De taalontwikkeling van je kind en hoe jij daarbij kan helpen!

Kinderen zijn bijna vanaf jongs af aan al aan het brabbelen. De hele jonge baby’s praten natuurlijk nog niet, maar ze zijn al wel bezig met taalontwikkeling. Dit doen zij door te luisteren als mensen praten en te proberen om klanken na te doen. Veel gaat al wel vanzelf maar er zijn altijd dingen die je als ouders kunt doen, om de taalontwikkeling van je kleintje te stimuleren. Lees in deze blog vijf tips om de taalontwikkeling van je kleintje te stimuleren.

Tip 1: Praat tegen je baby

Dit kan over van alles zijn. Benoem dingen om je baby heen, die hij of zij kan zien. Wijs bijvoorbeeld naar een hond en zeg: kijk, dat is een hond. Of vertel je kindje bijvoorbeeld wat je aan het doen bent, poetsen bijvoorbeeld of zeg ‘nu gaan we lekker eten’. Zo hoort je kindje steeds meer verschillende woorden en zinnen en wordt zijn of haar woordenschat vergroot.

Tip 2: Maak om de beurt geluid

Als je kindje begint te brabbelen, doen dan gezellig mee. Je hoeft niet per se zelf brabbelgeluidjes te maken, maar bedenk iets leuks om te zeggen. Zo leer je je kindje gelijk om van beurt te wisselen tijdens het praten en komt dit al vroeg in de taalontwikkeling op gang. Deze vaardigheid zullen ze later nodig hebben tijdens gesprekken met anderen.

Tip 3: Lees een plaatjesboek voor

Lees samen met je zoontje of dochtertje een plaatjesboek. Dit vind je kindje natuurlijk super leuk en je bent ondertussen ook de taalontwikkelingen aan het stimuleren. Wijs bijvoorbeeld een plaatje aan en vertel je zoontje of dochtertje wat het is. Ook dit is erg goed voor de ontwikkeling van de woordenschat van je kindje. Ga bijvoorbeeld in de boekenwinkel op zoek naar een geschikt boek of leen een boek van de bieb, daar zijn er ook genoeg.

Tip 4: Speel een spelletje

Spelletjes spelen met je zoontje of dochtertje is natuurlijk heel erg goed voor jullie band, maar het kan ook erg veel bijdragen aan de taalontwikkeling van je kindje. Je kunt bijvoorbeeld samen liedjes zingen, zoals ‘Schuitje varen’ of ‘Hop paardje hop’. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een spelletje doen waarbij je kindje zegt wat jij aanwijst. Trek hem of haar bijvoorbeeld een leuk shirtje van Babyface kinderkleding aan waarop een figuur staat, zoals een stip of blokje. Wijs dit aan en laat je kindje jou vertellen wat het is. Zo leert je kindje ook weer nieuwe vormen kennen. 

Tip 5: Gebaren gebruiken

De laatste tip die we je mee willen geven is: gebruik gebaren. Doe dit pas als je kindje al zes maanden oud is. Pas na een leeftijd van zes maanden is je kindje namelijk zover ontwikkeld dat hij of zij taal kan koppelen aan gebaren en voorwerpen. Baby’s gebruiken vaak al zelf gebaren, zoals reiken naar papa en mama of naar iets anders reiken. Door zelf gebaren te gebruiken hoort je kindje niet alleen iets, maar ziet hij of zij het ook gelijk. Zodra zij dan fysiek in staat zijn om woorden uit te spreken zullen ze steeds vaker woorden gaan gebruiken naast gebaren.