Wat moet ik doen als ik een abortus overweeg?

Je kan terecht bij je huisarts of een abortuskliniek wanneer je nadenkt over een abortus. Een abortus is een ingrijpende beslissing en uiteindelijk ook een beslissing die je niet meer ongedaan kan maken. Denk hier dus altijd heel erg goed over na voor je deze stap wilt gaan zetten.

Wil je hier gesprekken over kan je via de huisarts terecht bij bijvoorbeeld een maatschappelijk werker of een andere instantie.

Verplichte bedenktijd 

Na een eerste gesprek bij je huisarts of bij de abortuskliniek heb je altijd een verplichte bedenktijd. Deze bedenktijd is meestal 5 dagen tussen het eerste gesprek en de abortus. Dit is omdat je vrijwillig en welbewust moet kunnen kiezen voor een abortus. Als de behandeld arts erg grote twijfels bij je voelt dan zal hij de abortus niet uitvoeren.

Na de abortus

Na de abortus kan het zijn dat je hulp nodig hebt bij het verwerken hier van. Die hulp krijg je aangeboden via de maatschappelijk werker of via het Fiom.  Je huisarts kan je ook doorverwijzen naar een andere hulpverlener.

Kosten

Woon je in Nederland en heb je een zorgverzekering? Dan kost de behandeling niets. Je zorgverzekeraar vergoed een abortus in het ziekenhuis. Een abortus in een abortuskliniek word aan de kliniek vergoed via de subsidieregeling abortusklinieken.