Eenkennigheid & Verlatingsangst.

We kennen het vast allemaal wel. Ben je maar een paar tellen uit het zicht van je kleine dreumes dan zet hij het al op een huilen of vind de kleine het lastig om bij andere mensen te zijn die hij niet goed kent ook dan zal dit aan de orde zijn. Die periode breekt overal wel aan en gelukkig komt dit ook altijd weer goed. Meestal ligt deze periode tussen de 8 en 18 maanden. Tussen de 6 en 9 maanden leren ze op hun manier wie er bekend zijn, en wie er minder bekend of zelfs onbekend zijn. Bij Eenkennigheid zal je vaak merken dat papa en mama de gene zijn naar wie ze altijd toetrekken, en dit is heel erg begrijpelijk. Papa en mama bieden nou eenmaal de veilige basis. Eenkennigheid word ook wel eens verlatingsangst genoemd Maar dit is eigenlijk niet het zelfde. Het is heel normaal dat je kindje dit door gaat maken in zijn of haar ontwikkeling. Bij verlatingsangst is het enorm herkenbaar als je bijvoorbeeld je kindje even naar een vriendin brengt omdat jij onverwachts even weg moet. Zodra je kindje je dan uit het oog kwijt is krijgt hij of zij het erg moeilijk. Zo zal je dit misschien ook wel mee gemaakt hebben toen kindje voor het eerst naar school ging. Allemaal niet erg, dit komt ook weer helemaal goed. Zodra ze eenmaal doorhebben dat papa of mama ook weer terug komt zal dit als maar minder gaan worden.

Het is heel erg belangrijk dat je hier goed mee om gaat. Het is natuurlijk heel erg fijn dat je kindje graag bij jou wil zijn, maar soms is het even niet anders en moet je wat anders doen. Belangrijk is ook dat je kindje natuurlijk went aan andere mensen, maar dit weten we allemaal. Het is altijd belangrijk om de angst van je kindje serieus te nemen, als je kindje bang is of mogelijk in paniek dan geeft het troosten een vertrouwd en vooral beschermend gevoel. Ook is het advies om niet te veel mee te gaan in zijn idee. Merk je dat je kindje bang is, vertel dat op een kinderlijke wijze dat het helemaal niet erg is en dat het hartstikke leuk is om bij iemand anders te zijn. Laat zien hoe gezellig het bij een ander is of heeft je kindje er last van bij het afscheidnemen op de dag opvang? Ook dan is het handig om het afscheid kort te houden.

Er zijn op internet verschillende tips te vinden, hier van delen we er enkelen.

– Wanneer je even uit het oog van je kindje bent, bijvoorbeeld als je kindje heerlijk in de box ligt en jij moet in de keuken iets doen, probeer dan altijd nog met je kindje te praten. Zo is het duidelijk dat je nog wel in de buurt bent maar toch even wat anders aan het doen bent.

– Probeer altijd duidelijk afscheid te nemen van je kindje als je weg gaat. Zeg je kindje dat hij lekker moet gaan spelen en dat mama er dadelijk of straks weer is om gezellig met hem of haar te knuffelen.

– Probeer vaste rituele aan te houden, bijvoorbeeld bij het wegbrengen, doe elke keer het zelfde zo weet je kindje op een gegeven moment dat mama ook weer terug komt. Want dit zelfde maakt hij dan elke keer mee.

– Is je kindje al oud genoeg en begrijpt je kindje al verschillende dingen, dan zou je kunnen vertellen wat er gaat gebeuren en dat je er straks weer bent.

Heb jij nou nog andere goede tips voor ons en natuurlijk voor andere ouders? Laat ze dan weten en wij zullen dit zeker aanvullen.