Zwanger op latere leeftijd

Wanneer ben je nou eigenlijk ” zwanger op latere leeftijd”? Dit is toch wel een vraag die je regelmatig tegen komt. Maar over het algemeen word deze term gebruikt bij vrouwen die na hun 35ste zwanger zijn. Dit komt omdat de vruchtbaarheid vanaf deze leeftijd sterk afneemt. Ook neemt de kans op bepaalde aangeboren afwijkingen toe. Dus vrouwen die deze leeftijd gepasseerd zijn zullen meer kans hebben op eventuele aanvullende onderzoeken tijdens de zwangerschap.

De kansen op een zwangerschap als je op ”latere leeftijd” zwanger wilt worden is minder groot dan wanneer je begint twintig bent. Hoe ouder je bent hoe langer het kan duren voor je zwanger bent. Dit geld ook voor vrouwen die al kinderen hebben. Of je nu zwanger wilt worden op de natuurlijk manier, of met behulp van bijvoorbeeld IUI of IVF de kans op zwangerschap neemt hoe ouder je word geleidelijk af.

Voor mannen lijkt leeftijd niet zo’n grote rol te spelen, maar in de medische termijn is dit niet helemaal waar. Mannen kunnen nog wel kinderen verwekken op hun vijftigste, maar de kwaliteit van hun sperma neemt ook wel degelijk af. Bij mannen zal vanaf ongeveer de leeftijd van 45 de kwaliteit afnemen.

Risico’s van een zwangerschap op latere leeftijd.

Boven de 36 jaar heb je een verhoogde kans  dat je kindje te maken kan krijgen met een chromosoomafwijking zoals bijvoorbeeld het downsyndroom. Maar gelukkig is de kans op een gezond kindje altijd nog het grootste.

Naarmate je ouder word neemt de kans op een miskraam ook toe. Mogelijk komt dit omdat de kwaliteit van de eicel minder wordt. Hoe ouder je word hoe groter deze kans ook word helaas.