speen

Alles wat je moet weten over de speen

Een speen is een tepelachtig voorwerp dat baby’s zuigen voor troost en kalmering. Het kiezen van de juiste speen op basis van leeftijd en vorm is belangrijk. Goed onderhoud en hygiëne zijn essentieel om gezondheidsrisico’s te vermijden. Hoewel spenen voordelen bieden, moeten ouders bewust zijn van mogelijke effecten op mondgezondheid en spraakontwikkeling, en het gebruik ervan geleidelijk afbouwen.

Wanneer je een baby hebt gekregen, dan is het logisch om een speen te kopen voor de kleine. Zo kan een speen effectief worden gebruikt om je kind te laten stoppen met huilen en geeft het ze een rustgevend gevoel. Toch is het wel belangrijk voor ouders om te weten wat ze hun kind in de mond geven. Op die manier kan het kind wennen aan een speen die goed voor hen is. Daarom is het goed om stil te staan van wat je moet weten over een speen. Hieronder lees je precies wat je als ouder moet weten over de speen en waarom dat van belang is.

Soorten spenen

Er zijn veel verschillende soorten spenen te vinden, die je kunt gebruiken voor je kind. Om te beginnen heb je de fopspeen. De fopspeen is een ideale speen om te gebruiken bij je baby. Het zorgt namelijk voor troost als het kind verdrietig is en het is gemakkelijk te gebruiken voor je baby. Baby’s hebben namelijk een groot zuigreflex en door middel van een speen train je dat natuurlijk. 


Naast de fopspeen kun je natuurlijk ook gebruikmaken van andere spenen. Denk hierbij aan de flesspeen die ook regelmatig gebruikt wordt door ouders die hun kind flesvoeding geven. Als het kind dan wil gaan drinken dan heb je de flesspeen nodig om je kind te kunnen laten drinken. De speen plaats je op de fles en op die manier kan je kind zonder zorgen lekker gaan drinken.

baby

Het kiezen van de juiste speen

Als je een baby hebt, dan heeft hij of zij natuurlijk een andere speen nodig. Zo kan het zijn dat je dus verschillende spenen thuis hebt liggen, als je verschillende kinderen hebt. Het is echter wel goed om na te denken over het feit dat je peuter een speen krijgt. Op een gegeven moment is het ook goed om te zeggen dat je ermee stopt. Op die manier kan het kind gerust verder leven zonder speen. Daarnaast is het bij het kiezen van een speen ook van belang dat je kiest voor goed en zuiver materiaal. De speen komt namelijk continu in de mond van je baby en je wilt niet dat de materialen niet goed zijn. Als laatste is het ook goed om te kijken naar de grootte en de vorm van de speen. Zorg ervoor dat het goed zit bij het kind, zodat hij of zij er zonder problemen van kan gaan genieten.

Onderhoud en hygiëne

Als jouw kind gebruikt maakt van een speen, is het belangrijk dat je stilstaat bij de hygiëne. Zo moet je een speen natuurlijk regelmatig reinigen. Sterker nog, je moet de speen volledig steriliseren. Dit geldt voornamelijk in het eerste half jaar. Je kunt een speen steriliseren door de speen in een bak met kokend water te leggen en dit kun je een paar minuten laten weken. Het is belangrijk om dit in het begin iedere dag te doen. Houd er wel rekening mee dat je niet iedere speen kunt steriliseren; dit is afhankelijk van het materiaal. Check dus van tevoren of je dit met de speen van jouw kind kunt doen.

Het is logisch dat je regelmatig de speen moet schoonmaken. Hiermee kun je namelijk de bacteriën op de speen doden. Dit is van groot belang voor jouw kleine. Bovendien moet je ook regelmatig de speen vervangen; doe dit ongeveer om de anderhalve maand.

Veelgestelde vragen over de speen

Wat is een speen?

Een speen is een rubberen, siliconen of latex tepelachtig voorwerp dat aan baby’s wordt gegeven om op te zuigen voor comfort, troost, of om te helpen bij het kalmeren.

Wanneer kan ik mijn baby een speen geven?

Het wordt over het algemeen aanbevolen om te wachten tot de borstvoeding goed is gevestigd, meestal na de eerste paar weken, voordat je een speen introduceert.

Is het veilig om een speen te gebruiken voor mijn baby?

Ja, het gebruik van een speen is over het algemeen veilig. Zorg er wel voor dat je de juiste maat en vorm kiest en houd de speen schoon om gezondheidsrisico’s te minimaliseren.

Hoe kies ik de juiste speen voor mijn baby?

De keuze van de juiste speen hangt af van de leeftijd van je baby, persoonlijke voorkeur en borstvoeding. Raadpleeg een zorgverlener voor advies.

Kan het gebruik van een speen de spraakontwikkeling van mijn baby beïnvloeden?

Langdurig en onjuist gebruik van een speen kan de spraakontwikkeling beïnvloeden. Beperk het gebruik tot slaaptijden en troostmomenten om dit te minimaliseren.

Hoe kan ik de speen schoonmaken?

Je kunt de speen schoonmaken door hem te wassen in warm zeepwater en grondig af te spoelen. Sterilisatie is meestal niet nodig, maar volg de instructies van de fabrikant.

Wanneer moet ik de speen vervangen?

Controleer regelmatig de speen op slijtage, scheuren of beschadigingen. Vervang deze als je tekens van slijtage ziet.

Is het waar dat het gebruik van een speen het risico op wiegendood vermindert?

Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van een speen tijdens het slapen het risico op wiegendood kan verminderen. Praat met je arts over de beste praktijken.

Hoe kan ik mijn baby helpen de speen af te wennen?

Begin langzaam de speentijden te beperken, vooral overdag. Introduceer alternatieve troostmethoden en geef je baby de kans om zonder speen te slapen.

Kan mijn baby verslaafd raken aan de speen?

Baby’s kunnen gewend raken aan het comfort van de speen, maar dit is meestal geen verslaving. Het is belangrijk om het gebruik ervan te beperken en de speen op de juiste momenten te gebruiken.