Baby last van krampjes: dit kun je doen
Krampjes bij baby’s zijn normaal maar kunnen pijnlijk zijn. Ze treden vaak op na het voeden en worden gekenmerkt door huilen en ongemak. Ouders kunnen krampjes verlichten door fietsbewegingen, buikmassages en het aanpassen van voedingstechnieken te gebruiken. Raadpleeg een arts als het kind ziek lijkt of als er zorgen zijn over de oorzaak van het ongemak.
Inhoudsopgave
Veel baby’s hebben er last van: krampjes. Krampjes zijn eigenlijk heel normaal voor een baby, omdat de darmen nog erg gevoelig zijn. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het heel vervelend is voor een baby. Hoe je krampjes herkent en wat je er tegen kunt doen, zetten we hieronder voor je op een rij.
Krampjes bij een baby, wat zijn dat?
Babykrampjes zijn krampjes in de buik. Dit gaat gepaard met pijn in de buik en het kan verschillen per baby of per situatie hoe erg deze krampjes zijn. Als een baby last heeft van kramp, heeft dat vaak te maken met de voeding. Krampjes kunnen namelijk ontstaan nadat jouw kind is gevoed, en dat er bijvoorbeeld te veel lucht in de darmen zijn gekomen. Jouw kind kan hierdoor gaan huilen of zich er ongemakkelijk voelen. Ook kan het zijn dat de darmen nog niet goed zijn ontwikkeld.
Hoe kun je babykrampjes herkennen?
Zoals net al kort werd benoemd, zal een baby gaan huilen of zich erg ongemakkelijk voelen als hij of zij last heeft van kramp. Dit gebeurt vaak na of tijdens het geven van voeding. Ook kan een baby zich gaan overstrekken en zijn of haar lichaam aanspannen. Een baby heeft vaak last van krampjes wanneer hij of zij anderhalve maand oud is, omdat de darmpjes nog niet gewend zijn aan het voedsel. Dit gaat vanzelf over.
Wat kun je doen om babykrampjes te verlichten?
Het is voor een ouder natuurlijk niet leuk om te zien als je kindje last heeft van krampjes. Vooral een pasgeboren baby heeft daar veel last van. Toch zijn er verschillende bewegingen die je kunt doen met je pasgeboren baby om de krampjes te verlichten. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met fietsbewegingen bij je kind. Je legt je baby op de rug en je pakt de benen rustig vast. Op die manier kan je de beentjes zachtjes heen en weer bewegen om de buik van je baby rustig te krijgen.
Daarnaast kan het ook helpen om het buikje van de baby te masseren. Zo kun je rustig op de pijnlijke plekken drukken, zodat je baby minder pijn heeft. Het is wel van belang om je baby in een rustige omgeving neer te leggen, zodat het steeds beter gaat. Als laatste kan het ook helpen om te veranderen van flesvoeding. Op die manier kun je proberen door het probleem op te lossen door middel van voedsel. Ook als je nog borstvoeding geeft kan je een andere techniek proberen om toch ervoor te zorgen dat je baby rust krijgt.
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Het hebben van krampjes is voor een baby vrij normaal. Als je niet zeker weet of het om krampjes gaat of misschien om een andere oorzaak, kun je eens naar de arts. Denk bijvoorbeeld als jouw kindje zich ook ziek voelt. De arts kan jouw kindje namelijk onderzoeken en achterhalen waar het probleem vandaan komt.
Veelgestelde vragen over krampjes bij een baby
Babykrampjes zijn pijnlijke samentrekkingen van de darmen bij zuigelingen, meestal veroorzaakt door spijsverteringsproblemen.
Baby’s kunnen krampjes ontwikkelen vanaf de eerste paar weken tot de eerste maanden na de geboorte.
Vaak huilen, onrustig gedrag, gebalde vuistjes en het optrekken van de beentjes zijn veelvoorkomende tekenen.
Nee, krampjes zijn meestal onschadelijk, maar kunnen ongemak veroorzaken.
Probeer zachte fietsbewegingen met de beentjes, geef een buikmassage, zorg voor een rustige omgeving en overweeg speciale flesvoeding of borstvoedingstechnieken.
Als de symptomen aanhouden, verergeren of als je je zorgen maakt over de gezondheid van je baby.
Voeding, zoals het lucht inslikken tijdens het drinken, kan bijdragen aan krampjes.
Het is moeilijk om krampjes volledig te voorkomen, maar zorg voor goede voedings- en voedingsgewoonten.
Overleg altijd met een arts voordat je medicijnen aan je baby geeft.
Babykrampjes verdwijnen meestal na de eerste paar maanden, naarmate het spijsverteringsstelsel van de baby zich ontwikkelt.