nesteldrang

Nesteldrang: waarom krijgen zwangere vrouwen hier last van?

Nesteldrang bij zwangere vrouwen is het sterke verlangen om het huis voor de baby voor te bereiden, vaak in de vorm van schoonmaken en organiseren. Hormonale veranderingen en de natuurlijke drang om voor de baby te zorgen spelen een rol. Het kan op elk moment tijdens de zwangerschap optreden en partners kunnen helpen bij het omgaan met nesteldrang. Overmatige stress moet echter worden vermeden en indien nodig met een zorgverlener worden besproken.

Je hebt het vast weleens gehoord: een zwangere vrouw die last heeft van het zogenoemde nesteldrang. Wat is nesteldrange eigenlijk en waarom krijgen zoveel zwangere vrouwen hier last van? We vertellen je het in de onderstaande blog.

Wat is nesteldrang?

Nesteldrang houdt in dat je het gevoel krijgt alsof je het ‘nest’ voor jouw baby wil voorbereiden, vandaar ook de term ‘nesteldrang’. Het houdt in dat je de babykamer helemaal gereed wil maken, dat je de lijst van de babyuitzet compleet wil maken, maar het houdt ook in dat je het hele huis wil schoonmaken en opruimen. Nesteldrang kan plotseling in het tweede of derde trimester van de zwangerschap.

Biologische oorzaken

Er gebeurt een boel in je lichaam tijdens de zwangerschap en de hormonen gieren door je lichaam. De hormonen kunnen ook een oorzaak zijn dat je de plotselinge nesteldrang voelt opkomen. Daarnaast heeft het natuurlijk ook te maken met ons oerinstinct.

Voorbereiding op de komst van de baby

Nesteldrang is natuurlijk het moment om jezelf op de komst van de baby voor te bereiden. Je wil de babykamer aanpakken en je wil een comfortabele omgeving creëren voor de baby. Het kan ook zijn dat je de lijst van de babyuitzet wil afvinken door allerlei babyspullen in huis te halen. Denk daarbij aan het aanschaffen van babykleertjes, een wiegje, een commode, een dekentje en allerlei zaken die je nodig zult hebben om de baby op een warme manier te kunnen ontvangen.

Wat moet je doen als je last krijgt van nesteldrang?

Als je last krijgt van het gevoel dat je het nest voor jouw kleine wil klaarmaken en de boel wil opruimen, is het goed om je daaraan over te geven. Het is immers ook wel weer een prettig gevoel; je wil het hele huis opruimen en schoonmaken, en dat is altijd mooi meegenomen. 

nesteldrang wat is dat

Houd hier rekening mee

Toch is het wel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden als je je overgeeft aan nesteldrang. Je kunt natuurlijk wel heel fanatiek alles gaan opruimen en schoonmaken, maar er zijn wel een aantal situaties waar je rekening mee moet houden. 

Ben je namelijk van plan om de babykamer te gaan verven? Dan is het belangrijk dat je een verf uitkiest waar geen giftige stoffen in zitten. In bepaalde verfsoorten kunnen namelijk stoffen zitten waar je als zwangere vrouw maar beter niet in aanmerking mee kunt raken. 

Ook is het belangrijk om niet bepaalde schoonmaakmiddelen te gebruiken. Ook hierbij gaat het weer om de giftige stoffen. Gebruik daarom altijd niet-agressieve schoonmaakmiddelen als je de woning een opfrisbeurt gaat geven.

Zorg ervoor dat je altijd veilig te werk gaat. Pas bijvoorbeeld op voor valgevaar en werk altijd met handschoenen.

Vind je het lastig om je over te geven aan de nesteldrang in je eentje? Dan is het ook belangrijk om deze fase te bespreken met jouw partner. Wellicht kan jouw partner je helpen om de klusjes aan te pakken die jij in gedachten hebt, zodat je partner jou hierin kan ondersteunen. Als zwangere vrouw moet je namelijk ook weer niet te veel hooi op je vork nemen.

Veelgestelde vragen over nesteldrang

Wat is nesteldrang bij zwangere vrouwen?

Nesteldrang is een sterk verlangen om het huis schoon te maken, te organiseren en voor te bereiden op de komst van de baby. Het is een veelvoorkomend verschijnsel tijdens de zwangerschap.

Waarom ervaren zwangere vrouwen nesteldrang?

De exacte oorzaak is niet bekend, maar het wordt vermoed dat hormonale veranderingen en een natuurlijke drang om voor de baby te zorgen een rol spelen.

Wanneer begint nesteldrang meestal tijdens de zwangerschap?

Nesteldrang kan op elk moment tijdens de zwangerschap optreden, maar het is vaak het sterkst in het derde trimester, wanneer de bevalling dichterbij komt.

Is nesteldrang normaal?

Ja, nesteldrang is een normaal en veelvoorkomend verschijnsel bij zwangere vrouwen.

Wat zijn enkele veelvoorkomende tekenen van nesteldrang?

Veelvoorkomende tekenen zijn onder andere het grondig schoonmaken van het huis, het organiseren van babykamers, het wassen van babykleding en het inslaan van babybenodigdheden.

Heeft nesteldrang invloed op alle zwangere vrouwen?

Niet alle zwangere vrouwen ervaren nesteldrang, maar het komt wel vaak voor.

Is het belangrijk om aan nesteldrang toe te geven?

Het is niet noodzakelijk om aan nesteldrang toe te geven, maar het kan helpen om je voor te bereiden op de komst van de baby en een gevoel van controle te krijgen.

Zijn er risico’s verbonden aan overmatige nesteldrang?

Overmatige stress door obsessief schoonmaken of organiseren kan leiden tot vermoeidheid, dus het is belangrijk om een evenwichtige benadering te behouden.

Kunnen partners helpen bij het omgaan met nesteldrang?

Ja, partners kunnen ondersteunend zijn door te helpen bij het klussen, winkelen voor babybenodigdheden en het bieden van emotionele steun.

Wanneer moet ik me zorgen maken over nesteldrang?

Als nesteldrang leidt tot extreme stress, angst of een negatieve invloed heeft op de dagelijkse activiteiten, is het belangrijk om dit met een zorgverlener te bespreken. Het kan een teken zijn van andere onderliggende problemen zoals angststoornissen.