In sommige klinieken worden behandelingen die gestart zijn nog afgemaakt, in andere klinieken is alles al stilgelegd. Verder kun je alleen in geval er sprake is van een complicatie nog in de fertiliteitskliniek terecht. Wel is het mogelijk om telefonische consulten te hebben.

De reden van deze stop is de ziekenhuizen zoveel mogelijk te sparen voor de te verwachten noodsituatie met corona-patiënten. Materialen en personeel worden klaargemaakt om op een andere manier ingezet te worden. Daarnaast is het doel om, als de medische situatie dat toelaat, zo weinig mogelijk mensen in ziekenhuizen te ontvangen om de verspreiding van het virus in te dammen. (Bron: Freya.nl, 2020)

Hoe kun je besmetting van het coronavirus voorkomen?

Om besmetting te voorkomen, volg je altijd de maatregelen en adviezen van het RIVM op. Zij zijn het officiële landelijke adviesorgaan en adviseren ook de Nederlandse overheid. Beperk sociaal contact, houdt 1,5 meter afstand, blijf zoveel mogelijk thuis en was je handen regelmatig. Alle adviezen van het RIVM vind je hier.

Wat als je klachten hebt of besmet raakt met het coronavirus?

Heb je klachten die corona-gerelateerd zijn (hoesten, luchtwegklachten, koorts) raadpleeg je (huis)arts dan telefonisch en volg de instructies van de arts. Het is goed om te weten dat je eerst niet merkt dat je besmet bent. Dit duurt tussen de vijf en twaalf dagen. In de tussentijd kun je het virus dus overgedragen hebben aan andere mensen. Dit is de reden dat er speciale maatregelen ingevoerd zijn. Het is heel belangrijk dat je die maatregelen en adviezen volgt (1,5 meter afstand houden, zoveel mogelijk thuisblijven, sociaal contact vermijden).

Als je ziek wordt van het coronavirus (COVID-19), dan heb je koorts en luchtwegklachten. De meeste mensen (98%) herstellen weer van het virus. Mensen met milde klachten zijn over het algemeen na een paar dagen beter. Patiënten die vanwege corona in het ziekenhuis belanden, hebben soms enkele weken nodig. Als je je beter voelt en 24 uur geen gezondheidsklachten meer hebt gehad, dan ben je genezen.

Is corona schadelijk als je zwanger bent?

Het coronavirus (COVID-19) lijkt tot nu toe geen extra risico’s met zich mee te brengen dan wanneer je niet zwanger bent. Een eventuele infectie verloopt, als je zwanger bent, niet anders dan bij anderen die niet zwanger zijn. Wel is het zo dat er nog uitgebreider onderzoek gedaan moet worden om de effecten van dit nieuwe virus beter te kunnen beoordelen.

Is corona schadelijk voor je ongeboren baby?

Hier is helaas nog geen eenduidig antwoord op te geven. Wel blijkt uit een klein onderzoek, uitgevoerd onder negen zwangere vrouwen die besmet waren met het coronavirus, dat later bij hun pasgeboren baby’s géén virusdeeltjes gevonden werden in vruchtwater, navelstrengbloed, moedermelk en het keeltje van de baby. Het virus lijkt niet gemakkelijk van moeder op kind over te dragen tijdens de zwangerschap.

Echter, experts waarschuwen dat er nog geen definitieve conclusies te trekken zijn. Er is nog te weinig onderzoek gedaan. Bovendien is nog onduidelijk of het virus ook onschuldig is in het begin van de zwangerschap, als de organen van de baby worden aangelegd.[/dt_sc_toggle][/dt_sc_toggle_group][dt_sc_tab title=”Pregnancy” tab_id=”def1460537398-2-89″][/dt_sc_tab][dt_sc_tab title=”Post Pregnancy” tab_id=”1460538418255-2-5″][/dt_sc_tab][dt_sc_tab title=”Baby Care” tab_id=”1460538432401-3-3″][/dt_sc_tab]