EHBO bij baby’s en kinderen.
Het kan helaas iedereen gebeuren, je kijkt even opzij omdat bijvoorbeeld je dreumes wat wil vragen en voor je het weet ligt je baby’tje die op de commode ligt op de grond, je bent lekker een kopje thee met een koekje aan het eten met je kleine en plots verstikt je kindje zich in een stukje koek, of je kindje krijgt een hete drink over zich heen. Het zijn allemaal kleine scenario’s die kunnen voorkomen. Hopelijk maak je het nooit mee, maar je kan er op dat soort momenten maar op voorbereid zijn en weten wat je voor actie moet ondernemen!
Jaarlijks gebeuren er heel veel ongelukkig bij en met jonge kinderen zowel in als buitenshuis, maar het kan ook op school of bij de oppas voorkomen. Jaarlijks belanden er heel erg veel kinderen op de spoedeisende hulp nadat ze een ongeluk hebben gehad.
Voorkomen is beter dan genezen.
Wij als ouders kunnen onze kindjes zo goed mogelijk beschermen, dan bedoelen we niet dat we alles in de hand hebben want een ongeluk zit in een klein hoekje maar we kunnen er al wel rekening mee houden door bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen ergens neer te zetten waar onze kinderen niet bij kunnen. Ook kan je al tijdens je zwangerschap afvragen of alle stopcontacten beveiligd zijn. Want zeg nou zelf wat is er nu leuker dan alles uit te proberen. Dit moeten we niet eens willen mee maken. Ook Medicijnen kunnen we beter maar goed opbergen, die kleine glimmende muntjes zijn natuurlijk hartstikke mooi, en al snel zullen onze kindjes deze kleine glimmende muntjes in hun mondje willen stoppen.
Je kan het je zo gek niet bedenken of onze kinderen willen ontdekken en zien de gevaren hier nog niet van in. Denk hierbij aan scherpe voorwerpen, hete voorwerpen, en alles wat bijvoorbeeld met vuur te maken kan hebben.
Vergeet niet dat kinderen steeds makkelijker en vindingrijker worden en dat ze alles willen ontdekken. Dat is op zich niet erg, maar de gevaren gaan we uiteraard liever uit de weg.
Basis EHBO
Het is altijd handig om zelf eerste hulp te kunnen verlenen bij je kindje.
Je kan situaties mee maken waarbij jij er zelf niet bij bent geweest. Kleine kinderen kunnen dit vaak zelf nog niet goed uitleggen en daarom is het belangrijk dat je goed let op de symptomen die je bij je kindje ziet, de kleur van je kindje, zijn houding hoe alert is je kind.
Enkele belangrijker punten bij de basis EHBO zijn:
* Raak niet in paniek, als wij als ouders zijnde in paniek raken gaan onze kindjes dit gedrag over nemen en is het erg lastig om je kindje nog te kalmeren. Probeer altijd rustig te blijven hoe lastig dit ook is.
* Verplaats je kindje niet, dit kan de verwonding ernstiger maken. Mocht je kindje nou op een ongelukkige plek liggen en in direct gevaar zijn dan moet je je kindje uiteraard zo voorzichtig mogelijk in veiligheid brengen.
Vervolgens loop je de volgende stappen door:
* Zorg voor veiligheid voor jou en je kind.
* Beoordeel de situatie van je kindje, is je kindje bij bewustzijn, is de ademhaling goed, de hartslag en de bloedsomloop? De ademhaling van je kindje kan je controleren door je hand op de voorhoofd van je kindje te leggen, je wijsvinger onder de kin en dan zijn kaak omhoog tillen zorg er voor dat het hoofd met de neus altijd recht omhoog blijgt liggen en niet achterover kantelt. Je kunt nu de ademhaling van je kindje controleren door 10 seconde te luisteren, kijken en voelen. Ook kan je letten op de borst en de buikomvang of deze langzaam op en neer gaan.
* Waarschuw de hulpdiensten en leg zo goed mogelijk uit hoe het met je kindje is en wat er is gebeurd
* De hulpdienst zal je begeleiden en vertellen wat je moet doen op dit moment.