beste fopspeen

5x Beste Fopspeen

Als baby’s zijn geboren, hebben ze een sterke behoefte om te zuigen. Dit zuigen werkt kalmerend voor de baby. Daarom is het verstandig om je baby ergens op te laten zuigen. Kies hiervoor liever een speen dan een duim, want een speen kun je makkelijker opbergen. Ook heeft een speen een aangepaste vorm, wat beter is voor de tanden van je kindje. De speen is eigenlijk een vervanging van de moederborst. Toch moet je erop letten dat je de speen niet te vroeg geeft, niet te lang laat gebruiken en dat je de juiste fopspeen koopt. Hieronder komen de vijf beste fopspenen aan het licht.

Lijst met 5 beste fopspenen

BIBS fopspeen

Het Deense merk BIBS maakt al 40 jaar de beste fopspenen. De spenen zijn gemaakt van 100 natuurlijk rubber en bevatten geen BPA en PVC. Het speentje is zo ontworpen, dat de buitenste randen van de speen naar buiten staan. Zo raakt de speen niet het gezichtje, waardoor de kans op irritatie klein is. De BIBS-fopspenen zijn in verschillende kleuren beschikbaar. Zo kun je de fopspenen aanpassen op de outfit van de baby!

Philips Avent fopspeen

De Philips Avent-knuffel is een superzachte giraffe met een fopspeen. Doordat de knuffel wat zwaarder is, ligt de knuffel dicht tegen jouw kindje aan om een geboren gevoel te geven. Als je de speen wil schoonmaken, kun je de giraffe makkelijk van de speen afklikken. Een groot voordeel van deze fopspeen, is dat je de speen niet hoeft kwijt te raken dankzij het verbonden knuffeldiertje. Naast de giraffe is ook de aap, olifant en zeehond verkrijgbaar.

HEVEA fopspeen

De fopspeen van Hevea is voorzien van ventilatiegaten in de vorm van de maan en sterren. Het materiaal is van 100 procent natuurrubber, zonder phtalaten, kleurstoffen, PVC en BPA. Dat maakt de fopspeen duurzaam en milieuvriendelijk. Deze speen heeft geen naden, zodat er geen bacteriën achter kunnen blijven. Ook kun je deze speen eenvoudig schoonmaken met kokend water. 

Difrax fopspeen

De Difrax-fopspeen is ontwikkeld in samenwerking met medisch specialisten en is geur- en allergievrij. Dankzij het vlindervormige schildje sluit de speen goed aan op het gezicht van jouw kindje. Dankzij de luchtdoorlatende gaten wordt huidirritatie voorkomen. Ook is deze fopspeen te zien in het donker dankzij de een laagje glow-in-the-dark. Je raakt deze speen dus nooit meer kwijt!

MijnNami fopspeen

Deze fopspeen is gemaakt van 100 procent voedselgraad siliconen. De speen van MijnNami is geschikt voor pasgeboren en premature baby’s. Je kunt deze speen gebruiken totdat de tandjes doorkomen. Deze speen bootst de tepelvorming na, zodat er geen tepelverwarring ontstaat: doordat baby’s aan een andere vorm – anders dan de tepel – gewend raken, creëren ze een andere sabbel- en zuigtechniek. Dit kan ten koste gaan van borstvoeding. Ook vermindert deze speen de kans dat kinderen gaan duimen. 

Veelgestelde vragen

Waar moet je bij het gebruik goed op letten bij een fopspeen?

Het is belangrijk om de fopspeen pas te geven als de borstvoeding goed op gang is. Dit is meestal na de eerste maand. Ook is het belangrijk dat je de fopspeen aan de baby geeft tijdens het middagdutje of ’s nachts. Als de baby geen zin heeft in de speen, moet je het niet aandringen. Het is belangrijk dat je de voorkeuren van de baby vooropstelt. Vaak moet je de speen vervangen na zes weken, of als de vorm van de speen verandert. Een andere tip is om spenen af te wisselen; gebruik dezelfde speen niet te vaak. Last but not least: probeer de speen af te bouwen als de baby ongeveer twee jaar is.

Wat zijn de voor- en nadelen van een fopspeen?

De grootste voordelen zijn misschien wel dat een fopspeen de baby rustig maakt vanwege de zuigbeweging, waardoor de baby sneller in slaapt valt. Ook kan de speen wiegendood voorkomen, doordat de tong in de juiste positie zit. Een nadeel kan zijn dat het de borstvoeding kan vermoeilijken. Daarom wordt het aangeraden om pas de speen te gebruiken als de borstvoeding op gang is. Bovendien kan de speen als een gewoonte worden gezien, waardoor de baby op een gegeven moment niet meer zonder speen kan.

Bekijk hieronder de volledige top-5 fopspenen