thuis bevallen wat verwachten

Thuis bevallen: dit kun je verwachten

Wanneer je in verwachting bent met de kleine, dan is het natuurlijk goed om een geboorteplan te maken. Een plan waarbij je kunt zeggen hoe je wilt bevallen, waar je dat wilt gaan doen en wat je nodig hebt om het plan uit te voeren. Zo kan het zijn dat je heel graag thuis wilt gaan bevallen. Als dit is wat je wilt, dan is het verstandig om hier de nodige voorbereidingen voor te treffen. Hieronder lees je precies wat je kunt verwachten als je thuis wilt gaan bevallen.

Tref de nodige voorbereidingen

Voordat je van plan bent om thuis te gaan bevallen, is het belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen. Overleg bijvoorbeeld eerst met de verloskundige of hij of zij het wel ziet zitten dat jij thuis gaat bevallen. Als dit het geval is, kun je gaan voorbereiden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je op de begane grond of de eerste verdieping gaat bevallen in een bed op de juiste hoogte. Plaats desnoods kratten of een andere verhoging onder het bed, zodat de verloskundige op de juiste hoogte te werk kan gaan. Ook is het belangrijk om prettige kleding te dragen, en de juiste benodigdheden in huis te halen. Denk bijvoorbeeld aan een matrasbeschermer, luiers, watten en meer. Bij de checklist kan de verloskundige jou natuurlijk ook ondersteunen.

thuis bevallen

Verloskundige naast je zijde

Bij een bevalling die thuis plaatsvindt, is het natuurlijk wel prettig dat je iemand naast je zijde hebt, die er verstand van heeft en die jou door dit proces kan begeleiden. Zo is het belangrijk om een verloskundige naast je zijde te hebben. Op die manier kun je zonder zorgen gaan bevallen. Als je het idee hebt dat je moet gaan bevallen, dan is het verstandig om de verloskundige te bellen. Hij of zij kan dan binnen no time op de stoep staan, om je te helpen en om de bevalling in goede banen te laten leiden. Op die manier kun je met een gerust hart thuis bevallen en heb je geen zorgen over dat het niet goed gaat komen.

Een veilige omgeving

Zoals net al kort werd benoemd, is het belangrijk om het bed op de juiste hoogte te hebben voor de verloskundige. De verloskundige kan zo op de juiste hoogte werken. Daarnaast is het belangrijk om alles bij de hand te hebben in de ruimte, en de ruimte moet natuurlijk groot genoeg zijn voor de verloskundige om jou te kunnen ondersteunen tijdens het bevallen. Zorg er ook voor dat je je prettig voelt in de ruimte waar je gaat bevallen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de slaapkamer. 

Kans op ziekenhuis in je hoofd houden

Als jouw voorkeur ligt bij het thuis bevallen, dan is het wel goed dat je de andere opties wel in je hoofd houdt. Zo kan het gebeuren dat er een complicatie optreed, waardoor je naar het ziekenhuis moet gaan. Het kan dan best heftig zijn om deze stap te zetten, aangezien je veilig thuis wilde bevallen. Toch is dit geen reden om niet hiermee in zee te gaan. Zorg er daarom voor dat er altijd een optie bestaat dat je in het ziekenhuis moet gaan bevallen. Op die manier kun je de klap iets beter aan en kun je met een gerust hart je kind ter wereld brengen. 

Veelgestelde vragen over een thuisbevalling

Wat is het voordeel van een thuisbevalling?

Als je thuis gaat bevallen, kan je dat een vertrouwder gevoel geven dan in het ziekenhuis. Bovendien is een thuisbevalling goedkoper dan een bevalling in het ziekenhuis.

Wat is het nadeel van een thuisbevalling?

Het nadeel van een thuisbevalling is dat het risico aanwezig is dat je alsnog naar het ziekenhuis moet, bij complicaties.

Hoeveel kost het om thuis te bevallen?

De gemaakte zorgkosten worden vaak vergoed vanuit het basispakket: check daarom van tevoren waarvoor jij verzekerd bent. 

Wat heb ik nodig om thuis te bevallen?

Wat je nodig hebt om thuis te kunnen bevallen, kan de verloskundige jou vertellen. Denk bijvoorbeeld aan onder andere fijne kleding, eten en drinken, kleding voor de baby, maar ook vuilniszakken, thermometers en toiletpapier.

Moet ik mijn bed verplaatsen om thuis te kunnen bevallen?

Het is belangrijk om jouw bed zo in te richten dat de verloskundige er van alle kanten bij kan. Ook kan het zijn dat je je bed moet ophogen, zodat de verloskundige op de juiste hoogte kan werken.

Kan je in je bed bevallen?

Het kan voorkomen dat je in je bed bevalt, dit kan natuurlijk een prettig gevoel geven, maar ook een gevoel van viesheid. Zorg er daarom voor dat alles schoon en netjes is, zodat je je geen zorgen hoeft te maken.

Is er kraamhulp aanwezig?

Ja, er kan kraamhulp tijdens de bevalling worden geregeld. Dit heeft er mee te maken hoe je verloskundige het indeelt. Hij of zij zal kraamhulp inschakelen, mocht dat nodig zijn.

Kan ik thuis bevallen in bad?

Ja, het is mogelijk om thuis te bevallen in een badje, zorg echter wel voor genoeg ruimte en het juiste bad. Op die manier kun je de gewenste bevalling uitvoeren.

Moet ik thuis gaan bevallen?

Nee, het is zeker niet verplicht om thuis te bevallen. Het is van belang dat je een bevalling kiest die jij prettig vindt en waarbij je je goed voelt. 

Kun je ook pijnbestrijding krijgen tijdens de bevalling thuis?

Je kunt een TENS-apparaat huren, om tijdens de bevalling wat meer rust te krijgen. Mocht je heftigere medicijnen willen, dan wordt er verzocht om dit in het ziekenhuis voort te zetten. Denk hierbij aan de ruggenprik.