zwanger

Waarom check-ups tijdens een zwangerschap belangrijk zijn

Als je ontdekt dat je zwanger bent, wil je natuurlijk weten of alles wel goed zit met de zwangerschap. Het is hierom belangrijk om regelmatig langs de verloskundigenpraktijk te gaan voor een check-up. Waarom deze check-ups zo belangrijk zijn en wat ze kunnen doen tijdens de controles, zetten we hieronder voor je op een rij.

Vaste echo’s 

Bij een verloskundige heb je verschillende soorten echo’s waar je bij moet zijn. Zo kan de baby op een goede manier gemonitord worden en hoef jij je geen zorgen te maken. Een aantal echo’s die echt van belang zijn bij een verloskundige zijn de echo’s bij de 10-12 weken. Bij deze echo wordt er gekeken hoe het gaat met je baby en of hij of zij goed genoeg groeit. Ook bij de twintig weken wordt er weer een echo gemaakt, deze is een stuk uitgebreider en je krijgt daarom ook meer informatie. Deze twee echo’s worden verzekerd vanuit de basisverzekering. Daarnaast kun je natuurlijk nog meer echo’s aanvragen om te kijken hoe het gaat met je baby. Op die manier kun je up-to-date blijven van de laatste ontwikkelingen van de kleine.

Eigen rust en mentale gezondheid

Een zwangerschap brengt veel vreugde en blijdschap met zich mee, maar het kan ook zijn dat je wat angstig kan zijn. Zo kun je je natuurlijk afvragen of alles wel goed verloopt en of de baby wel goed groeit, en of jouw baby bijvoorbeeld niet kampt met bepaalde kwaaltjes. Regelmatige check-ups zorgen ervoor dat je je eigen rust weer kunt vinden: na het zien van een echo of een andere check-up kun je weer de bevestiging krijgen dat alles goed gaat met jouw kleine. Check-ups bij de verloskundige kunnen dus ook voordelig zijn voor de mentale gezondheid tijdens de zwangerschap.

zwanger

Groei van de baby

Bij een echo wordt er natuurlijk gekeken naar je baby. Zo kan er worden gekeken of je baby wel genoeg groeit in de weken dat je zwanger bent. Ook kan de gezondheid van je baby worden vastgesteld bij een echo. Zo kan een baby bijvoorbeeld een afwijking hebben, die op een echo al vroeg kan worden gezien. Op die manier kun je je goed voorbereiden en weet je of alles goed is met je baby. Bij een echo is het natuurlijk heel bijzonder om je eigen baby al te zien in de buik en het hartje te horen kloppen. Het is dus van belang om een paar echo’s te laten maken gedurende de zwangerschap, om je kind te zien groeien en te weten of alles goed gaat.

Tips, tricks en vragen over bevalling

Als je zwanger bent, komt er natuurlijk veel op je af. Helemaal als je voor de eerste keer zwanger bent. Het is daarom logisch dat je geen idee hebt wat je te wachten staat. Gelukkig kun je tijdens de check-ups ook tips en tricks krijgen over de bevalling, en kun je zelf ook vragen stellen aan de verloskundige of de gynaecoloog. Zo kun je je iets beter voorbereiden op de bevalling en kun je ook weten wat je allemaal te wachten staat. 

Veelgestelde vragen over het belang van check-ups bij een verloskundige

Wanneer moet ik contact opnemen met de verloskundige als ik merk dat ik zwanger ben?

Als je hebt ontdekt dat je zwanger bent, kun je meteen een afspraak maken bij de verloskundige. Vaak ga je rond de acht weken voor de eerste keer naar de verloskundige.

Wat gaan ze doen bij een controle bij de verloskundige?

De verloskundige kan tijdens een check-up meerdere controles uitvoeren. Denk daarbij aan een echo, maar het kan ook zijn dat jouw gezondheid in beeld wordt gebracht of dat er meer uitleg wordt gegeven over de zwangerschap.

Welke verloskundige past bij mij?

Het is belangrijk om verschillende verloskundigen met elkaar te vergelijken en te ontdekken welke het beste bij jou past. Denk ook na over de ligging van de praktijk en lees reviews.

Hoe vaak moet ik aar de verloskundige?

Het verschilt hoe vaak je naar de verloskundige moet: zo moet je in het begin iedere maand, maar aan het einde iedere week.

Wat doen ze bij een 20-wekenecho?

Bij een 20-wekenecho wordt er gekeken of de baby bepaalde afwijkingen heeft.

Waarom is een check-up van belang voor een baby?

Op die manier kun je in de gaten houden hoe je kind groeit en of het gezond is. Op die manier ervaar je meer rust en kun je zonder problemen genieten van je zwangerschap.

Wat als ik mijn check-up mis?

Bij de meeste verloskundigen kun je gerust een nieuwe afspraak maken om alsnog te checken of het goed gaat met je baby.

Wat kun je nog meer doen bij een verloskundige?

Bij een verloskundige kun je ook vragen stellen over dingen die je dwarszitten, kun je je geboorteplan bespreken en kun je ook jouw gezondheid checken.

Waarom is de ligging van een baby belangrijk?

De ligging van een baby is heel erg belangrijk. Het is namelijk de bedoeling dat het hoofd van de baby eerst komt en dan pas de rest van het lichaam. Als je baby verkeerd ligt, kunnen ze het met gemak draaien en hoef je je geen zorgen te maken tijdens de bevalling.

Is de check-up verzekerd?

Een check-up van jou en je kind is over het algemeen vergoed door het basispakket. Sowieso de eerste twee echo’s kun je van hen verwachten. Mocht het daarna niet goed gaan, dan kun je altijd extra echo’s aanvragen.