Huilbaby

Het komt vaker voor dan je misschien zal denken, maar huilbaby’s het kan een enorme impact hebben op het gezinsleven. Wanneer een baby minimaal 3 weken, 3 dagen per week en 3 uur per dag huilt dan spreken we over een huilbaby. Natuurlijk huilt elke baby, maar dat is toch echt anders en neemt meestal ook rond de 6 weken geleidelijk af.

Symptomen waaraan je een huilbaby kan herkennen.

Niet elke huilbaby heeft dezelfde symptomen, maar meestal kan je ze wel aan meerdere van onderstaande herkennen:

  • Schrikt erg snel
  • Is sneller afgeleid
  • Vind het lastig om met veranderingen om te gaan
  • Is vaak (over) actief en beweeglijk
  • Heeft last van hoofdpijn, waarschijnlijk komt dit door het krijsen.
  • Een huilbaby is lastiger te troosten
  • Huilt niet alleen, maar krijst er veel bij. Vaak zal het krijsen meer overheersen dan het huilen.

Je zal vaak merken dat je niet zal achterhalen waarom je baby zoveel huilt en of krijst. Maar wat zal je opgelucht zijn als het huilen afneemt. Er kunnen zo diverse factoren zijn waarom een baby zo kan huilen. Denk bijvoorbeeld aan het probleem van een problematische zwangerschap of bevalling. De stress is een belangrijke factor in dit geval waardoor de baby gaat huilen.

Wat zou je voor jezelf kunnen doen? 

Houd een huildagboek bij om te zien of je ergens een ritme kan vinden wanneer het huilen begint en mogelijk op houd. Zo is het ook handiger voor de kinderarts (als je deze er bij betrekt om tot een oplossing te willen komen)

Zorg natuurlijk altijd goed voor jezelf in deze periode, af en toe moet jij misschien hierdoor ook wel even stoom afblazen en wil je je verhaal kwijt. Mocht je het zelf niet makkelijk vinden schakel dan eventueel hulp in, alleen al om te praten kan dit een grote opluchting zijn.

Besef dat met jullie liefde, rust en regelmaat jullie kindje hier door heen komt, en dat er echt wel een einde komt aan deze periode.