zwanger

Voeding om de bevalling te stimuleren 

Het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals pittig eten en ananas, kan mogelijk de bevalling stimuleren, hoewel de effectiviteit ervan niet gegarandeerd is. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om cafeïne te verminderen en rauwe vis en vlees te vermijden. Algemene voedingsrichtlijnen, waaronder een uitgebalanceerd dieet en voldoende hydratatie, zijn essentieel voor een gezonde zwangerschap. Andere methoden, zoals beweging, seksualiteit en tepelstimulatie, kunnen ook worden overwogen om de bevalling op te wekken, maar overleg met een arts is belangrijk.

Wanneer je op het punt staat om te bevallen, dan kan het zo zijn dat het je allemaal niet snel genoeg duurt. Zo kan het zijn dat je graag de bevalling op gang wilt helpen door bepaald soort voedsel. In sommige gevallen kan dit ook zeker helpen. Zo kun je diverse soorten voedsel eten om je baby eruit te krijgen. Hieronder lees je precies welke voedingsproducten dat zijn en wat je juist niet moet eten. 

Voedingsmiddelen die de bevalling kunnen stimuleren

Om de bevalling te stimuleren, kun je bepaalde voedingsmiddelen eten. Je kunt met bepaalde producten namelijk de bevalling een handje helpen. Zo kun je bijvoorbeeld allereerst gaan beginnen met pittig eten. Er wordt namelijk gezegd dat pittig eten de weeën kunnen opwekken, maar of dat écht zo is, is niet te zeggen. Houd ook rekening met welke kruiden je allemaal eet: sommige kruiden kun je namelijk beter overslaan tijdns de zwangerschap. Je moet natuurlijk ook wel oppassen met pittig eten vlak voor de bevalling. Daarnaast kun je ook een stukje ananas eten, of een aantal stukken. In ananas zit namelijk een bepaald stofje die zogenaamd de baarmoeder kan stimuleren. 

Voedingsmiddelen om te vermijden

Daarnaast heb je in je zwangerschap natuurlijk ook voeding dat je helemaal niet moet eten of kleine hoeveelheden ervan. Om te beginnen bij cafeïne. Een overmatige inname van cafeïne kan schadelijk zijn voor jou als je zwanger bent. Het kan namelijk de kans op een miskraam vergroten en het kan er ook voor zorgen dat je kind niet optimaal kan groeien. Daarom is het verstandig om sterk te minderen in de cafeïne, zodat je een gezonde zwangerschap en bevalling tegemoet kan gaan.

Daarnaast is het ook niet de bedoeling om je handen vuil te maken aan rauwe vis of rauwe vlees. Hier kunnen nog sporen van bacteriën inzitten wat schadelijk is voor jou en de baby. Zorg ervoor dat je daar dus ook rekening mee houdt als je op het punt staat te bevallen en gedurende de je zwangerschap.

fit zwanger

Algemene voedingsrichtlijnen voor zwangere vrouwen

Als je zwanger bent, dan is het wellicht een verstandig idee om aan een dieet te gaan. Op die manier krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt en hoef je je geen zorgen te maken dat je baby niet voldoende groeit. Zo kun je bijvoorbeeld extra vitaminepillen slikken om zo de vitamines in je lijf ook op peil te houden. Een goed dieet kan veel verandering brengen in je zwangerschap, je wordt er namelijk een stuk fitter en frisser van. Op die manier heb je gemakkelijk energie om de dag weer door te komen. Als laatste moet je er ook voor zorgen dat je voldoende drinkt, je wilt natuurlijk niet uitdrogen tijdens de zwangerschap.

Andere manieren om de bevalling op te wekken

Naast het innemen van bepaald voedsel, kun je ook op andere manieren de bevalling proberen op te wekken. Denk bijvoorbeeld aan voldoende bewegen: voldoende bewegen is natuurlijk al goed van zichzelf, maar het schijnt ook dat je hiermee de bevalling een handje kan helpen. Ook wordt gezegd dat je met een goede vrijpartij de bevalling op weg kan helpen. Daarnaast kun je ook de tepels stimuleren, dat dezelfde gevolgen kan hebben als de bovengenoemde redenen en dat is het opwekken van de bevalling. Of al deze manieren ook daadwerkelijk effect hebben; daar kom je natuurlijk maar op een manier achter. Doe dit natuurlijk wel altijd in overleg met jouw arts.

Veelgestelde vragen over voeding die de bevalling opwekt

Kan voeding de bevalling opwekken?

Hoewel sommige voedingsmiddelen zoals ananas en kruiden zoals basilicum worden genoemd als mogelijk bevorderlijk, is er beperkt wetenschappelijk bewijs om dit te ondersteunen.

Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die ik moet vermijden om vroegtijdige bevalling te voorkomen?

Vermijd natuurlijk overmatige inname van cafeïne en alcohol, maar normale voeding is meestal niet de oorzaak van vroegtijdige bevalling.

Zijn er specifieke voedingsmiddelen die de bevalling kunnen versnellen?

Er is geen bewijs dat voedsel de bevalling kan versnellen. Raadpleeg altijd je zorgverlener voordat je iets probeert.

Wat zijn enkele populaire huismiddeltjes om de bevalling op te wekken?

Populaire huismiddeltjes omvatten seksuele activiteit, wandelen en het eten van pittig voedsel, maar hun effectiviteit is onzeker.

Is het veilig om kruidensupplementen te gebruiken om de bevalling op te wekken?

Gebruik geen kruidensupplementen zonder advies van je zorgverlener, omdat sommige kruiden gevaarlijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap.

Wat is de rol van lichaamsbeweging bij het opwekken van de bevalling?

Matige lichaamsbeweging kan helpen bij het bevorderen van een gezonde zwangerschap, maar er is geen bewijs dat het de bevalling opwekt.

Kan seksuele activiteit de bevalling opwekken?

Hoewel seksuele activiteit prostaglandines kan vrijgeven, wat weeën kan veroorzaken, is er geen garantie dat het de bevalling zal opwekken.

Moet ik medische methoden overwegen om de bevalling op te wekken?

Medische methoden moeten alleen worden overwogen op advies van je zorgverlener als er een medische noodzaak is.

Hoe kan ik natuurlijk arbeid opwekken als ik voorbij mijn uitgerekende datum ben?

Praat met je zorgverlener over natuurlijke methoden zoals het breken van de vliezen, acupunctuur of strippen van de vliezen.

Wat zijn de tekenen dat de bevalling van nature begint?

Tekenen van een natuurlijke bevalling zijn onder meer regelmatige weeën, het breken van de vliezen en het verlies van de slijmprop, maar raadpleeg altijd je zorgverlener voor bevestiging.